Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem
łatwe
356 osób zapisało
Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
100 mililitrów
10 sztuk
200 mililitrów
1 opakowanie
5 sztuk
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Skrzydełka umyj i wysusz. Od każdego odetnij końcówkę, tak zwaną lotkę.
Krok 2
Czosnek oraz igiełki rozmarynu drobno posiekaj.
Krok 3
Mięso zamarynuj w oleju, rozmarynie, czosnku, syropie klonowym oraz przyprawie Knorr. Odstaw na co najmniej 2 godziny.
Krok 4
Mięso smaż na grillu około 20 minut często przekręcając, aby się nie przypaliło. Podawaj z sosem serowym.
Krok 5
Przygotowanie sosu: jogurt zmiksuj z serem tak, aby nie było grudek.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem
Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem to idealna przekąska na każdą okazję. Oglądasz film, czy może emocjonujesz się przy meczu i masz ochotę na wyrazisty dodatek do piwa? Tak przyrządzone skrzydełka będą świetnym rozwiązaniem. Kluczem do ich intensywnego smaku jest marynata. Dodaj do niej igiełki rozmarynu, posiekany czosnek oraz przyprawy. Charakterystyczny słodki posmak kawałkom kurczaka nada także odrobina syropu klonowego. Skrzydełka zanurz w marynacie na co najmniej 2 godziny, a potem smaż. Aby nieco złagodzić ognisty smak skrzydełek przygotuj do nich jogurtowy dip z dodatkiem sera pleśniowego. Takie połączenie smakuje rewelacyjnie. Możesz także podać je z frytkami i ulubioną surówką, a zaserwujesz sobie domową wersję typowego, fastfoodowego dania. Możliwości jest wiele, ale w każdej z nich intensywny smak skrzydełek gra pierwsze skrzypce. Piekielnie pyszne!