Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

321 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

196 osób wydrukowało

Pobierz pdf

351 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

100 mililitrów

10 sztuk

200 mililitrów

1 opakowanie

5 sztuk

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrzydełka umyj i wysusz. Od każdego odetnij końcówkę, tak zwaną lotkę.

Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem  - Krok 1

Krok 2

Czosnek oraz igiełki rozmarynu drobno posiekaj.

Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem  - Krok 2

Krok 3

Mięso zamarynuj w oleju, rozmarynie, czosnku, syropie klonowym oraz przyprawie Knorr. Odstaw na co najmniej 2 godziny.

Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem  - Krok 3

Krok 4

Mięso smaż na grillu około 20 minut często przekręcając, aby się nie przypaliło. Podawaj z sosem serowym.

Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem  - Krok 4

Krok 5

Przygotowanie sosu: jogurt zmiksuj z serem tak, aby nie było grudek.

Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem

Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem to idealna przekąska na każdą okazję. Oglądasz film, czy może emocjonujesz się przy meczu i masz ochotę na wyrazisty dodatek do piwa? Tak przyrządzone skrzydełka będą świetnym rozwiązaniem. Kluczem do ich intensywnego smaku jest marynata. Dodaj do niej igiełki rozmarynu, posiekany czosnek oraz przyprawy. Charakterystyczny słodki posmak kawałkom kurczaka nada także odrobina syropu klonowego. Skrzydełka zanurz w marynacie na co najmniej 2 godziny, a potem smaż. Aby nieco złagodzić ognisty smak skrzydełek przygotuj do nich jogurtowy dip z dodatkiem sera pleśniowego. Takie połączenie smakuje rewelacyjnie. Możesz także podać je z frytkami i ulubioną surówką, a zaserwujesz sobie domową wersję typowego, fastfoodowego dania. Możliwości jest wiele, ale w każdej z nich intensywny smak skrzydełek gra pierwsze skrzypce. Piekielnie pyszne!