Zapiekane żeberka z musztardą i rozmarynem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane żeberka z musztardą i rozmarynem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

77

827 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

809 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1373 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 łyżki

150 gramów

2 sztuki

2 sztuki

5 ziaren

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka umyj i osusz, ale ich nie krój.

Zapiekane żeberka z musztardą i rozmarynem - Krok 1

Krok 2

W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, musztardę, olej, posiekany rozmaryn i czosnek oraz rozkruszone w moździerzu ziarna ziela angielskiego.

Zapiekane żeberka z musztardą i rozmarynem - Krok 2

Krok 3

Przygotowaną marynatą posmaruj żeberka, zawiń w folię aluminiową i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.

Zapiekane żeberka z musztardą i rozmarynem - Krok 3

Krok 4

Zamarynowane żeberka włóż do nagrzanego do 200 °C piekarnika na 45 minut. Po tym czasie odwiń folię i piecz mięso jeszcze przez kilka minut, aż się zarumieni.

Zapiekane żeberka z musztardą i rozmarynem - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Tak zamarynowane żeberka możesz również upiec na grillu. Podawaj z Ketchupem Hellmann’s Łagodnym, którego pełny pomidorowy smak świetnie pasuje do tej potrawy.

5

Opinie o przepisie

  • Ala Mystkowska

    Ala Mystkowska , 27.06.2016

    bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Ryczko

    Jolanta Ryczko , 14.06.2016

    Te żebereczka wyglądają świetnie i pewnie tak smakują! Jak tylko będę w domu to z pewnością je przyrządzę i będę z apetytem zajadać!!! Dzięki za przepis !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anita Piotrowska

    Anita Piotrowska , 14.06.2016

    To chyba lepiej nie jeść. :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 03.05.2016

    Hanna, majeranek to też dobry pomysł na doprawienie żeberek :3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek , 02.05.2016

    Ja robię identycznie ale zamiast rozmarynu dodaje majranek.Rozmaryn w.g.mnie nadaje smak w tym przypadku ziołowy.Kwestie gustu.Mnie do zeberek to nie pasuje absolutnie.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane żeberka z musztardą i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane żeberka z musztardą i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane żeberka z musztardą i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane żeberka z musztardą i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane żeberka z musztardą i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane żeberka z musztardą i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane żeberka z musztardą i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Żeberka w kapuście
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane żeberka z musztardą i rozmarynemZapiekane żeberka z musztardą i rozmarynem

Masz ochotę podać na obiad soczyste i aromatyczne mięso, którego przygotowanie nie zajmie wiele czasu? To zatrzymaj się na chwilę na tym przepisie. Zapiekane żeberka z musztardą i rozmarynem to danie, któremu nie można się oprzeć. Żeberka możesz podawać z dowolnym dodatkiem. Będą smakować wyśmienicie z frytkami opiekanymi ziemniakami, a także ze świeżym pieczywem. Jeżeli chcesz złagodzić mocny musztardowy smak żeberek, możesz podawać je z sosem jogurtowym, ketchupem i chrupką sałatą. Przyrządzenie tych żeberek jest bardzo proste – ogranicza się do marynowania mięsa i pieczenia go w piekarniku. Smak żeberek będzie bardziej intensywny dzięki marynacie zrobionej na bazie suszonych ziół, oleju, musztardy, rozmarynu, czosnku oraz ziela angielskiego. Musztarda to doskonały wybór do marynowania mięs, ponieważ po upieczeniu tworzy na żeberkach złotą i chrupiącą glazurę. Z kolei zioła, m.in. rozmaryn, podkreślają smak mięsa i nadają mu pięknego aromatu, razem tworząc wyśmienitą kompozycję. Palce lizać!