
Składniki
200 gramów
150 gramów
100 gramów
1 sztuka
2 sztuki
40 gramów
400 gramów
100 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ser i ziemniaki przeciśnij przez praskę i zagnieć na jednolitą masę.

Krok 2
Dodaj jaja, żółtka i serek homogenizowany.

Krok 3
Następnie dodaj obie mąki i ponownie szybko i energicznie wyrób ciasto.

Krok 4
Wyłóż na posypaną mąką stolnicę i uformuj podłużne walce, potnij ukośnie na 4-5 centymetrowe kawałki.

Krok 5
Wrzuć do posolonej wrzącej wody i gotuj, do momentu wypłynięcia.

Krok 6
Rozpuść masło na patelni. Dodaj bułkę tartą i lekko zrumień.

Krok 7
Kluski leniwe podawaj polane bułką tartą.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kluski leniwe
Słodkie dania są szczególnie lubiane przez dzieci. Najmłodsi domagają się często na obiad naleśników, pierogów z owocami lub knedli. Polska kuchnia bogata jest w smaczne, delikatne dania na słodko. Jedną z ulubionych opcji zarówno dla młodszych, jak starszych są kluski leniwe. Zwane są również pierogami leniwymi lub po prostu leniwymi – powstają z twarogu, mąki oraz jaj. Danie nie należy do skomplikowanych, dlatego możesz przygotowywać je razem ze swoimi dziećmi. Szczególnie polubić powinny formowanie długiego kawałka ciasta i wykrawanie z niego klusek. Leniwe najlepiej podawać z roztopionym tłuszczem, przyrumienioną tartą bułką lub po prostu cukrem i cynamonem. Smaczny będzie również dodatek jogurtu, śmietanki czy maślanki może. Kluski leniwe można jeść również na słono, jako dodatek do głównego dania. W każdym wydaniu zdumiewać będą swoją prostotą i smakiem.































