Śledzie w oleju z czerwoną cebulką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śledzie w oleju

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

4

10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

2 sztuki

500 mililitrów

3 sztuki

600 gramów

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule kroimy w półplasterki i przelewamy wrzątkiem.

Krok 2

Śledzie kroimy w niewielkie kawałki.

Krok 3

W dużym słoju, lub innym podobnym naczyniu układamy na przemian warstwę cebuli i warstwę śledzi, przekładając je liśćmi laurowymi i doprawiając czosnkiem.

Krok 4

Dodajemy przyprawę Delikat zalewamy całość olejem. Odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledzie w oleju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledzie w oleju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledzie w oleju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledzie w oleju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledzie w oleju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledzie w oleju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledzie w oleju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śledzie w oleju - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śledzie w olejuŚledzie w oleju

Śledzie w oleju to przekąska, która pojawia się na większości rodzinnych przyjęć i jest tak smaczna, że bardzo szybko znika ze stołu. Te popularne ryby przyrządzane z białą i czerwoną cebulą, w aromatycznej marynacie, najlepiej smakują podane z chrupiącym wiejskim chlebem. Aby śledzie nabrały intensywnego smaku, warto odpowiednio długo potrzymać je w lodówce. Proponowany czas to dwadzieścia cztery godziny, ale wiele osób marynuje śledzie dłużej, aby ryby były bardziej pikantne i wyraziste. Radzimy pokroić je na mniejsze kawałki i podawać w salaterce, przyozdobione np. liśćmi sałaty albo posypane szczypiorkiem. Filety śledziowe można też marynować w całości, wtedy idealnie sprawdzają się nie tylko jako przekąska podczas przyjęć, ale i kolacja. Wypróbuj sprawdzony przepis na to znane danie i ciesz się jego smakiem!