Piersi z kurczaka w glazurze z ryżem jaśminowym oraz sałatą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Piersi z kurczaka w glazurze z ryżem jaśminowym oraz sałatą

Autor: Monika Kamińska

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

1 łyżka

3 łyżki

200 gramów

2 łyżki

3 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżeczki

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie kurczaka. W rondelku zagotować składniki marynaty, po zagotowaniu od razu odstawić z ognia, ostudzić.

Krok 2

Filety z kurczaka oczyścić z kostek i błonek. Włożyć do miski, wlać wystudzoną marynatę i dokładnie wymieszać. Odstawić w temperaturze pokojowej na ok. 2 godziny.

Krok 3

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Do małej formy żaroodpornej włożyć filety, wlać marynatę i piec ok. 30 minut.

Krok 4

Mięso wyjąć z piekarnika. Kurczaka najlepiej pokroić dopiero po około 7 minutach, aby z mięsa nie wypłynęły soki. Mięso podajemy polane sosem i posypane ziarnami sezamu.

Krok 5

Przygotowanie ryż jaśminowy. Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wyłożyć na tacę. Na dużej patelni odgrzać olej, włożyć sezam, cukier i posiekaną dymkę i chwilkę podsmażyć, dodać ocet lub sok z cytryny i jeśli płyn już wyparuje włożyć ryż, smażyć przez około 4 minuty aż zacznie lekko się rumienić. Na koniec doprawić solą, pieprzem.

Krok 6

Przygotowanie sałaty. Sos winegret: 2 łyżki oleju roślinnego, 2 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny, 2 łyżki miodu, soli świeżo zmielony kolorowy lub czarny pieprz. Do mieszanki sałat dodać pokrojonego pomidora, ogórka i posiekany szczypiorek oraz cebulę. Polać sosem winegretem i wymieszać. Udekorować.

Monika Kamińska

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piersi z kurczaka w glazurze z ryżem jaśminowym oraz sałatą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piersi z kurczaka w glazurze z ryżem jaśminowym oraz sałatą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piersi z kurczaka w glazurze z ryżem jaśminowym oraz sałatą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piersi z kurczaka w glazurze z ryżem jaśminowym oraz sałatą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piersi z kurczaka w glazurze z ryżem jaśminowym oraz sałatą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piersi z kurczaka w glazurze z ryżem jaśminowym oraz sałatą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piersi z kurczaka w glazurze z ryżem jaśminowym oraz sałatą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Piersi z kurczaka w glazurze z ryżem jaśminowym oraz sałatą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej