Polędwica wołowa w marynacie czosnkowo-ziołowej (francuskiej) przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwica wołowa w marynacie czosnkowo-ziołowej (francuskiej)

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

heart
140 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

66 osób wydrukowało

Pobierz pdf

121 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

2 łyżki

50 mililitrów

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

8 sztuk

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce, w której finalnie będziesz marynować mięso, rozmieszaj z oliwą kostkę rosołową Knorr, dodaj musztardę, posiekany czosnek, posiekaną natkę pietruszki i rozmaryn.

Polędwica wołowa w marynacie czosnkowo-ziołowej (francuskiej)  - Krok 1

Krok 2

Tak przygotowaną marynatą natrzyj pokrojone w małą kostkę (1 centymetr x1 centymetr) mięso. Pokrój paprykę i cebulę w kostkę. Na patyki nadziewaj paprykę na przemian z mięsem i cebulą. Całość pozostaw w chłodnym miejscu na kilka godzin.

Polędwica wołowa w marynacie czosnkowo-ziołowej (francuskiej)  - Krok 2

Krok 3

Przygotowane szaszłyki grilluj około 20 minut – mogą być lekko różowe w środku.

Polędwica wołowa w marynacie czosnkowo-ziołowej (francuskiej)  - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Teresa Kurosad

    Teresa Kurosad , 05.12.2016

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwica wołowa w marynacie czosnkowo-ziołowej (francuskiej)  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwica wołowa w marynacie czosnkowo-ziołowej (francuskiej)  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwica wołowa w marynacie czosnkowo-ziołowej (francuskiej)  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwica wołowa w marynacie czosnkowo-ziołowej (francuskiej)  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwica wołowa w marynacie czosnkowo-ziołowej (francuskiej)  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwica wołowa w marynacie czosnkowo-ziołowej (francuskiej)  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwica wołowa w marynacie czosnkowo-ziołowej (francuskiej)  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwica wołowa w marynacie czosnkowo-ziołowej (francuskiej)  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwica wołowa w marynacie czosnkowo-ziołowej (francuskiej) Polędwica wołowa w marynacie czosnkowo-ziołowej (francuskiej)

Wołowa polędwica jest znakomitym soczystym mięsem, a będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli połączysz ją z francuską marynatą czosnkowo-ziołową. Pierwszym krokiem do jej przygotowania jest roztarcie kostki rosołowej z oliwą. Do powstałej pasty dodaj musztardę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz drobno posiekane świeże zioła – natkę pietruszki i rozmaryn. Marynatą dokładnie natrzyj pokrojoną w niedużą kostkę polędwicę. Przygotowaną w ten sposób wołowinę wykorzystaj do zrobienia szaszłyków. Będziesz do nich potrzebować także pokrojonej w paski czerwonej lub żółtej papryki oraz plastrów cebuli. Warzywa nadziewaj na patyczki do szaszłyków na przemian z kawałkami mięsa. Następnie odstaw je na kilka godzin w chłodne miejsce, aby mięso nabrało wyrazistego smaku. Szaszłyki grilluj ze wszystkich stron do momentu, aż warzywa się zrumienią, a mięso będzie upieczone, ale nadal lekko różowe w środku. Podawaj z dodatkiem dipu, np. czosnkowego. Przyrządź smaczną potrawę z naszym przepisem na polędwicę wołową we francuskiej marynacie.