
Składniki
500 gramów
4 łyżki
150 gramów
null
null
1 sztuka
8 plastrów
500 gramów
50 gramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz, dokładnie opłucz, następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Krok 2
Kapustę odciśnij , dodaj do ziemniaków wraz z mąką i jajkiem. Przypraw do smaku, dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Z przygotowanej masy usmaż placuszki na oleju (po 4 minuty z każdej strony, na średnim ogniu).
Krok 4
Do śmietany dodaj sok z cytryny. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 5
Placki i łososia przełóż na talerze, podawaj z kwaśną śmietaną.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej