Zapiekane żeberka z musztardą i rozmarynem
łatwe
1551 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
3 łyżki
150 gramów
2 sztuki
2 sztuki
5 ziaren
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żeberka umyj i osusz, ale ich nie krój.

Krok 2
W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, musztardę, olej, posiekany rozmaryn i czosnek oraz rozkruszone w moździerzu ziarna ziela angielskiego.

Krok 3
Przygotowaną marynatą posmaruj żeberka, zawiń w folię aluminiową i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.

Krok 4
Zamarynowane żeberka włóż do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 90 minut. Po tym czasie odwiń folię i piecz mięso jeszcze przez kilka minut, aż się zarumieni.


Dobra rada:
Tak zamarynowane żeberka możesz również upiec na grillu. Podawaj z Ketchupem Hellmann’s Łagodnym, którego pełny pomidorowy smak świetnie pasuje do tej potrawy.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekane żeberka z musztardą i rozmarynem
Masz ochotę podać na obiad soczyste i aromatyczne mięso, którego przygotowanie nie zajmie wiele czasu? To zatrzymaj się na chwilę na tym przepisie. Zapiekane żeberka z musztardą i rozmarynem to danie, któremu nie można się oprzeć. Żeberka możesz podawać z dowolnym dodatkiem. Będą smakować wyśmienicie z frytkami opiekanymi ziemniakami, a także ze świeżym pieczywem. Jeżeli chcesz złagodzić mocny musztardowy smak żeberek, możesz podawać je z sosem jogurtowym, ketchupem i chrupką sałatą. Przyrządzenie tych żeberek jest bardzo proste – ogranicza się do marynowania mięsa i pieczenia go w piekarniku. Smak żeberek będzie bardziej intensywny dzięki marynacie zrobionej na bazie suszonych ziół, oleju, musztardy, rozmarynu, czosnku oraz ziela angielskiego. Musztarda to doskonały wybór do marynowania mięs, ponieważ po upieczeniu tworzy na żeberkach złotą i chrupiącą glazurę. Z kolei zioła, m.in. rozmaryn, podkreślają smak mięsa i nadają mu pięknego aromatu, razem tworząc wyśmienitą kompozycję. Palce lizać!



































