
Składniki
400 mililitrów
1 opakowanie
1 opakowanie
200 gramów
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na patelnie wlej odrobinę oliwy. Gdy tłuszcz się nagrzeje, wlej passatę pomidorową, dopraw do smaku pieprzem i przesmaż, często mieszając. Do sosu dodaj całą zawartość opakowania Naturalnie smaczne Chłopski Garnek Knorr. Zamieszaj kilkakrotnie, by nie pozostały żadne grudki.

Krok 2
Do średniej wielkości garnka wlej wodę, dodaj sól. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć penne i porządnie zamieszaj. Makaron ugotuj al dente, stosując się zamieszczonych na opakowaniu zaleceń producenta.

Krok 3
Gdy makaron będzie odpowiednio miękki, odcedź go, a następnie wymieszaj z sosem. Gotowe danie posyp świeżo startymi wiórkami parmezanu. Podawaj, póki gorące.


Dobra rada:
Smak penne all’arrabbiata świetnie podkreśli dodatek świeżych ziół. Tuż przed podaniem warto udekorować potrawę kilkoma małymi listkami bazylii lub odrobiną natki pietruszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie smaczne Chłopski Garnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Penne all'arrabbiata
Włoskie potrawy nie bez powodu zaliczane są do jednych z najsmaczniejszych kuchni świata. Charakteryzuje je niepowtarzalny smak, o którym trudno zapomnieć. Do grupy takich dań należy właśnie penne all'arrabbiata. Przepis na pysznym makaron z pomidorowym sosem to swoiste połączenie najlepszych smaków i ducha rodem z malowniczych krain Italii.
Dla kogo?
Nie tylko dla wegetarian. Makaron z sosem i aromatycznym serem posmakuje każdemu fanowi śródziemnomorskich smaków. Jedno jest pewne – ten przepis ma ognisty temperament. Fani wyrazistych dań łączcie się!
Na jaką okazję?
To przede wszystkim znakomita propozycja na szybki, niewymagający wielkiego zaangażowania obiad lub kolację w gronie rodzinnym. Gwarantujemy, że efekt przerośnie Twoje najśmielsze oczekiwania!
Czy wiesz, że?
Penne all'arrabbiata to rodzime danie kuchni włoskiej. „Arrabbiato” oznacza wściekły, natomiast cała nazwa potrawy określa „zły, wściekły makaron”. Skąd wziął się taki, a nie inny przydomek? Podania głoszą, że sos wymyślony został przez mieszkańców ubogich dzielnic Rzymu.
Dla urozmaicenia:
Do potrawy użyj makaronu z karbowanymi ściankami, ponieważ do nich sos znacznie lepiej przylega. W celu wzmocnienia smaku dania możesz dodać do niego odrobinę drobno posiekanej papryczki chili. Zapowiada się ostra jazda! Smacznego!