Steki z karkówki z papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Steki z karkówki z papryką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
455 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

78 osób wydrukowało

Pobierz pdf

78 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryki umieść w naczyniu żaroodpornym, przykryj folią aluminiową i upiecz do miękkości. Mięso pokrój w paski o grubości 1 cm i natrzyj przyprawą Knorr.

Steki z karkówki z papryką - Krok 1

Krok 2

Upieczone papryki obierz ze skóry i pokrój w paseczki. Mięso usmaż, dodaj paprykę i chwilę podsmaż.

Steki z karkówki z papryką - Krok 2

Krok 3

Dopraw sosem do pieczeni rozmieszanym z 300 ml wody. Gotuj razem ok. 5 minut. Razem z papryką upiecz kilka ząbków czosnku, a po ostudzeniu zmiażdż je i dodaj do sosu.

Steki z karkówki z papryką - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Steki z karkówki z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Steki z karkówki z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Steki z karkówki z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Steki z karkówki z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Steki z karkówki z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Steki z karkówki z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Steki z karkówki z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Steki z karkówki z papryką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Steki z karkówki z paprykąSteki z karkówki z papryką

Steki z karkówki z papryką i sosem pieczeniowym to propozycja obiadowa na wiele okazji. Aby przygotować doskonałe mięso, zacznij od upieczenia żółtej i czerwonej papryki w naczyniu żaroodpornym. Pamiętaj, aby przykryć ją folią aluminiową, dzięki czemu zachowa swój kolor. Następnie mięso pokrój w dość grube plastry i natrzyj dokładnie gotową przyprawą do karkówki. Przestudzone papryki obierz ze skóry i pokrój w paski, a wieprzowinę usmaż. Dostosuj czas smażenia do tego, czy lubisz wysmażone, czy bardziej krwiste mięso. Dodaj do niego warzywa i smaż razem przez kilka minut – czas ten wykorzystaj, by przygotować aromatyczny sos pieczeniowy z cebulą, który dodasz do gotowego już mięsa. Dopraw całość pieczonym czosnkiem, którego słodkawy smak skomponuje się z pieczoną papryką. Tak przyrządzone danie podawaj z sosem, ziemniakami, makaronem lub kaszą, np. orkiszową. Jako dodatek sprawdzi się prosta sałatka na bazie rukoli i pomidorków koktajlowych. Przygotuj steki z karkówki z papryką i przekonaj się, jakie są pyszne!