Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
376 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

68 osób wydrukowało

Pobierz pdf

138 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

100 gramów

1 sztuka

100 gramów

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Prawdziwki pokrój w ćwiartki, cebule w piórka, wszystko razem obsmaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Odstaw na bok do ostygnięcia.

Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką - Krok 1

Krok 2

Śliwki przekrój na pół i dodaj do grzybów. Wątróbkę oczyść z błon i żyłek, parz przez 15 sekund w gotującej się wodzie. Szałwię i rozmaryn drobno posiekaj, wszystko razem dodaj do grzybów.

Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką - Krok 2

Krok 3

Kostkę rosołową rozmieszaj z oliwą. W powstałej marynacie obtocz dokładnie mięso.

Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką - Krok 3

Krok 4

W zamarynowanej polędwicy ostrym nożem zrób nacięcie po środku. Mięso napełnij przygotowanym farszem.

Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką - Krok 4

Krok 5

Całość grilluj lub obsmaż z dwóch stron. Mięso wykończ w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 10-15 minut. Steki podawaj przecięte na pół z pieczonymi ziemniakami i ulubioną sałatką.

Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwkąSteki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką

Prawdziwki, śliwki suszone i igiełki świeżego rozmarynu – to wyjątkowo wykwintne trio, które dodane do mięsa, zamieni zwykłe steki w danie nadające się na elegancką kolację we dwoje lub odświętny obiad. Podaj je na ważne okazje, a tym bardziej podkreślisz szczególny charakter chwili. Co ważne, wyszukane danie wcale nie jest czasochłonne ani trudne. Nadzienie z grzybów i śliwek z wątróbką i cebulą zrobisz w mgnieniu oka na patelni. Samo faszerowanie steków to czynność, którą zrobi nawet początkujący kucharz. Grunt to mieć dobrze naostrzony nóż. Steki wołowe faszerowane grzybami i śliwkami możesz podać w towarzystwie pieczonych łódeczek z ziemniaków, małych kluseczek albo ryżu. Całość niech dopełni bukiet świeżych warzyw – rozmaite sałaty i pomidorki koktajlowe polane słodko-kwaśnym winegretem – oraz kieliszek czerwonego wina.