
Składniki
800 gramów
null
null
0.5 sztuki
50 gramów
5 łyżek
200 mililitrów
200 mililitrów
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki gotuj w mundurkach, do czasu kiedy będą miękkie. Obierz a następnie podsmaż w garnku z rozgrzaną łyżką masła.
Krok 2
Filety przekrój najpierw wzdłuż na połówki, a następnie pokrój na kawałki. Posyp solą.
Krok 3
Wino zagotuj na patelni, włóż filety, przykryj pokrywką. Duś ok 3 minut na małym ogniu, następnie filety odwróć i duś kolejne 3 minuty. Przełóż na ogrzany półmisek.
Krok 4
Do wina wlej śmietanę, gotuj bez pokrywki tak długo, aż odparuje 1/3 objętości.
Krok 5
Resztę masła włóż do lodówki, a gdy będzie twarde, pokrój je w kosteczkę i powoli dodawaj do gorącego sosu, nieprzerwanie mieszając. ( nie doprowadź do zagotowania!)
Krok 6
Sos połącz ze szczawiem, przypraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Rybę podawaj z ziemniaczkami i z sosem maślanym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej