Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
376 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

78 osób wydrukowało

Pobierz pdf

153 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

100 gramów

1 sztuka

100 gramów

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Prawdziwki pokrój w ćwiartki, cebule w piórka, wszystko razem obsmaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Odstaw na bok do ostygnięcia.

Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką - Krok 1

Krok 2

Śliwki przekrój na pół i dodaj do grzybów. Wątróbkę oczyść z błon i żyłek, parz przez 15 sekund w gotującej się wodzie. Szałwię i rozmaryn drobno posiekaj, wszystko razem dodaj do grzybów.

Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką - Krok 2

Krok 3

Kostkę rosołową rozmieszaj z oliwą. W powstałej marynacie obtocz dokładnie mięso.

Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką - Krok 3

Krok 4

W zamarynowanej polędwicy ostrym nożem zrób nacięcie po środku. Mięso napełnij przygotowanym farszem.

Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką - Krok 4

Krok 5

Całość grilluj lub obsmaż z dwóch stron. Mięso wykończ w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 10-15 minut. Steki podawaj przecięte na pół z pieczonymi ziemniakami i ulubioną sałatką.

Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwkąSteki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką

Prawdziwki, śliwki suszone i igiełki świeżego rozmarynu – to wyjątkowo wykwintne trio, które dodane do mięsa, zamieni zwykłe steki w danie nadające się na elegancką kolację we dwoje lub odświętny obiad. Podaj je na ważne okazje, a tym bardziej podkreślisz szczególny charakter chwili. Co ważne, wyszukane danie wcale nie jest czasochłonne ani trudne. Nadzienie z grzybów i śliwek z wątróbką i cebulą zrobisz w mgnieniu oka na patelni. Samo faszerowanie steków to czynność, którą zrobi nawet początkujący kucharz. Grunt to mieć dobrze naostrzony nóż. Steki wołowe faszerowane grzybami i śliwkami możesz podać w towarzystwie pieczonych łódeczek z ziemniaków, małych kluseczek albo ryżu. Całość niech dopełni bukiet świeżych warzyw – rozmaite sałaty i pomidorki koktajlowe polane słodko-kwaśnym winegretem – oraz kieliszek czerwonego wina.