
Składniki
2 kilogramy
1 opakowanie
100 gramów
2 sztuki
5 sztuk
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżka
1 łyżeczka
150 mililitrów
2 sztuki
100 gramów
100 mililitrów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żeberka pokrój w mniejsze porcje, na przykład w płaty po 6 kostek. Oprósz przyprawą do karkówki, odstaw na bok na około 6 godzin, a następnie piecz je w temperaturze 180 °C przez 120 minut. Zlej płyn powstały podczas pieczenia, żeberka odstaw do wystygnięcia.

Krok 2
Goździki, czarny pieprz i ziele angielskie rozetrzyj na miazgę w moździerzu lub zmiel w młynku. Imbir obierz, zetrzyj na tarce. Czerwoną cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Czosnek i chili posiekaj.

Krok 3
W garnku podsmaż cebulę. Dodaj do niej czosnek i chili i smaż, aż się zeszkli. Następnie dodaj cukier i smaż dalej, póki cukier nie zacznie się karmelizować i przybierze ciemnobrązową barwę. Dodaj wtedy przyprawy (kmin, ziele, pieprz, goździki) i wszystko razem smaż chwilę, podlej octem i płynem z pieczenia, dodaj suszone śliwki. Gotuj wszystko razem, aż ocet prawie odparuje. Na koniec dodaj ketchup.

Krok 4
Wszystkie składniki przełóż do miksera i dokładnie rozdrobnij. W tak przygotowanym sosie zanurz ciepłe jeszcze żeberka.

Krok 5
Mięso grilluj na tackach aluminiowych na średnio rozgrzanym grillu pod przykryciem przez około 20 minut, przekręcając mięso co jakiś czas. Żeberka powinny być przypieczone z wierzchu i bardzo miękkie, tak aby z łatwością można było wyjąć kości.


Dobra rada:
Do sosu możesz dodać łyżkę mielonej słodkiej wędzonej papryczki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do karkówki z grilla Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żeberka w sosie śliwkowym
Żeberka w sosie śliwkowym to doskonałe połączenie mięsa i owoców. Suszone owoce bardzo dobrze podkreślają charakter czerwonych mięs. Będą idealną bazą pachnącej przyprawami korzennymi ciemnoczerwonej glazury, która otoczy mięso, dodając mu wyrazistości i głębi smaku. Zacznij od upieczenia żeberek w piekarniku. W tym czasie przygotuj śliwkowy sos – do jego przyrządzenia potrzebna będzie cebula, czosnek, chili oraz przyprawy, takie jak: goździki, ziele angielskie czy czarny pieprz. Żeby wydobyć z nich jak najwięcej aromatu, utrzyj je w moździerzu. Dodaj również cytrusowo-pikantny imbir, najlepiej świeżo starty. Odpowiedniej konsystencji nadasz glazurze dodatkiem pikantnego ketchupu. Wszystkie te dodatki złagodzisz suszonymi śliwkami kalifornijskimi. Kiedy żeberka się upieką, dokładnie natrzyj je sosem i grilluj. Mięso będzie idealnie odchodziło od kości, a z zewnątrz delikatnie się zarumieni. Żeberka w sosie śliwkowym podawaj z pieczywem i grillowanymi warzywami. Przygotuj to danie przy najbliższej okazji!