Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem
łatwe
433 osoby zapisały

Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
100 mililitrów
10 sztuk
200 mililitrów
1 opakowanie
5 sztuk
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Skrzydełka umyj i wysusz. Od każdego odetnij końcówkę, tak zwaną lotkę.

Krok 2
Czosnek oraz igiełki rozmarynu drobno posiekaj.

Krok 3
Mięso zamarynuj w oleju, rozmarynie, czosnku, syropie klonowym oraz przyprawie Knorr. Odstaw na co najmniej 2 godziny.

Krok 4
Mięso smaż na grillu około 20 minut często przekręcając, aby się nie przypaliło. Podawaj z sosem serowym.

Krok 5
Przygotowanie sosu: jogurt zmiksuj z serem tak, aby nie było grudek.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem
Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem to idealna przekąska na każdą okazję. Oglądasz film, czy może emocjonujesz się przy meczu i masz ochotę na wyrazisty dodatek do piwa? Tak przyrządzone skrzydełka będą świetnym rozwiązaniem. Kluczem do ich intensywnego smaku jest marynata. Dodaj do niej igiełki rozmarynu, posiekany czosnek oraz przyprawy. Charakterystyczny słodki posmak kawałkom kurczaka nada także odrobina syropu klonowego. Skrzydełka zanurz w marynacie na co najmniej 2 godziny, a potem smaż. Aby nieco złagodzić ognisty smak skrzydełek przygotuj do nich jogurtowy dip z dodatkiem sera pleśniowego. Takie połączenie smakuje rewelacyjnie. Możesz także podać je z frytkami i ulubioną surówką, a zaserwujesz sobie domową wersję typowego, fastfoodowego dania. Możliwości jest wiele, ale w każdej z nich intensywny smak skrzydełek gra pierwsze skrzypce. Piekielnie pyszne!