Polędwica wołowa w marynacie czosnkowo-ziołowej (francuskiej) przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwica wołowa w marynacie czosnkowo-ziołowej (francuskiej)

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

heart
141 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

66 osób wydrukowało

Pobierz pdf

122 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

2 łyżki

50 mililitrów

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

8 sztuk

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce, w której finalnie będziesz marynować mięso, rozmieszaj z oliwą kostkę rosołową Knorr, dodaj musztardę, posiekany czosnek, posiekaną natkę pietruszki i rozmaryn.

Polędwica wołowa w marynacie czosnkowo-ziołowej (francuskiej)  - Krok 1

Krok 2

Tak przygotowaną marynatą natrzyj pokrojone w małą kostkę (1 centymetr x1 centymetr) mięso. Pokrój paprykę i cebulę w kostkę. Na patyki nadziewaj paprykę na przemian z mięsem i cebulą. Całość pozostaw w chłodnym miejscu na kilka godzin.

Polędwica wołowa w marynacie czosnkowo-ziołowej (francuskiej)  - Krok 2

Krok 3

Przygotowane szaszłyki grilluj około 20 minut – mogą być lekko różowe w środku.

Polędwica wołowa w marynacie czosnkowo-ziołowej (francuskiej)  - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Teresa Kurosad

    Teresa Kurosad , 05.12.2016

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwica wołowa w marynacie czosnkowo-ziołowej (francuskiej)  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwica wołowa w marynacie czosnkowo-ziołowej (francuskiej)  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwica wołowa w marynacie czosnkowo-ziołowej (francuskiej)  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwica wołowa w marynacie czosnkowo-ziołowej (francuskiej)  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwica wołowa w marynacie czosnkowo-ziołowej (francuskiej)  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwica wołowa w marynacie czosnkowo-ziołowej (francuskiej)  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwica wołowa w marynacie czosnkowo-ziołowej (francuskiej)  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwica wołowa w marynacie czosnkowo-ziołowej (francuskiej)  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwica wołowa w marynacie czosnkowo-ziołowej (francuskiej) Polędwica wołowa w marynacie czosnkowo-ziołowej (francuskiej)

Wołowa polędwica jest znakomitym soczystym mięsem, a będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli połączysz ją z francuską marynatą czosnkowo-ziołową. Pierwszym krokiem do jej przygotowania jest roztarcie kostki rosołowej z oliwą. Do powstałej pasty dodaj musztardę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz drobno posiekane świeże zioła – natkę pietruszki i rozmaryn. Marynatą dokładnie natrzyj pokrojoną w niedużą kostkę polędwicę. Przygotowaną w ten sposób wołowinę wykorzystaj do zrobienia szaszłyków. Będziesz do nich potrzebować także pokrojonej w paski czerwonej lub żółtej papryki oraz plastrów cebuli. Warzywa nadziewaj na patyczki do szaszłyków na przemian z kawałkami mięsa. Następnie odstaw je na kilka godzin w chłodne miejsce, aby mięso nabrało wyrazistego smaku. Szaszłyki grilluj ze wszystkich stron do momentu, aż warzywa się zrumienią, a mięso będzie upieczone, ale nadal lekko różowe w środku. Podawaj z dodatkiem dipu, np. czosnkowego. Przyrządź smaczną potrawę z naszym przepisem na polędwicę wołową we francuskiej marynacie.