Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

375 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

136 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

100 gramów

1 sztuka

100 gramów

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Prawdziwki pokrój w ćwiartki, cebule w piórka, wszystko razem obsmaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Odstaw na bok do ostygnięcia.

Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką - Krok 1

Krok 2

Śliwki przekrój na pół i dodaj do grzybów. Wątróbkę oczyść z błon i żyłek, parz przez 15 sekund w gotującej się wodzie. Szałwię i rozmaryn drobno posiekaj, wszystko razem dodaj do grzybów.

Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką - Krok 2

Krok 3

Kostkę rosołową rozmieszaj z oliwą. W powstałej marynacie obtocz dokładnie mięso.

Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką - Krok 3

Krok 4

W zamarynowanej polędwicy ostrym nożem zrób nacięcie po środku. Mięso napełnij przygotowanym farszem.

Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką - Krok 4

Krok 5

Całość grilluj lub obsmaż z dwóch stron. Mięso wykończ w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 10-15 minut. Steki podawaj przecięte na pół z pieczonymi ziemniakami i ulubioną sałatką.

Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Planujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.

Czytaj więcej

Jak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwkąSteki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką

Prawdziwki, śliwki suszone i igiełki świeżego rozmarynu – to wyjątkowo wykwintne trio, które dodane do mięsa, zamieni zwykłe steki w danie nadające się na elegancką kolację we dwoje lub odświętny obiad. Podaj je na ważne okazje, a tym bardziej podkreślisz szczególny charakter chwili. Co ważne, wyszukane danie wcale nie jest czasochłonne ani trudne. Nadzienie z grzybów i śliwek z wątróbką i cebulą zrobisz w mgnieniu oka na patelni. Samo faszerowanie steków to czynność, którą zrobi nawet początkujący kucharz. Grunt to mieć dobrze naostrzony nóż. Steki wołowe faszerowane grzybami i śliwkami możesz podać w towarzystwie pieczonych łódeczek z ziemniaków, małych kluseczek albo ryżu. Całość niech dopełni bukiet świeżych warzyw – rozmaite sałaty i pomidorki koktajlowe polane słodko-kwaśnym winegretem – oraz kieliszek czerwonego wina.