Szaszłyki z kiełbasy i boczku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki z kiełbasy i boczku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

185 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

262 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

369 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

4 łyżki

1 łyżka

10 sztuk

10 sztuk

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kiełbasę przekrój wzdłuż na pół i pokrój w kawałki o długości 2 cm.

Szaszłyki z kiełbasy i boczku - Krok 1

Krok 2

Cebulkę w łupinach wrzuć na dwie minuty do gotującej się wody, po tym czasie zahartuj ją w zimnej wodzie, obierz i przekrój na cztery części.

Szaszłyki z kiełbasy i boczku - Krok 2

Krok 3

Śliwki przekrój na ćwiartki, wcześniej usuń z nich pestki. Boczek pokrój w grubą kostkę o wymiarach centymetr na centymetr.

Szaszłyki z kiełbasy i boczku - Krok 3

Krok 4

W misce pomieszaj Przyprawę do grilla Knorr z ketchupem Hellmann's. Przyprawa do grilla nada potrawie odpowiedni smak, natomiast ketchup podczas grillowania skarmelizuje się na powierzchni szaszłyka i powstanie pikantna i chrupiąca glazura. W powstałej marynacie wymieszaj wszystkie składniki.

Szaszłyki z kiełbasy i boczku - Krok 4

Krok 5

Zaczynając od cebulki, nadziewaj po kolei wszystkie składniki na patyczki do szaszłyków.

Szaszłyki z kiełbasy i boczku - Krok 5

Krok 6

Gotowe szaszłyki grilluj na tacce aluminiowej, na średnio rozgrzanym grillu, przez około 10 minut.

Szaszłyki z kiełbasy i boczku - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

W tym przepisie śliwkę można też zastąpić cząstkami jabłka.

4

Opinie o przepisie

  • EDYTA  Dabrowska

    EDYTA Dabrowska , 08.07.2018

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • graz zuk

    graz zuk , 22.05.2016

    smakowało bardzo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek , 02.05.2016

    Hehe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Oczak

    Krzysztof Oczak , 02.05.2016

    + duży browar :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z kiełbasy i boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z kiełbasy i boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z kiełbasy i boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z kiełbasy i boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z kiełbasy i boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z kiełbasy i boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z kiełbasy i boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z kiełbasy i boczkuSzaszłyki z kiełbasy i boczku

Szaszłyki to danie, do którego można wykorzystać niemal każdy gatunek mięsa oraz liczne dodatki, którymi najczęściej są warzywa, a niekiedy też owoce. Przygotowując je, za każdym razem możesz uzyskać inny smak dania. Przekonaj się, jak dobre będą te, przygotowane z kawałków kiełbasy i boczku, z dodatkiem cebuli oraz śliwek. Wszystkie składniki pokrój w grubą kostkę. Cebulę w łupinie podgotuj chwilę i wrzuć do zimnej wody. Zahartowane w ten sposób kawałki nie rozpadną się podczas grillowania. Wybierz cebulę szalotkę, dzięki której szaszłyki zyskają czosnkowy posmak. Do słonego boczku dobrze pasować będą kwaśne odmiany śliwek. Użyj najpopularniejszych węgierek, lub innych o zbliżonym do nich smaku. Dodatkowe walory smakowe szaszłyki zyskają dzięki pikantnej marynacie. Przygotuj ją z przyprawy do grilla wymieszanej z ketchupem. W wysokiej temperaturze zalewa stworzy na powierzchni mięsa i owoców chrupiącą skórkę o wyrazistym smaku. Nadziane na patyczki składniki, po chwili grillowania są gotowe do zjedzenia. Spróbuj!