Makaronowa zapiekanka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaronowa zapiekanka

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

3 sztuki

1 sztuka

100 gramów

4 łyżki

1 łyżeczka

0.5 pęczka

4 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente. Następnie odcedź go i skrop oliwą.

Krok 2

Pora pokrój w plastry, a pomidory w kostkę.

Krok 3

Na patelni rozpuść masło i podsmaż chwilę pora.

Krok 4

Dodaj pomidory i wlej 400ml wody. Teraz wsyp Fix Knorr oraz słodką paprykę. Całość zagotuj.

Krok 5

Dodaj makaron, wymieszaj i przelej wszystko do naczynia żaroodpornego. Po wierzchu posyp startym żółtym serem i zapiekaj w temperaturze 190 stopni przez 10-15 minut. Podawaj posypane siekanym szczypiorkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaronowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaronowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaronowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaronowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaronowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaronowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaronowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaronowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej