Słodko kwaśne skrzydełka po koreańsku
łatwe
623 osoby zapisały

Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
2 łyżki
na sos:
100 gramów
3 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 pęczek
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Skrzydełka umyj i osusz. Porozcinaj na pojedyncze kawałki a końcówkę skrzydełka zwaną lotką usuń - nie nadaje się ona do grillowania. W miejsce wymieszaj Przyprawę do pikantnego kurczaka Knorr z olejem. W powstałej marynacie obtocz skrzydełka. Skrzydełka pozostaw w chłodnym miejscu w marynacie na co najmniej 12 godzin.

Krok 2
Przygotuj sos mieszając wszystkie składniki ze sobą.

Krok 3
Skrzydełka grilluj na średnio rozgrzanym grillu pod przykryciem, po około 10 minut z każdej strony. Po tym czasie przełóż je do sosu dokładnie wymieszaj. Ułóż ponownie na grillu. Dopiekając je przez kolejne 10 minut. W tej fazie odwracaj kawałki co jakiś czas aby się nie przypaliły.

Krok 4
Na koniec grillowania skrzydełka jeszcze raz obtocz w marynacie, przełóż na półmisek i posyp z wierzchu pokrojonym szczypiorem. Podawaj z resztą sosu.


Dobra rada:
W ten sam sposób możesz przygotować również pałki - uda z kurczaka.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Słodko kwaśne skrzydełka po koreańsku
Masz ochotę na kulinarną podróż pełną smaków? Nie musisz wsiadać do samolotu i przemierzać tysięcy kilometrów. Zobacz naszą recepturę na skrzydełka po koreańsku i przenieś się smakiem do najdalszych zakątków świata. Wystarczy 40 minut wolnego czasu, potrzebne składniki i chęć do działania. Powodzenia!
Dla kogo?
Koreańskie skrzydełka przypadną do gustu wszystkim fanom oryginalnych i intensywnych smaków. Aromatyczny sos przyrządzisz m.in. z pasty z ostrej papryki Gochujang, cukru brązowego oraz oleju sezamowego. Mieszanka tych składników da najlepsze rezultaty.
Na jaką okazję?
Jeżeli szykujesz imprezę lub spotkanie ze znajomymi, to skrzydełka w zalewie słodko-kwaśnej będą strzałem w dziesiątkę. Wyłóż je na stole i obserwuj, jak szybko znikają z talerzy. Skrzydełka słodko kwaśne sprawdzą się także jako obiad lub lunch. Zaserwuj je, gdy tylko najdzie Cię ochota.
Czy wiesz, że?
Marynata to nic trudnego. Skrzydełka umyj i osusz. Porozcinaj na pojedyncze kawałki a końcówkę skrzydełka zwaną lotką usuń - nie nadaje się ona do grillowania. W miejsce wymieszaj przyprawę do pikantnego kurczaka Knorr z olejem. W powstałej marynacie obtocz skrzydełka. Skrzydełka pozostaw w chłodnym miejscu w marynacie na co najmniej 12 godzin.
Dla urozmaicenia:
Zastanawiasz się, z czym podawać skrzydełka w sosie słodko kwaśnym? Odpowiedź może być tylko jedna – z ryżem! Ten duet jest niezwykle popularny i bardzo dobrze smakuje, o czym już wkrótce się przekonasz. Po spróbowaniu dania koniecznie napisz nam w komentarzu swoją opinię.