Grillowana pierś z kurczaka glazurowana sosem BBQ

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

75 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

98 osób wydrukowało

Pobierz pdf

152 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

sos bbq:

300 gramów

50 gramów

1 sztuka

50 mililitrów

100 gramów

1 łyżka

1 sztuka

4 sztuki

100 mililitrów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku zalać wędzone kości 1 litrem wody – gotować aż zostanie 200 ml intensywnego wywaru.

Grillowana pierś z kurczaka glazurowana sosem BBQ - Krok 1

Krok 2

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i oprószyć Przyprawą do grilla Knorr, odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.

Grillowana pierś z kurczaka glazurowana sosem BBQ - Krok 2

Krok 3

W między czasie przygotować sos BBQ. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i czosnek, dodać brązowy cukier. Gdy ulegnie karmelizacji dodać kmin i ocet jabłkowy. Ocet gotować aż prawie zupełnie odparuje.

Grillowana pierś z kurczaka glazurowana sosem BBQ - Krok 3

Krok 4

Do garnka wrzucić wędzoną paprykę, cynamon, śliwki, całość zalać wywarem z wędzonki, ponownie gotować aż wywar prawie zupełnie odparuje. Po tym czasie jeśli śliwki miały pestki, należy je usunąć, tak samo zrób z cynamonem. Do garnka dodać ketchup Hellmann's i gotować dalej aż sos zgęstnieje. Na koniec wszystko zmiksować. Sos podzielić na dwie części. W jednej części zanurzyć zamarynowane wcześniej piersi pozostawić je w sosie na drugi dzień.

Grillowana pierś z kurczaka glazurowana sosem BBQ - Krok 4

Krok 5

Piersi wyjąć z sosu grillować na aluminiowych tackach pod przykryciem, przekręcając mięso co jakiś czas i smarując kolejną warstwą sosu. Piersi grillować około 25 – 30 minut aż będą upieczone. Tuż przed podaniem posmarować świeżą porcją (odłożonego wcześniej) sosu nie mającego kontaktu z surowym mięsem.

Grillowana pierś z kurczaka glazurowana sosem BBQ - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu możesz dodać wędzona paprykę habanero nada ona zdecydowanego smaku potrawie.

0

Opinie o przepisie

Kmin rzymski z Indii mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Kmin rzymski z Indii mielony Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowana pierś z kurczaka glazurowana sosem BBQGrillowana pierś z kurczaka glazurowana sosem BBQ

Grill to dobra okazja, by spędzić czas z rodziną lub zaprosić znajomych – przygotuj dla nich apetyczną przekąskę. Grillowana pierś z kurczaka doskonale współgra z klasycznym sosem BBQ – podana z odpowiednimi dodatkami stanie się Twoim popisowym daniem głównym. Od czego zacząć? Umieść wędzone kości wieprzowe w garnku, zalej wodą i gotuj do momentu uzyskania około 200 mililitrów aromatycznego wywaru. Następnie pierś z kurczaka oprósz przyprawą i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin, żeby smaki się połączyły. W tym czasie przyrządź sos BBQ – w garnku podsmaż czerwoną cebulę i czosnek, a później dodaj brązowy cukier, który nada charakterystycznego słodkawego posmaku. Gdy ulegnie karmelizacji, wlej ocet jabłkowy i dodaj odrobinę kminu – gotuj do momentu odparowania. Następnie wrzuć sugerowane w przepisie składniki i połącz z dobrej jakości ketchupem, a na końcu zmiksuj wszystko na gładką, gęstą masę. Piersi z kurczaka zamarynuj w powstałej mieszance i połóż na ruszcie. Gotowe danie serwuj polane BBQ z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw i porcją pieczonych ziemniaków.