Kurczak pieczony w całości
Chrupiąca i złocista skórka, a w środku soczyste mięso. Zastanawiasz się, jak osiągnąć taki efekt? To nic trudnego. Odpowiednio przygotowana marynata, w której na jakiś czas zostawisz mięso, sprawi, że potrawa będzie aromatyczna i wyrazista. Pamiętaj, żeby natrzeć kurczaka zarówno z zewnątrz, jak i w środku. Najlepszym naczyniem do pieczenia kurczaka z ziemniakami, będzie brytfanka lub naczynie żaroodporne. Nagrzej piekarnik do odpowiedniej temperatury i dopiero wtedy włóż do niego mięso. Na niedzielny obiad przygotuj kurczaka po polsku nadziewanego farszem z podrobów. To danie na pewno przypadnie do gustu miłośnikom klasycznych smaków. Spróbuj także kurczaka pieczonego na butelce. Podczas pieczenia alkohol będzie parował, dzięki temu nawilży mięso. Pamiętaj, aby zamarynować kurczaka w przyprawach dzień przed pieczeniem. Jeżeli lubisz odkrywać nowe smaki, przygotuj kurczaka limonkowego z tymiankiem. Tak przyrządzone mięso będzie soczyste, a jego skórka nabierze pięknego, złocistego koloru.
Jak upiec faszerowany schab?
Zastanawiasz się, jak upiec schab, aby był kruchy i soczysty? To proste, jeżeli będziesz trzymać się kilku zasad. Przed włożeniem mięsa do piekarnika, owiń je folią aluminiową lub włóż do specjalnego foliowego rękawa. W ten sposób zabezpieczysz je przed odparowaniem wilgoci. Przed pieczeniem warto także obsmażyć mięso zawinięte w folię aluminiową na patelni – zobacz nasz sprawdzony przepis na pieczony schab z boczkiem wędzonym. Świeże grzyby, suszone morele, śliwki, soczyste pomarańcze i cytryny. Te smaczne dodatki również sprawią, że pieczony schab będzie kruchy i aromatyczny. Sprawdź, jak przyrządzić farsz do schabu pieczonego z grzybami i szpinakiem. Możesz też wymieszać aromatyczną przyprawę do mięs z musztardą, suszonym majerankiem i odrobiną oliwy. Gotową marynatą nasmaruj mięso. Wypróbuj przepis na pieczony schab z suszonymi śliwkami.
Pieczona karkówka
W sezonie letnim karkówka króluje na grillu. Jesienią warto natomiast przygotować pieczoną w całości. Możesz dodać do niej sezonowe dodatki – wypróbuj nasz przepis na pieczoną karkówkę z dynią po meksykańsku. Jej przygotowanie nie jest czasochłonne, jednak warto ją wcześniej zamarynować i odstawić do lodówki na noc. Karkówka pieczona w rękawie lub foli aluminiowej będzie nie tylko soczysta, ale również krucha. Spróbuj pieczonej karkówki z grzybowym aromatem. Najlepiej piec ją w naczyniu żaroodpornym przez około 50 minut w temperaturze 180° C. Pieczoną karkówkę w wyrazistych przyprawach podawaj z opiekanymi ziemniakami i surówką ze świeżych warzyw. Przypraw pieprzem. Zobacz, jak krok po kroku przygotować pieczoną karkówkę w kruszonym pieprzu.
Wykwintne pieczone mięsa
Popularnego kurczaka, podawanego w całości, możesz zastąpić pieczoną gęsią z jabłkami. Do jej środka włóż skórki z jabłek, dzięki temu będzie pachnąca i soczysta. Doskonałym zamiennikiem kurczaka jest również pieczona kaczka z sosem rodzynkowym. Pamiętaj, żeby jej nie nakłuwać podczas pieczenia – wtedy zachowa kruchość i soczystość. Do farszu z warzyw dodaj odrobinę miodu oraz przyprawy, które podkreślą smak całej potrawy. Jesienią warto przygotować dania z dodatkiem sezonowych owoców, korzennych przypraw i oryginalnych składników. Wypróbuj nasz przepis na pieczoną gęś z jadalnymi kasztanami. Natomiast mięso z kaczki podawaj w aromatycznym sosie. Zobacz, jak przygotować pieczoną kaczkę ze słodkim sosem rodzynkowym z dodatkiem miodu i żurawiny. Jeżeli lubisz mniej słodkie, a bardziej kwaskowate smaki, przyrządź kaczkę w sosie pomarańczowym.
Wypróbuj jeden z naszych przepisów i na najbliższy obiad podaj chrupiące, soczyste mięso z piekarnika. Pamiętaj, że w kuchni warto wykorzystywać sezonowe produkty, takie jak: jabłka, gruszki, jadalne kasztany oraz grzyby. Podczas pieczenia trzymaj się zasad, ale o ostatecznym smaku decyduj sam. Może do pieczonej kaczki dodasz odrobinę goździków i cynamonu?