
Składniki
2 kilogramy
1 opakowanie
100 gramów
2 sztuki
5 sztuk
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżka
1 łyżeczka
150 mililitrów
2 sztuki
100 gramów
100 mililitrów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żeberka pokrój w mniejsze porcje, na przykład w płaty po 6 kostek. Oprósz przyprawą do karkówki, odstaw na bok na około 6 godzin, a następnie piecz je w temperaturze 180 °C przez 120 minut. Zlej płyn powstały podczas pieczenia, żeberka odstaw do wystygnięcia.

Krok 2
Goździki, czarny pieprz i ziele angielskie rozetrzyj na miazgę w moździerzu lub zmiel w młynku. Imbir obierz, zetrzyj na tarce. Czerwoną cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Czosnek i chili posiekaj.

Krok 3
W garnku podsmaż cebulę. Dodaj do niej czosnek i chili i smaż, aż się zeszkli. Następnie dodaj cukier i smaż dalej, póki cukier nie zacznie się karmelizować i przybierze ciemnobrązową barwę. Dodaj wtedy przyprawy (kmin, ziele, pieprz, goździki) i wszystko razem smaż chwilę, podlej octem i płynem z pieczenia, dodaj suszone śliwki. Gotuj wszystko razem, aż ocet prawie odparuje. Na koniec dodaj ketchup.

Krok 4
Wszystkie składniki przełóż do miksera i dokładnie rozdrobnij. W tak przygotowanym sosie zanurz ciepłe jeszcze żeberka.

Krok 5
Mięso grilluj na tackach aluminiowych na średnio rozgrzanym grillu pod przykryciem przez około 20 minut, przekręcając mięso co jakiś czas. Żeberka powinny być przypieczone z wierzchu i bardzo miękkie, tak aby z łatwością można było wyjąć kości.


Dobra rada:
Do sosu możesz dodać łyżkę mielonej słodkiej wędzonej papryczki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do karkówki z grilla Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żeberka w sosie śliwkowym
Żeberka w sosie śliwkowym to doskonałe połączenie mięsa i owoców. Suszone owoce bardzo dobrze podkreślają charakter czerwonych mięs. Będą idealną bazą pachnącej przyprawami korzennymi ciemnoczerwonej glazury, która otoczy mięso, dodając mu wyrazistości i głębi smaku. Zacznij od upieczenia żeberek w piekarniku. W tym czasie przygotuj śliwkowy sos – do jego przyrządzenia potrzebna będzie cebula, czosnek, chili oraz przyprawy, takie jak: goździki, ziele angielskie czy czarny pieprz. Żeby wydobyć z nich jak najwięcej aromatu, utrzyj je w moździerzu. Dodaj również cytrusowo-pikantny imbir, najlepiej świeżo starty. Odpowiedniej konsystencji nadasz glazurze dodatkiem pikantnego ketchupu. Wszystkie te dodatki złagodzisz suszonymi śliwkami kalifornijskimi. Kiedy żeberka się upieką, dokładnie natrzyj je sosem i grilluj. Mięso będzie idealnie odchodziło od kości, a z zewnątrz delikatnie się zarumieni. Żeberka w sosie śliwkowym podawaj z pieczywem i grillowanymi warzywami. Przygotuj to danie przy najbliższej okazji!