Żeberka w sosie śliwkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

19 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
140 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

158 osób wydrukowało

Pobierz pdf

204 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

1 opakowanie

100 gramów

2 sztuki

5 sztuk

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżeczka

150 mililitrów

2 sztuki

100 gramów

100 mililitrów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka pokrój w mniejsze porcje, na przykład w płaty po 6 kostek. Oprósz przyprawą do karkówki, odstaw na bok na około 6 godzin, a następnie piecz je w temperaturze 180 °C przez 120 minut. Zlej płyn powstały podczas pieczenia, żeberka odstaw do wystygnięcia.

Żeberka w sosie śliwkowym - Krok 1

Krok 2

Goździki, czarny pieprz i ziele angielskie rozetrzyj na miazgę w moździerzu lub zmiel w młynku. Imbir obierz, zetrzyj na tarce. Czerwoną cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Czosnek i chili posiekaj.

Żeberka w sosie śliwkowym - Krok 2

Krok 3

W garnku podsmaż cebulę. Dodaj do niej czosnek i chili i smaż, aż się zeszkli. Następnie dodaj cukier i smaż dalej, póki cukier nie zacznie się karmelizować i przybierze ciemnobrązową barwę. Dodaj wtedy przyprawy (kmin, ziele, pieprz, goździki) i wszystko razem smaż chwilę, podlej octem i płynem z pieczenia, dodaj suszone śliwki. Gotuj wszystko razem, aż ocet prawie odparuje. Na koniec dodaj ketchup.

Żeberka w sosie śliwkowym - Krok 3

Krok 4

Wszystkie składniki przełóż do miksera i dokładnie rozdrobnij. W tak przygotowanym sosie zanurz ciepłe jeszcze żeberka.

Żeberka w sosie śliwkowym - Krok 4

Krok 5

Mięso grilluj na tackach aluminiowych na średnio rozgrzanym grillu pod przykryciem przez około 20 minut, przekręcając mięso co jakiś czas. Żeberka powinny być przypieczone z wierzchu i bardzo miękkie, tak aby z łatwością można było wyjąć kości.

Żeberka w sosie śliwkowym - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu możesz dodać łyżkę mielonej słodkiej wędzonej papryczki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka w sosie śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka w sosie śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka w sosie śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka w sosie śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka w sosie śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka w sosie śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka w sosie śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Żeberka z whisky
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka w sosie śliwkowymŻeberka w sosie śliwkowym

Żeberka w sosie śliwkowym to doskonałe połączenie mięsa i owoców. Suszone owoce bardzo dobrze podkreślają charakter czerwonych mięs. Będą idealną bazą pachnącej przyprawami korzennymi ciemnoczerwonej glazury, która otoczy mięso, dodając mu wyrazistości i głębi smaku. Zacznij od upieczenia żeberek w piekarniku. W tym czasie przygotuj śliwkowy sos – do jego przyrządzenia potrzebna będzie cebula, czosnek, chili oraz przyprawy, takie jak: goździki, ziele angielskie czy czarny pieprz. Żeby wydobyć z nich jak najwięcej aromatu, utrzyj je w moździerzu. Dodaj również cytrusowo-pikantny imbir, najlepiej świeżo starty. Odpowiedniej konsystencji nadasz glazurze dodatkiem pikantnego ketchupu. Wszystkie te dodatki złagodzisz suszonymi śliwkami kalifornijskimi. Kiedy żeberka się upieką, dokładnie natrzyj je sosem i grilluj. Mięso będzie idealnie odchodziło od kości, a z zewnątrz delikatnie się zarumieni. Żeberka w sosie śliwkowym podawaj z pieczywem i grillowanymi warzywami. Przygotuj to danie przy najbliższej okazji!