Grillowana pierś z kurczaka glazurowana sosem BBQ
łatwe
188 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
2 łyżki
sos bbq:
300 gramów
100 gramów
1 sztuka
50 gramów
100 gramów
1 łyżka
100 mililitrów
1 łyżka
1 sztuka
50 mililitrów
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku zalać wędzone kości 1 litrem wody – gotować aż zostanie 200 ml intensywnego wywaru.

Krok 2
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i oprószyć Przyprawą do grilla Knorr, odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.

Krok 3
W między czasie przygotować sos BBQ. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i czosnek, dodać brązowy cukier. Gdy ulegnie karmelizacji dodać kmin i ocet jabłkowy. Ocet gotować aż prawie zupełnie odparuje.

Krok 4
Do garnka wrzucić wędzoną paprykę, cynamon, śliwki, całość zalać wywarem z wędzonki, ponownie gotować aż wywar prawie zupełnie odparuje. Po tym czasie jeśli śliwki miały pestki, należy je usunąć, tak samo zrób z cynamonem. Do garnka dodać ketchup Hellmann's i gotować dalej aż sos zgęstnieje. Na koniec wszystko zmiksować. Sos podzielić na dwie części. W jednej części zanurzyć zamarynowane wcześniej piersi pozostawić je w sosie na drugi dzień.

Krok 5
Piersi wyjąć z sosu grillować na aluminiowych tackach pod przykryciem, przekręcając mięso co jakiś czas i smarując kolejną warstwą sosu. Piersi grillować około 25 – 30 minut aż będą upieczone. Tuż przed podaniem posmarować świeżą porcją (odłożonego wcześniej) sosu nie mającego kontaktu z surowym mięsem.


Dobra rada:
Do sosu możesz dodać wędzona paprykę habanero nada ona zdecydowanego smaku potrawie.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowana pierś z kurczaka glazurowana sosem BBQ
Grill to dobra okazja, by spędzić czas z rodziną lub zaprosić znajomych – przygotuj dla nich apetyczną przekąskę. Grillowana pierś z kurczaka doskonale współgra z klasycznym sosem BBQ – podana z odpowiednimi dodatkami stanie się Twoim popisowym daniem głównym. Od czego zacząć? Umieść wędzone kości wieprzowe w garnku, zalej wodą i gotuj do momentu uzyskania około 200 mililitrów aromatycznego wywaru. Następnie pierś z kurczaka oprósz przyprawą i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin, żeby smaki się połączyły. W tym czasie przyrządź sos BBQ – w garnku podsmaż czerwoną cebulę i czosnek, a później dodaj brązowy cukier, który nada charakterystycznego słodkawego posmaku. Gdy ulegnie karmelizacji, wlej ocet jabłkowy i dodaj odrobinę kminu – gotuj do momentu odparowania. Następnie wrzuć sugerowane w przepisie składniki i połącz z dobrej jakości ketchupem, a na końcu zmiksuj wszystko na gładką, gęstą masę. Piersi z kurczaka zamarynuj w powstałej mieszance i połóż na ruszcie. Gotowe danie serwuj polane BBQ z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw i porcją pieczonych ziemniaków.