Skrzydełka w sosie słodko kwaśnym po koreańsku | Przepisy.pl pixel

Słodko kwaśne skrzydełka po koreańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

371 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

442 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

617 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

2 łyżki

na sos:

100 gramów

3 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 pęczek

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrzydełka umyj i osusz. Porozcinaj na pojedyncze kawałki a końcówkę skrzydełka zwaną lotką usuń - nie nadaje się ona do grillowania. W miejsce wymieszaj Przyprawę do pikantnego kurczaka Knorr z olejem. W powstałej marynacie obtocz skrzydełka. Skrzydełka pozostaw w chłodnym miejscu w marynacie na co najmniej 12 godzin.

Słodko kwaśne skrzydełka po koreańsku - Krok 1

Krok 2

Przygotuj sos mieszając wszystkie składniki ze sobą.

Słodko kwaśne skrzydełka po koreańsku - Krok 2

Krok 3

Skrzydełka grilluj na średnio rozgrzanym grillu pod przykryciem, po około 10 minut z każdej strony. Po tym czasie przełóż je do sosu dokładnie wymieszaj. Ułóż ponownie na grillu. Dopiekając je przez kolejne 10 minut. W tej fazie odwracaj kawałki co jakiś czas aby się nie przypaliły.

Słodko kwaśne skrzydełka po koreańsku - Krok 3

Krok 4

Na koniec grillowania skrzydełka jeszcze raz obtocz w marynacie, przełóż na półmisek i posyp z wierzchu pokrojonym szczypiorem. Podawaj z resztą sosu.

Słodko kwaśne skrzydełka po koreańsku - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

W ten sam sposób możesz przygotować również pałki - uda z kurczaka.

4

Opinie o przepisie

  • Ewelina Jablonska

    Ewelina Jablonska , 06.10.2016

    mozna w ten sposob zrobic zeberka wieprzowe ...sa rewelacyjne....polecam do tego pure z ziemniakow i sorowki...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 08.07.2016

    Bardzo nas to cieszy! :) Proponujemy również skrzydełka w innej wersji, na przykład sosem BBQ ;) https://www.przepisy.pl/przepis/chrupiace-skrzydelka-z-kurczaka-z-dipem-bbq

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Koperek

    Andrzej Koperek , 08.07.2016

    Skusilismy się. Warto było!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kulinarne przeboje

    Kulinarne przeboje , 18.06.2016

    wyglądają przepysznie :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Słodko kwaśne skrzydełka po koreańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Słodko kwaśne skrzydełka po koreańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Słodko kwaśne skrzydełka po koreańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Słodko kwaśne skrzydełka po koreańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Słodko kwaśne skrzydełka po koreańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Słodko kwaśne skrzydełka po koreańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Słodko kwaśne skrzydełka po koreańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Słodko kwaśne skrzydełka po koreańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Słodko kwaśne skrzydełka po koreańskuSłodko kwaśne skrzydełka po koreańsku

Masz ochotę na kulinarną podróż pełną smaków? Nie musisz wsiadać do samolotu i przemierzać tysięcy kilometrów. Zobacz naszą recepturę na skrzydełka po koreańsku i przenieś się smakiem do najdalszych zakątków świata. Wystarczy 40 minut wolnego czasu, potrzebne składniki i chęć do działania. Powodzenia! 

Dla kogo?

Koreańskie skrzydełka przypadną do gustu wszystkim fanom oryginalnych i intensywnych smaków. Aromatyczny sos przyrządzisz m.in. z pasty z ostrej papryki Gochujang, cukru brązowego oraz oleju sezamowego. Mieszanka tych składników da najlepsze rezultaty. 

Na jaką okazję?

Jeżeli szykujesz imprezę lub spotkanie ze znajomymi, to skrzydełka w zalewie słodko-kwaśnej będą strzałem w dziesiątkę. Wyłóż je na stole i obserwuj, jak szybko znikają z talerzy. Skrzydełka słodko kwaśne sprawdzą się także jako obiad lub lunch. Zaserwuj je, gdy tylko najdzie Cię ochota.

Czy wiesz, że?

Marynata to nic trudnego. Skrzydełka umyj i osusz. Porozcinaj na pojedyncze kawałki a końcówkę skrzydełka zwaną lotką usuń - nie nadaje się ona do grillowania. W miejsce wymieszaj przyprawę do pikantnego kurczaka Knorr z olejem. W powstałej marynacie obtocz skrzydełka. Skrzydełka pozostaw w chłodnym miejscu w marynacie na co najmniej 12 godzin.

Dla urozmaicenia:

Zastanawiasz się, z czym podawać skrzydełka w sosie słodko kwaśnym? Odpowiedź może być tylko jedna – z ryżem! Ten duet jest niezwykle popularny i bardzo dobrze smakuje, o czym już wkrótce się przekonasz. Po spróbowaniu dania koniecznie napisz nam w komentarzu swoją opinię.