Skrzydełka w sosie słodko kwaśnym po koreańsku | Przepisy.pl pixel

Słodko kwaśne skrzydełka po koreańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
376 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

461 osób wydrukowało

Pobierz pdf

644 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

2 łyżki

na sos:

100 gramów

3 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 pęczek

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrzydełka umyj i osusz. Porozcinaj na pojedyncze kawałki a końcówkę skrzydełka zwaną lotką usuń - nie nadaje się ona do grillowania. W miejsce wymieszaj Przyprawę do pikantnego kurczaka Knorr z olejem. W powstałej marynacie obtocz skrzydełka. Skrzydełka pozostaw w chłodnym miejscu w marynacie na co najmniej 12 godzin.

Słodko kwaśne skrzydełka po koreańsku - Krok 1

Krok 2

Przygotuj sos mieszając wszystkie składniki ze sobą.

Słodko kwaśne skrzydełka po koreańsku - Krok 2

Krok 3

Skrzydełka grilluj na średnio rozgrzanym grillu pod przykryciem, po około 10 minut z każdej strony. Po tym czasie przełóż je do sosu dokładnie wymieszaj. Ułóż ponownie na grillu. Dopiekając je przez kolejne 10 minut. W tej fazie odwracaj kawałki co jakiś czas aby się nie przypaliły.

Słodko kwaśne skrzydełka po koreańsku - Krok 3

Krok 4

Na koniec grillowania skrzydełka jeszcze raz obtocz w marynacie, przełóż na półmisek i posyp z wierzchu pokrojonym szczypiorem. Podawaj z resztą sosu.

Słodko kwaśne skrzydełka po koreańsku - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

W ten sam sposób możesz przygotować również pałki - uda z kurczaka.

4

Opinie o przepisie

  • Ewelina Jablonska

    Ewelina Jablonska , 06.10.2016

    mozna w ten sposob zrobic zeberka wieprzowe ...sa rewelacyjne....polecam do tego pure z ziemniakow i sorowki...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 08.07.2016

    Bardzo nas to cieszy! :) Proponujemy również skrzydełka w innej wersji, na przykład sosem BBQ ;) https://www.przepisy.pl/przepis/chrupiace-skrzydelka-z-kurczaka-z-dipem-bbq

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Koperek

    Andrzej Koperek , 08.07.2016

    Skusilismy się. Warto było!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kulinarne przeboje

    Kulinarne przeboje , 18.06.2016

    wyglądają przepysznie :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Słodko kwaśne skrzydełka po koreańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Słodko kwaśne skrzydełka po koreańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Słodko kwaśne skrzydełka po koreańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Słodko kwaśne skrzydełka po koreańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Słodko kwaśne skrzydełka po koreańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Słodko kwaśne skrzydełka po koreańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Słodko kwaśne skrzydełka po koreańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Słodko kwaśne skrzydełka po koreańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Słodko kwaśne skrzydełka po koreańskuSłodko kwaśne skrzydełka po koreańsku

Masz ochotę na kulinarną podróż pełną smaków? Nie musisz wsiadać do samolotu i przemierzać tysięcy kilometrów. Zobacz naszą recepturę na skrzydełka po koreańsku i przenieś się smakiem do najdalszych zakątków świata. Wystarczy 40 minut wolnego czasu, potrzebne składniki i chęć do działania. Powodzenia! 

Dla kogo?

Koreańskie skrzydełka przypadną do gustu wszystkim fanom oryginalnych i intensywnych smaków. Aromatyczny sos przyrządzisz m.in. z pasty z ostrej papryki Gochujang, cukru brązowego oraz oleju sezamowego. Mieszanka tych składników da najlepsze rezultaty. 

Na jaką okazję?

Jeżeli szykujesz imprezę lub spotkanie ze znajomymi, to skrzydełka w zalewie słodko-kwaśnej będą strzałem w dziesiątkę. Wyłóż je na stole i obserwuj, jak szybko znikają z talerzy. Skrzydełka słodko kwaśne sprawdzą się także jako obiad lub lunch. Zaserwuj je, gdy tylko najdzie Cię ochota.

Czy wiesz, że?

Marynata to nic trudnego. Skrzydełka umyj i osusz. Porozcinaj na pojedyncze kawałki a końcówkę skrzydełka zwaną lotką usuń - nie nadaje się ona do grillowania. W miejsce wymieszaj przyprawę do pikantnego kurczaka Knorr z olejem. W powstałej marynacie obtocz skrzydełka. Skrzydełka pozostaw w chłodnym miejscu w marynacie na co najmniej 12 godzin.

Dla urozmaicenia:

Zastanawiasz się, z czym podawać skrzydełka w sosie słodko kwaśnym? Odpowiedź może być tylko jedna – z ryżem! Ten duet jest niezwykle popularny i bardzo dobrze smakuje, o czym już wkrótce się przekonasz. Po spróbowaniu dania koniecznie napisz nam w komentarzu swoją opinię.