Piersi z kurczaka w glazurze z ryżem jaśminowym oraz sałatą
łatwe
25 osób zapisało
Składniki
500 gramów
1 sztuka
2 łyżki
3 łyżki
1 łyżka
3 łyżki
200 gramów
2 łyżki
3 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
2 łyżeczki
2 łyżeczki
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie kurczaka. W rondelku zagotować składniki marynaty, po zagotowaniu od razu odstawić z ognia, ostudzić.
Krok 2
Filety z kurczaka oczyścić z kostek i błonek. Włożyć do miski, wlać wystudzoną marynatę i dokładnie wymieszać. Odstawić w temperaturze pokojowej na ok. 2 godziny.
Krok 3
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Do małej formy żaroodpornej włożyć filety, wlać marynatę i piec ok. 30 minut.
Krok 4
Mięso wyjąć z piekarnika. Kurczaka najlepiej pokroić dopiero po około 7 minutach, aby z mięsa nie wypłynęły soki. Mięso podajemy polane sosem i posypane ziarnami sezamu.
Krok 5
Przygotowanie ryż jaśminowy. Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wyłożyć na tacę. Na dużej patelni odgrzać olej, włożyć sezam, cukier i posiekaną dymkę i chwilkę podsmażyć, dodać ocet lub sok z cytryny i jeśli płyn już wyparuje włożyć ryż, smażyć przez około 4 minuty aż zacznie lekko się rumienić. Na koniec doprawić solą, pieprzem.
Krok 6
Przygotowanie sałaty. Sos winegret: 2 łyżki oleju roślinnego, 2 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny, 2 łyżki miodu, soli świeżo zmielony kolorowy lub czarny pieprz. Do mieszanki sałat dodać pokrojonego pomidora, ogórka i posiekany szczypiorek oraz cebulę. Polać sosem winegretem i wymieszać. Udekorować.
Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej