Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
440 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

267 osób wydrukowało

Pobierz pdf

444 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

100 mililitrów

10 sztuk

200 mililitrów

1 opakowanie

5 sztuk

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrzydełka umyj i wysusz. Od każdego odetnij końcówkę, tak zwaną lotkę.

Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem  - Krok 1

Krok 2

Czosnek oraz igiełki rozmarynu drobno posiekaj.

Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem  - Krok 2

Krok 3

Mięso zamarynuj w oleju, rozmarynie, czosnku, syropie klonowym oraz przyprawie Knorr. Odstaw na co najmniej 2 godziny.

Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem  - Krok 3

Krok 4

Mięso smaż na grillu około 20 minut często przekręcając, aby się nie przypaliło. Podawaj z sosem serowym.

Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem  - Krok 4

Krok 5

Przygotowanie sosu: jogurt zmiksuj z serem tak, aby nie było grudek.

Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem

Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem to idealna przekąska na każdą okazję. Oglądasz film, czy może emocjonujesz się przy meczu i masz ochotę na wyrazisty dodatek do piwa? Tak przyrządzone skrzydełka będą świetnym rozwiązaniem. Kluczem do ich intensywnego smaku jest marynata. Dodaj do niej igiełki rozmarynu, posiekany czosnek oraz przyprawy. Charakterystyczny słodki posmak kawałkom kurczaka nada także odrobina syropu klonowego. Skrzydełka zanurz w marynacie na co najmniej 2 godziny, a potem smaż. Aby nieco złagodzić ognisty smak skrzydełek przygotuj do nich jogurtowy dip z dodatkiem sera pleśniowego. Takie połączenie smakuje rewelacyjnie. Możesz także podać je z frytkami i ulubioną surówką, a zaserwujesz sobie domową wersję typowego, fastfoodowego dania. Możliwości jest wiele, ale w każdej z nich intensywny smak skrzydełek gra pierwsze skrzypce. Piekielnie pyszne!