Pierś kurczaka w sosie barbecue - grillowana: filet | Przepisy.pl pixel

Grillowana pierś z kurczaka glazurowana sosem BBQ

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
110 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

130 osób wydrukowało

Pobierz pdf

187 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

sos bbq:

300 gramów

100 gramów

1 sztuka

50 gramów

100 gramów

1 łyżka

100 mililitrów

1 łyżka

1 sztuka

50 mililitrów

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku zalać wędzone kości 1 litrem wody – gotować aż zostanie 200 ml intensywnego wywaru.

Grillowana pierś z kurczaka glazurowana sosem BBQ - Krok 1

Krok 2

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i oprószyć Przyprawą do grilla Knorr, odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.

Grillowana pierś z kurczaka glazurowana sosem BBQ - Krok 2

Krok 3

W między czasie przygotować sos BBQ. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i czosnek, dodać brązowy cukier. Gdy ulegnie karmelizacji dodać kmin i ocet jabłkowy. Ocet gotować aż prawie zupełnie odparuje.

Grillowana pierś z kurczaka glazurowana sosem BBQ - Krok 3

Krok 4

Do garnka wrzucić wędzoną paprykę, cynamon, śliwki, całość zalać wywarem z wędzonki, ponownie gotować aż wywar prawie zupełnie odparuje. Po tym czasie jeśli śliwki miały pestki, należy je usunąć, tak samo zrób z cynamonem. Do garnka dodać ketchup Hellmann's i gotować dalej aż sos zgęstnieje. Na koniec wszystko zmiksować. Sos podzielić na dwie części. W jednej części zanurzyć zamarynowane wcześniej piersi pozostawić je w sosie na drugi dzień.

Grillowana pierś z kurczaka glazurowana sosem BBQ - Krok 4

Krok 5

Piersi wyjąć z sosu grillować na aluminiowych tackach pod przykryciem, przekręcając mięso co jakiś czas i smarując kolejną warstwą sosu. Piersi grillować około 25 – 30 minut aż będą upieczone. Tuż przed podaniem posmarować świeżą porcją (odłożonego wcześniej) sosu nie mającego kontaktu z surowym mięsem.

Grillowana pierś z kurczaka glazurowana sosem BBQ - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu możesz dodać wędzona paprykę habanero nada ona zdecydowanego smaku potrawie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowana pierś z kurczaka glazurowana sosem BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowana pierś z kurczaka glazurowana sosem BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowana pierś z kurczaka glazurowana sosem BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowana pierś z kurczaka glazurowana sosem BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowana pierś z kurczaka glazurowana sosem BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowana pierś z kurczaka glazurowana sosem BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowana pierś z kurczaka glazurowana sosem BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowana pierś z kurczaka glazurowana sosem BBQ - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowana pierś z kurczaka glazurowana sosem BBQGrillowana pierś z kurczaka glazurowana sosem BBQ

Grill to dobra okazja, by spędzić czas z rodziną lub zaprosić znajomych – przygotuj dla nich apetyczną przekąskę. Grillowana pierś z kurczaka doskonale współgra z klasycznym sosem BBQ – podana z odpowiednimi dodatkami stanie się Twoim popisowym daniem głównym. Od czego zacząć? Umieść wędzone kości wieprzowe w garnku, zalej wodą i gotuj do momentu uzyskania około 200 mililitrów aromatycznego wywaru. Następnie pierś z kurczaka oprósz przyprawą i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin, żeby smaki się połączyły. W tym czasie przyrządź sos BBQ – w garnku podsmaż czerwoną cebulę i czosnek, a później dodaj brązowy cukier, który nada charakterystycznego słodkawego posmaku. Gdy ulegnie karmelizacji, wlej ocet jabłkowy i dodaj odrobinę kminu – gotuj do momentu odparowania. Następnie wrzuć sugerowane w przepisie składniki i połącz z dobrej jakości ketchupem, a na końcu zmiksuj wszystko na gładką, gęstą masę. Piersi z kurczaka zamarynuj w powstałej mieszance i połóż na ruszcie. Gotowe danie serwuj polane BBQ z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw i porcją pieczonych ziemniaków.