Zupa kalafiorowa z kluskami lanymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa kalafiorowa z kluskami lanymi

Autor: Edyta Kyzioł

ratingratingratingratingrating

3

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 litry

2 sztuki

5 łyżek

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

0.5 szklanki

2 sztuki

3 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafiora myjemy i rozcinamy na małe różyczki. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy Bulion na włoszczyźnie Knorr, liść laurowy, ziele angielskie, marchewkę pokrojoną na mniejsze części, lubczyk i przyprawę Delikat. Gotujemy ok. 40 minut.

Krok 2

Do kubka wbijamy jajka, dodajemy mąkę i łączymy ze sobą za pomocą widelca lub miksera. Musimy uzyskać jednolite dość gęste ciasto (ewentualnie jeszcze dosypmy mąki). Ciasto przelewamy bezpośrednio do gotującej się zupy przez widelec, formując różnej wielkości kluski. Gotujemy 10 minut.

Krok 3

Zupę ściągamy z ognia, wlewamy do niej śmietanę. Doprawiamy do smaku.

Krok 4

Gotową zupę nalewamy na talerze, posypujemy natką pietruszki i startym, żółtym serem. Zimą do zupy używamy kalafiora mrożonego.

Edyta Kyzioł

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa kalafiorowa z kluskami lanymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa kalafiorowa z kluskami lanymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa kalafiorowa z kluskami lanymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa kalafiorowa z kluskami lanymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa kalafiorowa z kluskami lanymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa kalafiorowa z kluskami lanymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa kalafiorowa z kluskami lanymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa kalafiorowa z kluskami lanymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa toskańska
czas przygotowania
48 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej