Śledzie w oleju z czerwoną cebulką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śledzie w oleju

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

4

10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

2 sztuki

500 mililitrów

3 sztuki

600 gramów

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule kroimy w półplasterki i przelewamy wrzątkiem.

Krok 2

Śledzie kroimy w niewielkie kawałki.

Krok 3

W dużym słoju, lub innym podobnym naczyniu układamy na przemian warstwę cebuli i warstwę śledzi, przekładając je liśćmi laurowymi i doprawiając czosnkiem.

Krok 4

Dodajemy przyprawę Delikat zalewamy całość olejem. Odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledzie w oleju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledzie w oleju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledzie w oleju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledzie w oleju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledzie w oleju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledzie w oleju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledzie w oleju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śledzie w oleju - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Śledzie pod pierzynką
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śledzie w olejuŚledzie w oleju

Śledzie w oleju to przekąska, która pojawia się na większości rodzinnych przyjęć i jest tak smaczna, że bardzo szybko znika ze stołu. Te popularne ryby przyrządzane z białą i czerwoną cebulą, w aromatycznej marynacie, najlepiej smakują podane z chrupiącym wiejskim chlebem. Aby śledzie nabrały intensywnego smaku, warto odpowiednio długo potrzymać je w lodówce. Proponowany czas to dwadzieścia cztery godziny, ale wiele osób marynuje śledzie dłużej, aby ryby były bardziej pikantne i wyraziste. Radzimy pokroić je na mniejsze kawałki i podawać w salaterce, przyozdobione np. liśćmi sałaty albo posypane szczypiorkiem. Filety śledziowe można też marynować w całości, wtedy idealnie sprawdzają się nie tylko jako przekąska podczas przyjęć, ale i kolacja. Wypróbuj sprawdzony przepis na to znane danie i ciesz się jego smakiem!