Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką
łatwe
138 osób zapisało

Składniki
200 gramów
100 gramów
1 sztuka
100 gramów
300 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Prawdziwki pokrój w ćwiartki, cebule w piórka, wszystko razem obsmaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Odstaw na bok do ostygnięcia.

Krok 2
Śliwki przekrój na pół i dodaj do grzybów. Wątróbkę oczyść z błon i żyłek, parz przez 15 sekund w gotującej się wodzie. Szałwię i rozmaryn drobno posiekaj, wszystko razem dodaj do grzybów.

Krok 3
Kostkę rosołową rozmieszaj z oliwą. W powstałej marynacie obtocz dokładnie mięso.

Krok 4
W zamarynowanej polędwicy ostrym nożem zrób nacięcie po środku. Mięso napełnij przygotowanym farszem.

Krok 5
Całość grilluj lub obsmaż z dwóch stron. Mięso wykończ w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 10-15 minut. Steki podawaj przecięte na pół z pieczonymi ziemniakami i ulubioną sałatką.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką
Prawdziwki, śliwki suszone i igiełki świeżego rozmarynu – to wyjątkowo wykwintne trio, które dodane do mięsa, zamieni zwykłe steki w danie nadające się na elegancką kolację we dwoje lub odświętny obiad. Podaj je na ważne okazje, a tym bardziej podkreślisz szczególny charakter chwili. Co ważne, wyszukane danie wcale nie jest czasochłonne ani trudne. Nadzienie z grzybów i śliwek z wątróbką i cebulą zrobisz w mgnieniu oka na patelni. Samo faszerowanie steków to czynność, którą zrobi nawet początkujący kucharz. Grunt to mieć dobrze naostrzony nóż. Steki wołowe faszerowane grzybami i śliwkami możesz podać w towarzystwie pieczonych łódeczek z ziemniaków, małych kluseczek albo ryżu. Całość niech dopełni bukiet świeżych warzyw – rozmaite sałaty i pomidorki koktajlowe polane słodko-kwaśnym winegretem – oraz kieliszek czerwonego wina.