
Składniki
200 gramów
150 gramów
100 gramów
1 sztuka
2 sztuki
40 gramów
400 gramów
100 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ser i ziemniaki przeciśnij przez praskę i zagnieć na jednolitą masę.

Krok 2
Dodaj jaja, żółtka i serek homogenizowany.

Krok 3
Następnie dodaj obie mąki i ponownie szybko i energicznie wyrób ciasto.

Krok 4
Wyłóż na posypaną mąką stolnicę i uformuj podłużne walce, potnij ukośnie na 4-5 centymetrowe kawałki.

Krok 5
Wrzuć do posolonej wrzącej wody i gotuj, do momentu wypłynięcia.

Krok 6
Rozpuść masło na patelni. Dodaj bułkę tartą i lekko zrumień.

Krok 7
Kluski leniwe podawaj polane bułką tartą.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kluski leniwe
Słodkie dania są szczególnie lubiane przez dzieci. Najmłodsi domagają się często na obiad naleśników, pierogów z owocami lub knedli. Polska kuchnia bogata jest w smaczne, delikatne dania na słodko. Jedną z ulubionych opcji zarówno dla młodszych, jak starszych są kluski leniwe. Zwane są również pierogami leniwymi lub po prostu leniwymi – powstają z twarogu, mąki oraz jaj. Danie nie należy do skomplikowanych, dlatego możesz przygotowywać je razem ze swoimi dziećmi. Szczególnie polubić powinny formowanie długiego kawałka ciasta i wykrawanie z niego klusek. Leniwe najlepiej podawać z roztopionym tłuszczem, przyrumienioną tartą bułką lub po prostu cukrem i cynamonem. Smaczny będzie również dodatek jogurtu, śmietanki czy maślanki może. Kluski leniwe można jeść również na słono, jako dodatek do głównego dania. W każdym wydaniu zdumiewać będą swoją prostotą i smakiem.