Skrzydełka w sosie słodko kwaśnym po koreańsku | Przepisy.pl pixel

Słodko kwaśne skrzydełka po koreańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

347 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

422 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

600 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

2 łyżki

na sos:

100 gramów

3 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 pęczek

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrzydełka umyj i osusz. Porozcinaj na pojedyncze kawałki a końcówkę skrzydełka zwaną lotką usuń - nie nadaje się ona do grillowania. W miejsce wymieszaj Przyprawę do pikantnego kurczaka Knorr z olejem. W powstałej marynacie obtocz skrzydełka. Skrzydełka pozostaw w chłodnym miejscu w marynacie na co najmniej 12 godzin.

Słodko kwaśne skrzydełka po koreańsku - Krok 1

Krok 2

Przygotuj sos mieszając wszystkie składniki ze sobą.

Słodko kwaśne skrzydełka po koreańsku - Krok 2

Krok 3

Skrzydełka grilluj na średnio rozgrzanym grillu pod przykryciem, po około 10 minut z każdej strony. Po tym czasie przełóż je do sosu dokładnie wymieszaj. Ułóż ponownie na grillu. Dopiekając je przez kolejne 10 minut. W tej fazie odwracaj kawałki co jakiś czas aby się nie przypaliły.

Słodko kwaśne skrzydełka po koreańsku - Krok 3

Krok 4

Na koniec grillowania skrzydełka jeszcze raz obtocz w marynacie, przełóż na półmisek i posyp z wierzchu pokrojonym szczypiorem. Podawaj z resztą sosu.

Słodko kwaśne skrzydełka po koreańsku - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

W ten sam sposób możesz przygotować również pałki - uda z kurczaka.

4

Opinie o przepisie

  • Ewelina Jablonska

    Ewelina Jablonska , 06.10.2016

    mozna w ten sposob zrobic zeberka wieprzowe ...sa rewelacyjne....polecam do tego pure z ziemniakow i sorowki...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 08.07.2016

    Bardzo nas to cieszy! :) Proponujemy również skrzydełka w innej wersji, na przykład sosem BBQ ;) https://www.przepisy.pl/przepis/chrupiace-skrzydelka-z-kurczaka-z-dipem-bbq

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Koperek

    Andrzej Koperek , 08.07.2016

    Skusilismy się. Warto było!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kulinarne przeboje

    Kulinarne przeboje , 18.06.2016

    wyglądają przepysznie :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Słodko kwaśne skrzydełka po koreańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Słodko kwaśne skrzydełka po koreańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Słodko kwaśne skrzydełka po koreańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Słodko kwaśne skrzydełka po koreańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Słodko kwaśne skrzydełka po koreańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Słodko kwaśne skrzydełka po koreańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Słodko kwaśne skrzydełka po koreańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Słodko kwaśne skrzydełka po koreańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Słodko kwaśne skrzydełka po koreańskuSłodko kwaśne skrzydełka po koreańsku

Masz ochotę na kulinarną podróż pełną smaków? Nie musisz wsiadać do samolotu i przemierzać tysięcy kilometrów. Zobacz naszą recepturę na skrzydełka po koreańsku i przenieś się smakiem do najdalszych zakątków świata. Wystarczy 40 minut wolnego czasu, potrzebne składniki i chęć do działania. Powodzenia! 

Dla kogo?

Koreańskie skrzydełka przypadną do gustu wszystkim fanom oryginalnych i intensywnych smaków. Aromatyczny sos przyrządzisz m.in. z pasty z ostrej papryki Gochujang, cukru brązowego oraz oleju sezamowego. Mieszanka tych składników da najlepsze rezultaty. 

Na jaką okazję?

Jeżeli szykujesz imprezę lub spotkanie ze znajomymi, to skrzydełka w zalewie słodko-kwaśnej będą strzałem w dziesiątkę. Wyłóż je na stole i obserwuj, jak szybko znikają z talerzy. Skrzydełka słodko kwaśne sprawdzą się także jako obiad lub lunch. Zaserwuj je, gdy tylko najdzie Cię ochota.

Czy wiesz, że?

Marynata to nic trudnego. Skrzydełka umyj i osusz. Porozcinaj na pojedyncze kawałki a końcówkę skrzydełka zwaną lotką usuń - nie nadaje się ona do grillowania. W miejsce wymieszaj przyprawę do pikantnego kurczaka Knorr z olejem. W powstałej marynacie obtocz skrzydełka. Skrzydełka pozostaw w chłodnym miejscu w marynacie na co najmniej 12 godzin.

Dla urozmaicenia:

Zastanawiasz się, z czym podawać skrzydełka w sosie słodko kwaśnym? Odpowiedź może być tylko jedna – z ryżem! Ten duet jest niezwykle popularny i bardzo dobrze smakuje, o czym już wkrótce się przekonasz. Po spróbowaniu dania koniecznie napisz nam w komentarzu swoją opinię.