Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem
łatwe
316 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
2 łyżki
1 łyżeczka
80 gramów
50 gramów
3 łyżki
1 łyżeczka
30 mililitrów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kotlety osusz na papierowym ręczniku. Każdy z nich natnij ostrym i cienkim nożem w taki sposób, aby powstała kieszonka.

Krok 2
Boczek oraz ser pokrój w drobną kostkę i wymieszaj razem. Przygotowanym farszem napełnij kotlety, a następnie zepnij wykałaczkami.

Krok 3
W miseczce połącz ketchup Hellmann's, który nada mięsu smak BBQ, przyprawę Knorr, miód, musztardę, whiskey oraz oliwę.

Krok 4
Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie w powstałej marynacie zanurz przygotowane kotlety i odstaw na pół godziny do lodówki.

Krok 5
Mięso grilluj po około 5 minut z każdej strony na średnio rozgrzanym grillu. Podawaj z sosem Hellmann's Samba, którego paprykowo majonezowy smak idealnie komponuje się z drobiem oraz z sałatą i np. grillowana ziołową bagietką. Przed podaniem nie zapomnij wyciągnąć wykałaczek.


Dobra rada:
Zamiast pleśniowego sera blue możesz użyć innego rodzaju sera np. oscypka i podać później gotowe steki z żurawiną.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Ketchup Hellmann's Pikantny
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem
Chrupiąca skórka, soczyste mięso marynowane w słodkim miodzie, aromatycznych przyprawach i charakterystycznym whiskey – ten przepis sprawdzi się na wykwintny obiad lub kolację. Aby przygotować to danie, wybierz dobrej jakości mięso – schab powinien mieć kość, dzięki której będzie bardziej soczysty i nabierze więcej smaku. Oczyść mięso i natnij je, aby powstała kieszonka. Następną czynnością jest przyrządzenie farszu – boczek oraz ser pokrój w drobną kostkę i połącz ze sobą, po czym mieszanką wypełnij wnętrze filetów. Jak uzyskać wyjątkowy smak mięsa? Połącz dobrej jakości ketchup, aromatyczną przyprawę, słodki miód oraz musztardę i whisky. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, a w gotowym sosie zanurz kotlety i odstaw do momentu, aż wszystkie smaki się połączą. Po tym czasie wrzuć je na ruszt i opiekaj z każdej strony. Danie serwuj z dodatkiem wyrazistego sosu oraz chrupiącej bagietki posmarowanej czosnkowym twarożkiem. Tym przepisem udowadniamy, że smaczne danie są nieskomplikowane i łatwe w przygotowaniu. Smacznego!