Kluski leniwe przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kluski leniwe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

1373 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

360 osób wydrukowało

Pobierz pdf

290 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

150 gramów

100 gramów

2 sztuki

2 sztuki

40 gramów

400 gramów

100 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ser i ziemniaki przeciśnij przez praskę i zagnieć na jednolitą masę.

Kluski leniwe  - Krok 1

Krok 2

Dodaj jaja, żółtka i serek homogenizowany.

Kluski leniwe  - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj obie mąki i ponownie szybko i energicznie wyrób ciasto.

Kluski leniwe  - Krok 3

Krok 4

Wyłóż na posypaną mąką stolnicę i uformuj podłużne walce, potnij ukośnie na 4-5 centymetrowe kawałki.

Kluski leniwe  - Krok 4

Krok 5

Wrzuć do posolonej wrzącej wody i gotuj, do momentu wypłynięcia.

Kluski leniwe  - Krok 5

Krok 6

Rozpuść masło na patelni. Dodaj bułkę tartą i lekko zrumień.

Kluski leniwe  - Krok 6

Krok 7

Kluski leniwe podawaj polane bułką tartą.

Kluski leniwe  - Krok 7
6

Opinie o przepisie

  • elzbieta casarz-kowalska

    elzbieta casarz-kowalska , 25.05.2020

    świetny przepis ,ale bez 2 żółtek (nie ma co przedobrzać).

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Palmowska

    Irena Palmowska , 17.04.2020

    Naprawdę smaczne. Pierwszy raz robiłam według tego przepisu i już wiem że zawsze będę tak robić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ireneusz  Spaleniak

    Ireneusz Spaleniak , 30.11.2019

    pyszne takie jak babcia robiła

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona  Nowicka

    Iwona Nowicka , 20.08.2019

    Rozpływają się w ustach

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona  Nowicka

    Iwona Nowicka , 20.08.2019

    Super po prostu. Rozplywaja się w ustach

    Odpowiedz Odpowiedz
  • marta   las

    marta las , 23.02.2016

    danie bardzo dobre a zarazem bardzo proste w wykonaniu

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kluski leniwe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kluski leniwe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kluski leniwe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kluski leniwe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kluski leniwe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kluski leniwe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kluski leniwe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kluski leniwe Kluski leniwe

Słodkie dania są szczególnie lubiane przez dzieci. Najmłodsi domagają się często na obiad naleśników, pierogów z owocami lub knedli. Polska kuchnia bogata jest w smaczne, delikatne dania na słodko. Jedną z ulubionych opcji zarówno dla młodszych, jak starszych są kluski leniwe. Zwane są również pierogami leniwymi lub po prostu leniwymi – powstają z twarogu, mąki oraz jaj. Danie nie należy do skomplikowanych, dlatego możesz przygotowywać je razem ze swoimi dziećmi. Szczególnie polubić powinny formowanie długiego kawałka ciasta i wykrawanie z niego klusek. Leniwe najlepiej podawać z roztopionym tłuszczem, przyrumienioną tartą bułką lub po prostu cukrem i cynamonem. Smaczny będzie również dodatek jogurtu, śmietanki czy maślanki może. Kluski leniwe można jeść również na słono, jako dodatek do głównego dania. W każdym wydaniu zdumiewać będą swoją prostotą i smakiem.