Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

373 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

64 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

123 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

100 gramów

1 sztuka

100 gramów

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Prawdziwki pokrój w ćwiartki, cebule w piórka, wszystko razem obsmaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Odstaw na bok do ostygnięcia.

Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką - Krok 1

Krok 2

Śliwki przekrój na pół i dodaj do grzybów. Wątróbkę oczyść z błon i żyłek, parz przez 15 sekund w gotującej się wodzie. Szałwię i rozmaryn drobno posiekaj, wszystko razem dodaj do grzybów.

Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką - Krok 2

Krok 3

Kostkę rosołową rozmieszaj z oliwą. W powstałej marynacie obtocz dokładnie mięso.

Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką - Krok 3

Krok 4

W zamarynowanej polędwicy ostrym nożem zrób nacięcie po środku. Mięso napełnij przygotowanym farszem.

Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką - Krok 4

Krok 5

Całość grilluj lub obsmaż z dwóch stron. Mięso wykończ w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 10-15 minut. Steki podawaj przecięte na pół z pieczonymi ziemniakami i ulubioną sałatką.

Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwkąSteki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką

Prawdziwki, śliwki suszone i igiełki świeżego rozmarynu – to wyjątkowo wykwintne trio, które dodane do mięsa, zamieni zwykłe steki w danie nadające się na elegancką kolację we dwoje lub odświętny obiad. Podaj je na ważne okazje, a tym bardziej podkreślisz szczególny charakter chwili. Co ważne, wyszukane danie wcale nie jest czasochłonne ani trudne. Nadzienie z grzybów i śliwek z wątróbką i cebulą zrobisz w mgnieniu oka na patelni. Samo faszerowanie steków to czynność, którą zrobi nawet początkujący kucharz. Grunt to mieć dobrze naostrzony nóż. Steki wołowe faszerowane grzybami i śliwkami możesz podać w towarzystwie pieczonych łódeczek z ziemniaków, małych kluseczek albo ryżu. Całość niech dopełni bukiet świeżych warzyw – rozmaite sałaty i pomidorki koktajlowe polane słodko-kwaśnym winegretem – oraz kieliszek czerwonego wina.