
Składniki
1 sztuka
2 litry
2 sztuki
5 łyżek
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
0.5 szklanki
2 sztuki
3 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
3 łyżki
1 sztuka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kalafiora myjemy i rozcinamy na małe różyczki. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy Bulion na włoszczyźnie Knorr, liść laurowy, ziele angielskie, marchewkę pokrojoną na mniejsze części, lubczyk i przyprawę Delikat. Gotujemy ok. 40 minut.
Krok 2
Do kubka wbijamy jajka, dodajemy mąkę i łączymy ze sobą za pomocą widelca lub miksera. Musimy uzyskać jednolite dość gęste ciasto (ewentualnie jeszcze dosypmy mąki). Ciasto przelewamy bezpośrednio do gotującej się zupy przez widelec, formując różnej wielkości kluski. Gotujemy 10 minut.
Krok 3
Zupę ściągamy z ognia, wlewamy do niej śmietanę. Doprawiamy do smaku.
Krok 4
Gotową zupę nalewamy na talerze, posypujemy natką pietruszki i startym, żółtym serem. Zimą do zupy używamy kalafiora mrożonego.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej