Składniki
800 gramów
null
null
0.5 sztuki
50 gramów
5 łyżek
200 mililitrów
200 mililitrów
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki gotuj w mundurkach, do czasu kiedy będą miękkie. Obierz a następnie podsmaż w garnku z rozgrzaną łyżką masła.
Krok 2
Filety przekrój najpierw wzdłuż na połówki, a następnie pokrój na kawałki. Posyp solą.
Krok 3
Wino zagotuj na patelni, włóż filety, przykryj pokrywką. Duś ok 3 minut na małym ogniu, następnie filety odwróć i duś kolejne 3 minuty. Przełóż na ogrzany półmisek.
Krok 4
Do wina wlej śmietanę, gotuj bez pokrywki tak długo, aż odparuje 1/3 objętości.
Krok 5
Resztę masła włóż do lodówki, a gdy będzie twarde, pokrój je w kosteczkę i powoli dodawaj do gorącego sosu, nieprzerwanie mieszając. ( nie doprowadź do zagotowania!)
Krok 6
Sos połącz ze szczawiem, przypraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Rybę podawaj z ziemniaczkami i z sosem maślanym.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej