Kluski leniwe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kluski leniwe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

1487 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

418 osób wydrukowało

Pobierz pdf

489 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

150 gramów

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

40 gramów

400 gramów

100 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ser i ziemniaki przeciśnij przez praskę i zagnieć na jednolitą masę.

Kluski leniwe  - Krok 1

Krok 2

Dodaj jaja, żółtka i serek homogenizowany.

Kluski leniwe  - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj obie mąki i ponownie szybko i energicznie wyrób ciasto.

Kluski leniwe  - Krok 3

Krok 4

Wyłóż na posypaną mąką stolnicę i uformuj podłużne walce, potnij ukośnie na 4-5 centymetrowe kawałki.

Kluski leniwe  - Krok 4

Krok 5

Wrzuć do posolonej wrzącej wody i gotuj, do momentu wypłynięcia.

Kluski leniwe  - Krok 5

Krok 6

Rozpuść masło na patelni. Dodaj bułkę tartą i lekko zrumień.

Kluski leniwe  - Krok 6

Krok 7

Kluski leniwe podawaj polane bułką tartą.

Kluski leniwe  - Krok 7
7

Opinie o przepisie

  • elzbieta casarz-kowalska

    elzbieta casarz-kowalska , 25.05.2020

    świetny przepis ,ale bez 2 żółtek (nie ma co przedobrzać).

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Irena Palmowska

    Irena Palmowska , 17.04.2020

    Naprawdę smaczne. Pierwszy raz robiłam według tego przepisu i już wiem że zawsze będę tak robić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ireneusz  Spaleniak

    Ireneusz Spaleniak , 30.11.2019

    pyszne takie jak babcia robiła

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona  Nowicka

    Iwona Nowicka , 20.08.2019

    Rozpływają się w ustach

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona  Nowicka

    Iwona Nowicka , 20.08.2019

    Super po prostu. Rozplywaja się w ustach

    Odpowiedz Odpowiedz
  • marta   las

    marta las , 23.02.2016

    danie bardzo dobre a zarazem bardzo proste w wykonaniu

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kluski leniwe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kluski leniwe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kluski leniwe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kluski leniwe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kluski leniwe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kluski leniwe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kluski leniwe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kluski leniwe  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kluski leniwe Kluski leniwe

Słodkie dania są szczególnie lubiane przez dzieci. Najmłodsi domagają się często na obiad naleśników, pierogów z owocami lub knedli. Polska kuchnia bogata jest w smaczne, delikatne dania na słodko. Jedną z ulubionych opcji zarówno dla młodszych, jak starszych są kluski leniwe. Zwane są również pierogami leniwymi lub po prostu leniwymi – powstają z twarogu, mąki oraz jaj. Danie nie należy do skomplikowanych, dlatego możesz przygotowywać je razem ze swoimi dziećmi. Szczególnie polubić powinny formowanie długiego kawałka ciasta i wykrawanie z niego klusek. Leniwe najlepiej podawać z roztopionym tłuszczem, przyrumienioną tartą bułką lub po prostu cukrem i cynamonem. Smaczny będzie również dodatek jogurtu, śmietanki czy maślanki może. Kluski leniwe można jeść również na słono, jako dodatek do głównego dania. W każdym wydaniu zdumiewać będą swoją prostotą i smakiem.