
Składniki
1 sztuka
2 litry
2 sztuki
5 łyżek
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
0.5 szklanki
2 sztuki
3 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
3 łyżki
1 sztuka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kalafiora myjemy i rozcinamy na małe różyczki. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy Bulion na włoszczyźnie Knorr, liść laurowy, ziele angielskie, marchewkę pokrojoną na mniejsze części, lubczyk i przyprawę Delikat. Gotujemy ok. 40 minut.
Krok 2
Do kubka wbijamy jajka, dodajemy mąkę i łączymy ze sobą za pomocą widelca lub miksera. Musimy uzyskać jednolite dość gęste ciasto (ewentualnie jeszcze dosypmy mąki). Ciasto przelewamy bezpośrednio do gotującej się zupy przez widelec, formując różnej wielkości kluski. Gotujemy 10 minut.
Krok 3
Zupę ściągamy z ognia, wlewamy do niej śmietanę. Doprawiamy do smaku.
Krok 4
Gotową zupę nalewamy na talerze, posypujemy natką pietruszki i startym, żółtym serem. Zimą do zupy używamy kalafiora mrożonego.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcej