Składniki
1 kilogram
3 łyżki
150 gramów
2 sztuki
2 sztuki
5 ziaren
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żeberka umyj i osusz, ale ich nie krój.
Krok 2
W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, musztardę, olej, posiekany rozmaryn i czosnek oraz rozkruszone w moździerzu ziarna ziela angielskiego.
Krok 3
Przygotowaną marynatą posmaruj żeberka, zawiń w folię aluminiową i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.
Krok 4
Zamarynowane żeberka włóż do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 90 minut. Po tym czasie odwiń folię i piecz mięso jeszcze przez kilka minut, aż się zarumieni.
Dobra rada:
Tak zamarynowane żeberka możesz również upiec na grillu. Podawaj z Ketchupem Hellmann’s Łagodnym, którego pełny pomidorowy smak świetnie pasuje do tej potrawy.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekane żeberka z musztardą i rozmarynem
Masz ochotę podać na obiad soczyste i aromatyczne mięso, którego przygotowanie nie zajmie wiele czasu? To zatrzymaj się na chwilę na tym przepisie. Zapiekane żeberka z musztardą i rozmarynem to danie, któremu nie można się oprzeć. Żeberka możesz podawać z dowolnym dodatkiem. Będą smakować wyśmienicie z frytkami opiekanymi ziemniakami, a także ze świeżym pieczywem. Jeżeli chcesz złagodzić mocny musztardowy smak żeberek, możesz podawać je z sosem jogurtowym, ketchupem i chrupką sałatą. Przyrządzenie tych żeberek jest bardzo proste – ogranicza się do marynowania mięsa i pieczenia go w piekarniku. Smak żeberek będzie bardziej intensywny dzięki marynacie zrobionej na bazie suszonych ziół, oleju, musztardy, rozmarynu, czosnku oraz ziela angielskiego. Musztarda to doskonały wybór do marynowania mięs, ponieważ po upieczeniu tworzy na żeberkach złotą i chrupiącą glazurę. Z kolei zioła, m.in. rozmaryn, podkreślają smak mięsa i nadają mu pięknego aromatu, razem tworząc wyśmienitą kompozycję. Palce lizać!