Szaszłyki z kiełbasy i boczku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki z kiełbasy i boczku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

heart
211 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

325 osób wydrukowało

Pobierz pdf

516 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

4 łyżki

1 łyżka

10 sztuk

10 sztuk

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kiełbasę przekrój wzdłuż na pół i pokrój w kawałki o długości 2 cm.

Szaszłyki z kiełbasy i boczku - Krok 1

Krok 2

Cebulkę w łupinach wrzuć na dwie minuty do gotującej się wody, po tym czasie zahartuj ją w zimnej wodzie, obierz i przekrój na cztery części.

Szaszłyki z kiełbasy i boczku - Krok 2

Krok 3

Śliwki przekrój na ćwiartki, wcześniej usuń z nich pestki. Boczek pokrój w grubą kostkę o wymiarach centymetr na centymetr.

Szaszłyki z kiełbasy i boczku - Krok 3

Krok 4

W misce pomieszaj Przyprawę do grilla Knorr z ketchupem Hellmann's. Przyprawa do grilla nada potrawie odpowiedni smak, natomiast ketchup podczas grillowania skarmelizuje się na powierzchni szaszłyka i powstanie pikantna i chrupiąca glazura. W powstałej marynacie wymieszaj wszystkie składniki.

Szaszłyki z kiełbasy i boczku - Krok 4

Krok 5

Zaczynając od cebulki, nadziewaj po kolei wszystkie składniki na patyczki do szaszłyków.

Szaszłyki z kiełbasy i boczku - Krok 5

Krok 6

Gotowe szaszłyki grilluj na tacce aluminiowej, na średnio rozgrzanym grillu, przez około 10 minut.

Szaszłyki z kiełbasy i boczku - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

W tym przepisie śliwkę można też zastąpić cząstkami jabłka.

4

Opinie o przepisie

  • EDYTA  Dabrowska

    EDYTA Dabrowska , 08.07.2018

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • graz zuk

    graz zuk , 22.05.2016

    smakowało bardzo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek , 02.05.2016

    Hehe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Oczak

    Krzysztof Oczak , 02.05.2016

    + duży browar :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z kiełbasy i boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z kiełbasy i boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z kiełbasy i boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z kiełbasy i boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z kiełbasy i boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z kiełbasy i boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z kiełbasy i boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki z kiełbasy i boczku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z kiełbasy i boczkuSzaszłyki z kiełbasy i boczku

Szaszłyki to danie, do którego można wykorzystać niemal każdy gatunek mięsa oraz liczne dodatki, którymi najczęściej są warzywa, a niekiedy też owoce. Przygotowując je, za każdym razem możesz uzyskać inny smak dania. Przekonaj się, jak dobre będą te, przygotowane z kawałków kiełbasy i boczku, z dodatkiem cebuli oraz śliwek. Wszystkie składniki pokrój w grubą kostkę. Cebulę w łupinie podgotuj chwilę i wrzuć do zimnej wody. Zahartowane w ten sposób kawałki nie rozpadną się podczas grillowania. Wybierz cebulę szalotkę, dzięki której szaszłyki zyskają czosnkowy posmak. Do słonego boczku dobrze pasować będą kwaśne odmiany śliwek. Użyj najpopularniejszych węgierek, lub innych o zbliżonym do nich smaku. Dodatkowe walory smakowe szaszłyki zyskają dzięki pikantnej marynacie. Przygotuj ją z przyprawy do grilla wymieszanej z ketchupem. W wysokiej temperaturze zalewa stworzy na powierzchni mięsa i owoców chrupiącą skórkę o wyrazistym smaku. Nadziane na patyczki składniki, po chwili grillowania są gotowe do zjedzenia. Spróbuj!