Składniki
1.5 kilograma
4 łyżki
1 łyżka
10 sztuk
10 sztuk
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kiełbasę przekrój wzdłuż na pół i pokrój w kawałki o długości 2 cm.
Krok 2
Cebulkę w łupinach wrzuć na dwie minuty do gotującej się wody, po tym czasie zahartuj ją w zimnej wodzie, obierz i przekrój na cztery części.
Krok 3
Śliwki przekrój na ćwiartki, wcześniej usuń z nich pestki. Boczek pokrój w grubą kostkę o wymiarach centymetr na centymetr.
Krok 4
W misce pomieszaj Przyprawę do grilla Knorr z ketchupem Hellmann's. Przyprawa do grilla nada potrawie odpowiedni smak, natomiast ketchup podczas grillowania skarmelizuje się na powierzchni szaszłyka i powstanie pikantna i chrupiąca glazura. W powstałej marynacie wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 5
Zaczynając od cebulki, nadziewaj po kolei wszystkie składniki na patyczki do szaszłyków.
Krok 6
Gotowe szaszłyki grilluj na tacce aluminiowej, na średnio rozgrzanym grillu, przez około 10 minut.
Dobra rada:
W tym przepisie śliwkę można też zastąpić cząstkami jabłka.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Ketchup Hellmann's Pikantny
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki z kiełbasy i boczku
Szaszłyki to danie, do którego można wykorzystać niemal każdy gatunek mięsa oraz liczne dodatki, którymi najczęściej są warzywa, a niekiedy też owoce. Przygotowując je, za każdym razem możesz uzyskać inny smak dania. Przekonaj się, jak dobre będą te, przygotowane z kawałków kiełbasy i boczku, z dodatkiem cebuli oraz śliwek. Wszystkie składniki pokrój w grubą kostkę. Cebulę w łupinie podgotuj chwilę i wrzuć do zimnej wody. Zahartowane w ten sposób kawałki nie rozpadną się podczas grillowania. Wybierz cebulę szalotkę, dzięki której szaszłyki zyskają czosnkowy posmak. Do słonego boczku dobrze pasować będą kwaśne odmiany śliwek. Użyj najpopularniejszych węgierek, lub innych o zbliżonym do nich smaku. Dodatkowe walory smakowe szaszłyki zyskają dzięki pikantnej marynacie. Przygotuj ją z przyprawy do grilla wymieszanej z ketchupem. W wysokiej temperaturze zalewa stworzy na powierzchni mięsa i owoców chrupiącą skórkę o wyrazistym smaku. Nadziane na patyczki składniki, po chwili grillowania są gotowe do zjedzenia. Spróbuj!