Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

361 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

203 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

272 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

1 łyżeczka

80 gramów

50 gramów

3 łyżki

1 łyżeczka

30 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kotlety osusz na papierowym ręczniku. Każdy z nich natnij ostrym i cienkim nożem w taki sposób, aby powstała kieszonka.

Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem - Krok 1

Krok 2

Boczek oraz ser pokrój w drobną kostkę i wymieszaj razem. Przygotowanym farszem napełnij kotlety, a następnie zepnij wykałaczkami.

Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem - Krok 2

Krok 3

W miseczce połącz ketchup Hellmann’s, który nada mięsu smak BBQ, przyprawę Knorr, miód, musztardę, whiskey oraz oliwę.

Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem - Krok 3

Krok 4

Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie w powstałej marynacie zanurz przygotowane kotlety i odstaw na pół godziny do lodówki.

Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem - Krok 4

Krok 5

Mięso grilluj po około 5 minut z każdej strony na średnio rozgrzanym grillu. Podawaj z sosem Hellmann's Samba, którego paprykowo majonezowy smak idealnie komponuje się z drobiem oraz z sałatą i np. grillowana ziołową bagietką. Przed podaniem nie zapomnij wyciągnąć wykałaczek.

Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast pleśniowego sera blue możesz użyć innego rodzaju sera np. oscypka i podać później gotowe steki z żurawiną.

63

Opinie o przepisie

  • Elżbieta Bruno

    Elżbieta Bruno , 21.07.2019

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jaga Stanek Wojciechowska

    Jaga Stanek Wojciechowska , 30.06.2016

    Fe !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Virata Wojciech Kluska

    Virata Wojciech Kluska , 30.06.2016

    dusz to już odeszła w cierpieniach w rzeźni ......

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Żak

    Joanna Żak , 30.06.2016

    Trzeba do was zawitać na tego grilla.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Skaska

    Beata Skaska , 30.06.2016

    Cytuję z przepisu.... "Podawaj z sosem Hellmann's Samba, którego paprykowo majonezowy smak idealnie komponuje się z drobiem oraz z sałatą"....a myślałam że schabowy to ze świni ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Władzia Tebin

    Władzia Tebin , 30.06.2016

    Wygląda zachęcająco

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eugeniusz Bednarek

    Eugeniusz Bednarek , 30.06.2016

    Ale kusza

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Wierzbowski

    Janusz Wierzbowski , 30.06.2016

    Brzmi zachęcająco. Dwa w jednym ;) I w dodatku posłodzone. ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Kropiwnicki

    Jerzy Kropiwnicki , 30.06.2016

    Myślałęm,że adwentyści takich pokarmów nie jadają?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Wapińska

    Grażyna Wapińska , 30.06.2016

    Już to robiłam ,pychotka. ..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Kobosko

    Halina Kobosko , 30.06.2016

    Czyżbyś Alu zaczęła jeść mięso?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Kucharska

    Jadwiga Kucharska , 30.06.2016

    Lubię dobre mięsko!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Boluk

    Joanna Boluk , 30.06.2016

    Sandra rozumiem że jutro będzie okazja spróbować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Kulig

    Jadwiga Kulig , 11.08.2015

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Slowinski

    Janusz Slowinski , 25.07.2015

    Schab jaki jest każdy widzi - ale whiskey może być!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Butor

    Tadeusz Butor , 25.07.2015

    Co to za porządki jak widzę jedna Pani lubi :"Łeptowinę:"Zuźka a ja myslałem,że nie lubisz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Kopania

    Tomasz Kopania , 25.07.2015

    Ciekawa propozycja.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Ogłaza Pawlikowski

    Tomasz Ogłaza Pawlikowski , 25.07.2015

    Nie jadam wieprzowiny!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Boczkowski

    Marek Boczkowski , 25.07.2015

    Wcale nie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Grabska

    Ewa Grabska , 25.07.2015

    Oj cieknie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wieslaw Tarachimowicz

    Wieslaw Tarachimowicz , 24.07.2015

    A zaprosicie mnie?;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czesław Stanasiuk

    Czesław Stanasiuk , 24.07.2015

    I takie coś lubię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisława Gumowska

    Stanisława Gumowska , 24.07.2015

    Rodziny gryll - na działce smakowity pycha.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Orlicka

    Anna Orlicka , 24.07.2015

    no i znowu to zarełko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Romuald Andrzejewski

    Romuald Andrzejewski , 24.07.2015

    smakowicie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Konieczko

    Marek Konieczko , 24.07.2015

    kiedy to zrobisz u dzadka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Kargul

    Zbigniew Kargul , 24.07.2015

    Naipierw trza wypic jedno ucho na głowe a puzniej przegryz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Włodzimierz Platajs

    Włodzimierz Platajs , 24.07.2015

    A te whiskey z miodem to popitka czy marynata .... ? Jeśli marynata to nie "z" tylko "w" być powinno :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Grabowski

    Piotr Grabowski , 24.07.2015

    Jutro beda pysznosci,schabik juz czeka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Baranowska

    Alina Baranowska , 24.07.2015

    Smakowite

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodemGrillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem

Chrupiąca skórka, soczyste mięso marynowane w słodkim miodzie, aromatycznych przyprawach i charakterystycznym whiskey – ten przepis sprawdzi się na wykwintny obiad lub kolację. Aby przygotować to danie, wybierz dobrej jakości mięso – schab powinien mieć kość, dzięki której będzie bardziej soczysty i nabierze więcej smaku. Oczyść mięso i natnij je, aby powstała kieszonka. Następną czynnością jest przyrządzenie farszu – boczek oraz ser pokrój w drobną kostkę i połącz ze sobą, po czym mieszanką wypełnij wnętrze filetów. Jak uzyskać wyjątkowy smak mięsa? Połącz dobrej jakości ketchup, aromatyczną przyprawę, słodki miód oraz musztardę i whisky. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, a w gotowym sosie zanurz kotlety i odstaw do momentu, aż wszystkie smaki się połączą. Po tym czasie wrzuć je na ruszt i opiekaj z każdej strony. Danie serwuj z dodatkiem wyrazistego sosu oraz chrupiącej bagietki posmarowanej czosnkowym twarożkiem. Tym przepisem udowadniamy, że smaczne danie są nieskomplikowane i łatwe w przygotowaniu. Smacznego!