Marynata piwno-jabłkowa do mięs z grilla
łatwe
71 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
100 mililitrów
1 łyżka
2 sztuki
4 sztuki
50 mililitrów
500 mililitrów
4 łyżki
1 łyżka
5 ziaren
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy się zeszkli dodaj cukier i smaż aż ulegnie karmelizacji. Następnie dodaj goździki, ziele angielskie, jabłko starte na tarce oraz cynamon i ketchup Hellamann's.
Krok 2
Wszystko razem smaż w gorącym cukrze chwilę, po czym zalej sokiem z jabłkowym i piwem. Wszystko razem gotuj aż powstanie dość gęsta marynata.
Dobra rada:
Z podanej ilości przygotujesz marynatę na około 1 kg mięsa.Marynata pasuje do wieprzowiny, karkówki, polędwiczek. Z powiedzeniem można ją wykorzystać do zamarynowania drobiu czy dziczyzny.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.
Czytaj więcejKrólowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.
Czytaj więcej