Zapiekane żeberka z musztardą i rozmarynem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zapiekane żeberka z musztardą i rozmarynem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

76

826 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

804 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1354 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 łyżki

150 gramów

2 sztuki

2 sztuki

5 ziaren

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka umyj i osusz, ale ich nie krój.

Zapiekane żeberka z musztardą i rozmarynem - Krok 1

Krok 2

W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, musztardę, olej, posiekany rozmaryn i czosnek oraz rozkruszone w moździerzu ziarna ziela angielskiego.

Zapiekane żeberka z musztardą i rozmarynem - Krok 2

Krok 3

Przygotowaną marynatą posmaruj żeberka, zawiń w folię aluminiową i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.

Zapiekane żeberka z musztardą i rozmarynem - Krok 3

Krok 4

Zamarynowane żeberka włóż do nagrzanego do 200 °C piekarnika na 45 minut. Po tym czasie odwiń folię i piecz mięso jeszcze przez kilka minut, aż się zarumieni.

Zapiekane żeberka z musztardą i rozmarynem - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Tak zamarynowane żeberka możesz również upiec na grillu. Podawaj z Ketchupem Hellmann’s Łagodnym, którego pełny pomidorowy smak świetnie pasuje do tej potrawy.

5

Opinie o przepisie

  • Ala Mystkowska

    Ala Mystkowska , 27.06.2016

    bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Ryczko

    Jolanta Ryczko , 14.06.2016

    Te żebereczka wyglądają świetnie i pewnie tak smakują! Jak tylko będę w domu to z pewnością je przyrządzę i będę z apetytem zajadać!!! Dzięki za przepis !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anita Piotrowska

    Anita Piotrowska , 14.06.2016

    To chyba lepiej nie jeść. :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 03.05.2016

    Hanna, majeranek to też dobry pomysł na doprawienie żeberek :3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek , 02.05.2016

    Ja robię identycznie ale zamiast rozmarynu dodaje majranek.Rozmaryn w.g.mnie nadaje smak w tym przypadku ziołowy.Kwestie gustu.Mnie do zeberek to nie pasuje absolutnie.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane żeberka z musztardą i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane żeberka z musztardą i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane żeberka z musztardą i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane żeberka z musztardą i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane żeberka z musztardą i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane żeberka z musztardą i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane żeberka z musztardą i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane żeberka z musztardą i rozmarynemZapiekane żeberka z musztardą i rozmarynem

Masz ochotę podać na obiad soczyste i aromatyczne mięso, którego przygotowanie nie zajmie wiele czasu? To zatrzymaj się na chwilę na tym przepisie. Zapiekane żeberka z musztardą i rozmarynem to danie, któremu nie można się oprzeć. Żeberka możesz podawać z dowolnym dodatkiem. Będą smakować wyśmienicie z frytkami opiekanymi ziemniakami, a także ze świeżym pieczywem. Jeżeli chcesz złagodzić mocny musztardowy smak żeberek, możesz podawać je z sosem jogurtowym, ketchupem i chrupką sałatą. Przyrządzenie tych żeberek jest bardzo proste – ogranicza się do marynowania mięsa i pieczenia go w piekarniku. Smak żeberek będzie bardziej intensywny dzięki marynacie zrobionej na bazie suszonych ziół, oleju, musztardy, rozmarynu, czosnku oraz ziela angielskiego. Musztarda to doskonały wybór do marynowania mięs, ponieważ po upieczeniu tworzy na żeberkach złotą i chrupiącą glazurę. Z kolei zioła, m.in. rozmaryn, podkreślają smak mięsa i nadają mu pięknego aromatu, razem tworząc wyśmienitą kompozycję. Palce lizać!