Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

346 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

202 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

272 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

80 gramów

50 gramów

3 łyżki

1 łyżeczka

30 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kotlety osusz na papierowym ręczniku. Każdy z nich natnij ostrym i cienkim nożem w taki sposób, aby powstała kieszonka.

Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem - Krok 1

Krok 2

Boczek oraz ser pokrój w drobną kostkę i wymieszaj razem. Przygotowanym farszem napełnij kotlety, a następnie zepnij wykałaczkami.

Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem - Krok 2

Krok 3

W miseczce połącz ketchup Hellmann’s, który nada mięsu smak BBQ, przyprawę Knorr, miód, musztardę, whiskey oraz oliwę.

Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem - Krok 3

Krok 4

Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie w powstałej marynacie zanurz przygotowane kotlety i odstaw na pół godziny do lodówki.

Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem - Krok 4

Krok 5

Mięso grilluj po około 5 minut z każdej strony na średnio rozgrzanym grillu. Podawaj z sosem Hellmann's Samba, którego paprykowo majonezowy smak idealnie komponuje się z drobiem oraz z sałatą i np. grillowana ziołową bagietką. Przed podaniem nie zapomnij wyciągnąć wykałaczek.

Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast pleśniowego sera blue możesz użyć innego rodzaju sera np. oscypka i podać później gotowe steki z żurawiną.

63

Opinie o przepisie

  • Elżbieta Bruno

    Elżbieta Bruno

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jaga Stanek Wojciechowska

    Jaga Stanek Wojciechowska

    Fe !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Virata Wojciech Kluska

    Virata Wojciech Kluska

    dusz to już odeszła w cierpieniach w rzeźni ......

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Żak

    Joanna Żak

    Trzeba do was zawitać na tego grilla.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Skaska

    Beata Skaska

    Cytuję z przepisu.... "Podawaj z sosem Hellmann's Samba, którego paprykowo majonezowy smak idealnie komponuje się z drobiem oraz z sałatą"....a myślałam że schabowy to ze świni ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Władzia Tebin

    Władzia Tebin

    Wygląda zachęcająco

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eugeniusz Bednarek

    Eugeniusz Bednarek

    Ale kusza

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Wierzbowski

    Janusz Wierzbowski

    Brzmi zachęcająco. Dwa w jednym ;) I w dodatku posłodzone. ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Kropiwnicki

    Jerzy Kropiwnicki

    Myślałęm,że adwentyści takich pokarmów nie jadają?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Wapińska

    Grażyna Wapińska

    Już to robiłam ,pychotka. ..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Kobosko

    Halina Kobosko

    Czyżbyś Alu zaczęła jeść mięso?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Kucharska

    Jadwiga Kucharska

    Lubię dobre mięsko!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Boluk

    Joanna Boluk

    Sandra rozumiem że jutro będzie okazja spróbować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Kulig

    Jadwiga Kulig

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Slowinski

    Janusz Slowinski

    Schab jaki jest każdy widzi - ale whiskey może być!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Butor

    Tadeusz Butor

    Co to za porządki jak widzę jedna Pani lubi :"Łeptowinę:"Zuźka a ja myslałem,że nie lubisz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Kopania

    Tomasz Kopania

    Ciekawa propozycja.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Ogłaza Pawlikowski

    Tomasz Ogłaza Pawlikowski

    Nie jadam wieprzowiny!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Boczkowski

    Marek Boczkowski

    Wcale nie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Grabska

    Ewa Grabska

    Oj cieknie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wieslaw Tarachimowicz

    Wieslaw Tarachimowicz

    A zaprosicie mnie?;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czesław Stanasiuk

    Czesław Stanasiuk

    I takie coś lubię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisława Gumowska

    Stanisława Gumowska

    Rodziny gryll - na działce smakowity pycha.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Orlicka

    Anna Orlicka

    no i znowu to zarełko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Romuald Andrzejewski

    Romuald Andrzejewski

    smakowicie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Konieczko

    Marek Konieczko

    kiedy to zrobisz u dzadka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Kargul

    Zbigniew Kargul

    Naipierw trza wypic jedno ucho na głowe a puzniej przegryz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Włodzimierz Platajs

    Włodzimierz Platajs

    A te whiskey z miodem to popitka czy marynata .... ? Jeśli marynata to nie "z" tylko "w" być powinno :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Grabowski

    Piotr Grabowski

    Jutro beda pysznosci,schabik juz czeka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Baranowska

    Alina Baranowska

    Smakowite

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodemGrillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem

Chrupiąca skórka, soczyste mięso marynowane w słodkim miodzie, aromatycznych przyprawach i charakterystycznym whiskey – ten przepis sprawdzi się na wykwintny obiad lub kolację. Aby przygotować to danie, wybierz dobrej jakości mięso – schab powinien mieć kość, dzięki której będzie bardziej soczysty i nabierze więcej smaku. Oczyść mięso i natnij je, aby powstała kieszonka. Następną czynnością jest przyrządzenie farszu – boczek oraz ser pokrój w drobną kostkę i połącz ze sobą, po czym mieszanką wypełnij wnętrze filetów. Jak uzyskać wyjątkowy smak mięsa? Połącz dobrej jakości ketchup, aromatyczną przyprawę, słodki miód oraz musztardę i whisky. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, a w gotowym sosie zanurz kotlety i odstaw do momentu, aż wszystkie smaki się połączą. Po tym czasie wrzuć je na ruszt i opiekaj z każdej strony. Danie serwuj z dodatkiem wyrazistego sosu oraz chrupiącej bagietki posmarowanej czosnkowym twarożkiem. Tym przepisem udowadniamy, że smaczne danie są nieskomplikowane i łatwe w przygotowaniu. Smacznego!