Zupa kalafiorowa z kluskami lanymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa kalafiorowa z kluskami lanymi

Autor: Edyta Kyzioł

ratingratingratingratingrating

3

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 litry

2 sztuki

5 łyżek

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

0.5 szklanki

2 sztuki

3 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafiora myjemy i rozcinamy na małe różyczki. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy Bulion na włoszczyźnie Knorr, liść laurowy, ziele angielskie, marchewkę pokrojoną na mniejsze części, lubczyk i przyprawę Delikat. Gotujemy ok. 40 minut.

Krok 2

Do kubka wbijamy jajka, dodajemy mąkę i łączymy ze sobą za pomocą widelca lub miksera. Musimy uzyskać jednolite dość gęste ciasto (ewentualnie jeszcze dosypmy mąki). Ciasto przelewamy bezpośrednio do gotującej się zupy przez widelec, formując różnej wielkości kluski. Gotujemy 10 minut.

Krok 3

Zupę ściągamy z ognia, wlewamy do niej śmietanę. Doprawiamy do smaku.

Krok 4

Gotową zupę nalewamy na talerze, posypujemy natką pietruszki i startym, żółtym serem. Zimą do zupy używamy kalafiora mrożonego.

Edyta Kyzioł

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa kalafiorowa z kluskami lanymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa kalafiorowa z kluskami lanymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa kalafiorowa z kluskami lanymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa kalafiorowa z kluskami lanymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa kalafiorowa z kluskami lanymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa kalafiorowa z kluskami lanymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa kalafiorowa z kluskami lanymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa kalafiorowa z kluskami lanymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa zacierkowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej