Zapiekane żeberka z musztardą i rozmarynem

- Krok 1Żeberka umyj i osusz, ale ich nie krój.
- Krok 2W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, musztardę, olej, posiekany rozmaryn i czosnek oraz rozkruszone w moździerzu ziarna ziela angielskiego.
- Krok 3Przygotowaną marynatą posmaruj żeberka, zawiń w folię aluminiową i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.
- Krok 4Zamarynowane żeberka włóż do nagrzanego do 200 °C piekarnika na 45 minut. Po tym czasie odwiń folię i piecz mięso jeszcze przez kilka minut, aż się zarumieni.


Masz ochotę podać na obiad soczyste i aromatyczne mięso, którego przygotowanie nie zajmie wiele czasu? To zatrzymaj się na chwilę na tym przepisie. Zapiekane żeberka z musztardą i rozmarynem to danie, któremu nie można się oprzeć. Żeberka możesz podawać z dowolnym dodatkiem. Będą smakować wyśmienicie z frytkami opiekanymi ziemniakami, a także ze świeżym pieczywem. Jeżeli chcesz złagodzić mocny musztardowy smak żeberek, możesz podawać je z sosem jogurtowym, ketchupem i chrupką sałatą. Przyrządzenie tych żeberek jest bardzo proste – ogranicza się do marynowania mięsa i pieczenia go w piekarniku. Smak żeberek będzie bardziej intensywny dzięki marynacie zrobionej na bazie suszonych ziół, oleju, musztardy, rozmarynu, czosnku oraz ziela angielskiego. Musztarda to doskonały wybór do marynowania mięs, ponieważ po upieczeniu tworzy na żeberkach złotą i chrupiącą glazurę. Z kolei zioła, m.in. rozmaryn, podkreślają smak mięsa i nadają mu pięknego aromatu, razem tworząc wyśmienitą kompozycję. Palce lizać!