Polędwica wołowa w marynacie czosnkowo-ziołowej (francuskiej)
łatwe
103 osoby zapisały
Składniki
600 gramów
1 sztuka
2 łyżki
50 mililitrów
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
8 sztuk
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce, w której finalnie będziesz marynować mięso, rozmieszaj z oliwą kostkę rosołową Knorr, dodaj musztardę, posiekany czosnek, posiekaną natkę pietruszki i rozmaryn.
Krok 2
Tak przygotowaną marynatą natrzyj pokrojone w małą kostkę (1 centymetr x1 centymetr) mięso. Pokrój paprykę i cebulę w kostkę. Na patyki nadziewaj paprykę na przemian z mięsem i cebulą. Całość pozostaw w chłodnym miejscu na kilka godzin.
Krok 3
Przygotowane szaszłyki grilluj około 20 minut – mogą być lekko różowe w środku.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Polędwica wołowa w marynacie czosnkowo-ziołowej (francuskiej)
Wołowa polędwica jest znakomitym soczystym mięsem, a będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli połączysz ją z francuską marynatą czosnkowo-ziołową. Pierwszym krokiem do jej przygotowania jest roztarcie kostki rosołowej z oliwą. Do powstałej pasty dodaj musztardę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz drobno posiekane świeże zioła – natkę pietruszki i rozmaryn. Marynatą dokładnie natrzyj pokrojoną w niedużą kostkę polędwicę. Przygotowaną w ten sposób wołowinę wykorzystaj do zrobienia szaszłyków. Będziesz do nich potrzebować także pokrojonej w paski czerwonej lub żółtej papryki oraz plastrów cebuli. Warzywa nadziewaj na patyczki do szaszłyków na przemian z kawałkami mięsa. Następnie odstaw je na kilka godzin w chłodne miejsce, aby mięso nabrało wyrazistego smaku. Szaszłyki grilluj ze wszystkich stron do momentu, aż warzywa się zrumienią, a mięso będzie upieczone, ale nadal lekko różowe w środku. Podawaj z dodatkiem dipu, np. czosnkowego. Przyrządź smaczną potrawę z naszym przepisem na polędwicę wołową we francuskiej marynacie.