Kurczak pieczony na butelce

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

87

679 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

549 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2148 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka natrzyj dokładnie z zewnątrz i wewnątrz Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr, aby nadać mięsu delikatnie pikantny smak. Zamarynowanego kurczaka odstaw na dzień do lodówki.

Kurczak pieczony na butelce  - Krok 1

Krok 2

Zamarynowanego kurczaka nałóż na sztorc na otwarta butelkę piwa. Całość ustaw na blasze, wstaw na dolną półkę piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 90 minut. Tak przygotowany kurczak będzie idealnie soczysty w środku.

Kurczak pieczony na butelce  - Krok 2
przepisy.pl

Dobra rada:

Do marynaty z kurczaka możesz dodać suszone oregano.

13

Opinie o przepisie

  • Jan Janczewski

    Jan Janczewski

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Goral

    Katarzyna Goral

    mi szkoda bylo piwa, wlalam wode i tez wyszedl idealny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Viollete Roche

    Viollete Roche

    Przepis bardzo fajny tylko szkoda że ściągnięty z internetu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elwira Zielonka

    Elwira Zielonka

    ja zrobiłam, kupiłam piwo tyskie i po upieczeniu butelka byla pełna więc po co mialam grzać piwo które sie zmarnowało kto mi powie co bylo nie tak

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Andrzej Gruszczyński

    Andrzej Gruszczyński

    ja robiłem na otwartej pełnej (no może nie całkiem) dużej puszce piwa i mimo że piwa nie pijam smakował wyśmienicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • pavik

    pavik

    Heloł!!! Stoi, że butelka piwa, a nie po piwie! Do autora - półlitrowa piszemy razem. ;) A kurczak pychota.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola Lis

    Ola Lis

    z piwem czy bez ta butelka?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Śliż

    Bożena Śliż

    czy butelka z piwem? A może pusta?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Artur Kopacz

    Artur Kopacz

    świetny przepis ale można go wzbogacić poprzez dodanie pod skure kurczaka sporej ilości masła żywego tymianku i soku z cytryny można też do brytfanki gdzie stoi kurczak włożyć wlaszczyznę i cebulę polecam najlepszy przepis na kurczaka jaki znam.Pozdrawiam ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Olczyk

    Justyna Olczyk

    mniam mniam. pyszności

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Chlebowska

    Kinga Chlebowska

    ja dodalam różnych przypraw..mmmm uczta dla podniebienia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • dominik papierz

    dominik papierz

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak pieczony na butelce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak pieczony na butelce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak pieczony na butelce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak pieczony na butelce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak pieczony na butelce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak pieczony na butelce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak pieczony na butelce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak pieczony na butelce Kurczak pieczony na butelce

Szukasz sposobu na pyszne mięso, odpowiednie jako element obiadu lub samodzielne danie? Ten przepis będzie dla Ciebie dobrym rozwiązaniem. Kurczak pieczony na butelce to potrawa łącząca w sobie delikatny smak drobiu z aromatycznymi przyprawami. Jego przygotowanie wymaga nieco cierpliwości, lecz efekt z pewnością zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Na początek przygotuj mięso – dokładnie je opłucz i wyczyść. Następnie natrzyj je wyrazistymi przyprawami: ostrą papryką w proszku, przyprawą do kurczaka, majerankiem i czosnkiem granulowanym. Jeśli chcesz, by potrawa była jeszcze bardziej aromatyczna, dodaj trochę curry i ostrej papryczki chili. Tak przygotowane mięso odstaw do lodówki (najlepiej na całą dobę), aby aromaty się przeniknęły. Składnikiem, który nadaje potrawie wyjątkowego smaku, jest jasne piwo – dzięki niemu mięso będzie soczyste. Kurczaka nadziej na butelkę i wstaw do piekarnika na kilkadziesiąt minut. Tak przygotowane danie serwuj solo lub z dodatkiem pieczonych ziemniaków i ulubionej surówki. Zainspiruj się naszym przepisem!