Piersi z kurczaka w glazurze z ryżem jaśminowym oraz sałatą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Piersi z kurczaka w glazurze z ryżem jaśminowym oraz sałatą

Autor: Monika Kamińska

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

1 łyżka

3 łyżki

200 gramów

2 łyżki

3 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżeczki

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie kurczaka. W rondelku zagotować składniki marynaty, po zagotowaniu od razu odstawić z ognia, ostudzić.

Krok 2

Filety z kurczaka oczyścić z kostek i błonek. Włożyć do miski, wlać wystudzoną marynatę i dokładnie wymieszać. Odstawić w temperaturze pokojowej na ok. 2 godziny.

Krok 3

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Do małej formy żaroodpornej włożyć filety, wlać marynatę i piec ok. 30 minut.

Krok 4

Mięso wyjąć z piekarnika. Kurczaka najlepiej pokroić dopiero po około 7 minutach, aby z mięsa nie wypłynęły soki. Mięso podajemy polane sosem i posypane ziarnami sezamu.

Krok 5

Przygotowanie ryż jaśminowy. Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wyłożyć na tacę. Na dużej patelni odgrzać olej, włożyć sezam, cukier i posiekaną dymkę i chwilkę podsmażyć, dodać ocet lub sok z cytryny i jeśli płyn już wyparuje włożyć ryż, smażyć przez około 4 minuty aż zacznie lekko się rumienić. Na koniec doprawić solą, pieprzem.

Krok 6

Przygotowanie sałaty. Sos winegret: 2 łyżki oleju roślinnego, 2 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny, 2 łyżki miodu, soli świeżo zmielony kolorowy lub czarny pieprz. Do mieszanki sałat dodać pokrojonego pomidora, ogórka i posiekany szczypiorek oraz cebulę. Polać sosem winegretem i wymieszać. Udekorować.

Monika Kamińska

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piersi z kurczaka w glazurze z ryżem jaśminowym oraz sałatą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piersi z kurczaka w glazurze z ryżem jaśminowym oraz sałatą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piersi z kurczaka w glazurze z ryżem jaśminowym oraz sałatą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piersi z kurczaka w glazurze z ryżem jaśminowym oraz sałatą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piersi z kurczaka w glazurze z ryżem jaśminowym oraz sałatą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piersi z kurczaka w glazurze z ryżem jaśminowym oraz sałatą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piersi z kurczaka w glazurze z ryżem jaśminowym oraz sałatą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Piersi z kurczaka w glazurze z ryżem jaśminowym oraz sałatą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej