Śledzie w oleju z czerwoną cebulką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śledzie w oleju

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

4

10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

2 sztuki

500 mililitrów

3 sztuki

600 gramów

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule kroimy w półplasterki i przelewamy wrzątkiem.

Krok 2

Śledzie kroimy w niewielkie kawałki.

Krok 3

W dużym słoju, lub innym podobnym naczyniu układamy na przemian warstwę cebuli i warstwę śledzi, przekładając je liśćmi laurowymi i doprawiając czosnkiem.

Krok 4

Dodajemy przyprawę Delikat zalewamy całość olejem. Odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledzie w oleju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledzie w oleju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledzie w oleju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledzie w oleju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledzie w oleju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledzie w oleju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledzie w oleju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śledzie w oleju - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śledzie w olejuŚledzie w oleju

Śledzie w oleju to przekąska, która pojawia się na większości rodzinnych przyjęć i jest tak smaczna, że bardzo szybko znika ze stołu. Te popularne ryby przyrządzane z białą i czerwoną cebulą, w aromatycznej marynacie, najlepiej smakują podane z chrupiącym wiejskim chlebem. Aby śledzie nabrały intensywnego smaku, warto odpowiednio długo potrzymać je w lodówce. Proponowany czas to dwadzieścia cztery godziny, ale wiele osób marynuje śledzie dłużej, aby ryby były bardziej pikantne i wyraziste. Radzimy pokroić je na mniejsze kawałki i podawać w salaterce, przyozdobione np. liśćmi sałaty albo posypane szczypiorkiem. Filety śledziowe można też marynować w całości, wtedy idealnie sprawdzają się nie tylko jako przekąska podczas przyjęć, ale i kolacja. Wypróbuj sprawdzony przepis na to znane danie i ciesz się jego smakiem!