Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

437 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

226 osób wydrukowało

Pobierz pdf

392 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

100 mililitrów

10 sztuk

200 mililitrów

1 opakowanie

5 sztuk

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrzydełka umyj i wysusz. Od każdego odetnij końcówkę, tak zwaną lotkę.

Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem  - Krok 1

Krok 2

Czosnek oraz igiełki rozmarynu drobno posiekaj.

Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem  - Krok 2

Krok 3

Mięso zamarynuj w oleju, rozmarynie, czosnku, syropie klonowym oraz przyprawie Knorr. Odstaw na co najmniej 2 godziny.

Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem  - Krok 3

Krok 4

Mięso smaż na grillu około 20 minut często przekręcając, aby się nie przypaliło. Podawaj z sosem serowym.

Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem  - Krok 4

Krok 5

Przygotowanie sosu: jogurt zmiksuj z serem tak, aby nie było grudek.

Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Świeże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.

Czytaj więcej

Bób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem

Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem to idealna przekąska na każdą okazję. Oglądasz film, czy może emocjonujesz się przy meczu i masz ochotę na wyrazisty dodatek do piwa? Tak przyrządzone skrzydełka będą świetnym rozwiązaniem. Kluczem do ich intensywnego smaku jest marynata. Dodaj do niej igiełki rozmarynu, posiekany czosnek oraz przyprawy. Charakterystyczny słodki posmak kawałkom kurczaka nada także odrobina syropu klonowego. Skrzydełka zanurz w marynacie na co najmniej 2 godziny, a potem smaż. Aby nieco złagodzić ognisty smak skrzydełek przygotuj do nich jogurtowy dip z dodatkiem sera pleśniowego. Takie połączenie smakuje rewelacyjnie. Możesz także podać je z frytkami i ulubioną surówką, a zaserwujesz sobie domową wersję typowego, fastfoodowego dania. Możliwości jest wiele, ale w każdej z nich intensywny smak skrzydełek gra pierwsze skrzypce. Piekielnie pyszne!