Penne all'arrabbiata – przepis z sosem i serem | Przepisy.pl pixel

Penne all'arrabbiata

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

217 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

85 osób wydrukowało

Pobierz pdf

201 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 mililitrów

1 opakowanie

1 opakowanie

200 gramów

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelnie wlej odrobinę oliwy. Gdy tłuszcz się nagrzeje, wlej passatę pomidorową, dopraw do smaku pieprzem i przesmaż, często mieszając. Do sosu dodaj całą zawartość opakowania Naturalnie smaczne Chłopski Garnek Knorr. Zamieszaj kilkakrotnie, by nie pozostały żadne grudki.

Penne all'arrabbiata - Krok 1

Krok 2

Do średniej wielkości garnka wlej wodę, dodaj sól. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć penne i porządnie zamieszaj. Makaron ugotuj al dente, stosując się zamieszczonych na opakowaniu zaleceń producenta.

Penne all'arrabbiata - Krok 2

Krok 3

Gdy makaron będzie odpowiednio miękki, odcedź go, a następnie wymieszaj z sosem. Gotowe danie posyp świeżo startymi wiórkami parmezanu. Podawaj, póki gorące.

Penne all'arrabbiata - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Smak penne all’arrabbiata świetnie podkreśli dodatek świeżych ziół. Tuż przed podaniem warto udekorować potrawę kilkoma małymi listkami bazylii lub odrobiną natki pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Penne all'arrabbiata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Penne all'arrabbiata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Penne all'arrabbiata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Penne all'arrabbiata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Penne all'arrabbiata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Penne all'arrabbiata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Penne all'arrabbiata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Penne all'arrabbiata - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Penne all'arrabbiataPenne all'arrabbiata

Włoskie potrawy nie bez powodu zaliczane są do jednych z najsmaczniejszych kuchni świata. Charakteryzuje je niepowtarzalny smak, o którym trudno zapomnieć. Do grupy takich dań należy właśnie penne all'arrabbiata. Przepis na pysznym makaron z pomidorowym sosem to swoiste połączenie najlepszych smaków i ducha rodem z malowniczych krain Italii.

Dla kogo?

Nie tylko dla wegetarian. Makaron z sosem i aromatycznym serem posmakuje każdemu fanowi śródziemnomorskich smaków. Jedno jest pewne – ten przepis ma ognisty temperament. Fani wyrazistych dań łączcie się!

Na jaką okazję?

To przede wszystkim znakomita propozycja na szybki, niewymagający wielkiego zaangażowania obiad lub kolację w gronie rodzinnym. Gwarantujemy, że efekt przerośnie Twoje najśmielsze oczekiwania!

Czy wiesz, że?

Penne all'arrabbiata to rodzime danie kuchni włoskiej. „Arrabbiato” oznacza wściekły, natomiast cała nazwa potrawy określa „zły, wściekły makaron”. Skąd wziął się taki, a nie inny przydomek? Podania głoszą, że sos wymyślony został przez mieszkańców ubogich dzielnic Rzymu.

Dla urozmaicenia:

Do potrawy użyj makaronu z karbowanymi ściankami, ponieważ do nich sos znacznie lepiej przylega. W celu wzmocnienia smaku dania możesz dodać do niego odrobinę drobno posiekanej papryczki chili. Zapowiada się ostra jazda! Smacznego!