Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem
łatwe
444 osoby zapisały

Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
100 mililitrów
10 sztuk
200 mililitrów
1 opakowanie
5 sztuk
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Skrzydełka umyj i wysusz. Od każdego odetnij końcówkę, tak zwaną lotkę.

Krok 2
Czosnek oraz igiełki rozmarynu drobno posiekaj.

Krok 3
Mięso zamarynuj w oleju, rozmarynie, czosnku, syropie klonowym oraz przyprawie Knorr. Odstaw na co najmniej 2 godziny.

Krok 4
Mięso smaż na grillu około 20 minut często przekręcając, aby się nie przypaliło. Podawaj z sosem serowym.

Krok 5
Przygotowanie sosu: jogurt zmiksuj z serem tak, aby nie było grudek.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem
Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem to idealna przekąska na każdą okazję. Oglądasz film, czy może emocjonujesz się przy meczu i masz ochotę na wyrazisty dodatek do piwa? Tak przyrządzone skrzydełka będą świetnym rozwiązaniem. Kluczem do ich intensywnego smaku jest marynata. Dodaj do niej igiełki rozmarynu, posiekany czosnek oraz przyprawy. Charakterystyczny słodki posmak kawałkom kurczaka nada także odrobina syropu klonowego. Skrzydełka zanurz w marynacie na co najmniej 2 godziny, a potem smaż. Aby nieco złagodzić ognisty smak skrzydełek przygotuj do nich jogurtowy dip z dodatkiem sera pleśniowego. Takie połączenie smakuje rewelacyjnie. Możesz także podać je z frytkami i ulubioną surówką, a zaserwujesz sobie domową wersję typowego, fastfoodowego dania. Możliwości jest wiele, ale w każdej z nich intensywny smak skrzydełek gra pierwsze skrzypce. Piekielnie pyszne!






























