Steki z karkówki z papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Steki z karkówki z papryką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

441 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

72 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

58 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryki umieść w naczyniu żaroodpornym, przykryj folią aluminiową i upiecz do miękkości. Mięso pokrój w paski o grubości 1 cm i natrzyj przyprawą Knorr.

Steki z karkówki z papryką - Krok 1

Krok 2

Upieczone papryki obierz ze skóry i pokrój w paseczki. Mięso usmaż, dodaj paprykę i chwilę podsmaż.

Steki z karkówki z papryką - Krok 2

Krok 3

Dopraw sosem do pieczeni rozmieszanym z 300 ml wody. Gotuj razem ok. 5 minut. Razem z papryką upiecz kilka ząbków czosnku, a po ostudzeniu zmiażdż je i dodaj do sosu.

Steki z karkówki z papryką - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Steki z karkówki z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Steki z karkówki z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Steki z karkówki z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Steki z karkówki z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Steki z karkówki z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Steki z karkówki z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Steki z karkówki z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Steki z karkówki z papryką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Stek pieprzowy
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Steki z karkówki z paprykąSteki z karkówki z papryką

Steki z karkówki z papryką i sosem pieczeniowym to propozycja obiadowa na wiele okazji. Aby przygotować doskonałe mięso, zacznij od upieczenia żółtej i czerwonej papryki w naczyniu żaroodpornym. Pamiętaj, aby przykryć ją folią aluminiową, dzięki czemu zachowa swój kolor. Następnie mięso pokrój w dość grube plastry i natrzyj dokładnie gotową przyprawą do karkówki. Przestudzone papryki obierz ze skóry i pokrój w paski, a wieprzowinę usmaż. Dostosuj czas smażenia do tego, czy lubisz wysmażone, czy bardziej krwiste mięso. Dodaj do niego warzywa i smaż razem przez kilka minut – czas ten wykorzystaj, by przygotować aromatyczny sos pieczeniowy z cebulą, który dodasz do gotowego już mięsa. Dopraw całość pieczonym czosnkiem, którego słodkawy smak skomponuje się z pieczoną papryką. Tak przyrządzone danie podawaj z sosem, ziemniakami, makaronem lub kaszą, np. orkiszową. Jako dodatek sprawdzi się prosta sałatka na bazie rukoli i pomidorków koktajlowych. Przygotuj steki z karkówki z papryką i przekonaj się, jakie są pyszne!