Żeberka w sosie śliwkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl

Żeberka w sosie śliwkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

20 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
140 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

159 osób wydrukowało

Pobierz pdf

206 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

1 opakowanie

100 gramów

2 sztuki

5 sztuk

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżeczka

150 mililitrów

2 sztuki

100 gramów

100 mililitrów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka pokrój w mniejsze porcje, na przykład w płaty po 6 kostek. Oprósz przyprawą do karkówki, odstaw na bok na około 6 godzin, a następnie piecz je w temperaturze 180 °C przez 120 minut. Zlej płyn powstały podczas pieczenia, żeberka odstaw do wystygnięcia.

Żeberka w sosie śliwkowym - Krok 1

Krok 2

Goździki, czarny pieprz i ziele angielskie rozetrzyj na miazgę w moździerzu lub zmiel w młynku. Imbir obierz, zetrzyj na tarce. Czerwoną cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Czosnek i chili posiekaj.

Żeberka w sosie śliwkowym - Krok 2

Krok 3

W garnku podsmaż cebulę. Dodaj do niej czosnek i chili i smaż, aż się zeszkli. Następnie dodaj cukier i smaż dalej, póki cukier nie zacznie się karmelizować i przybierze ciemnobrązową barwę. Dodaj wtedy przyprawy (kmin, ziele, pieprz, goździki) i wszystko razem smaż chwilę, podlej octem i płynem z pieczenia, dodaj suszone śliwki. Gotuj wszystko razem, aż ocet prawie odparuje. Na koniec dodaj ketchup.

Żeberka w sosie śliwkowym - Krok 3

Krok 4

Wszystkie składniki przełóż do miksera i dokładnie rozdrobnij. W tak przygotowanym sosie zanurz ciepłe jeszcze żeberka.

Żeberka w sosie śliwkowym - Krok 4

Krok 5

Mięso grilluj na tackach aluminiowych na średnio rozgrzanym grillu pod przykryciem przez około 20 minut, przekręcając mięso co jakiś czas. Żeberka powinny być przypieczone z wierzchu i bardzo miękkie, tak aby z łatwością można było wyjąć kości.

Żeberka w sosie śliwkowym - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu możesz dodać łyżkę mielonej słodkiej wędzonej papryczki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka w sosie śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka w sosie śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka w sosie śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka w sosie śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka w sosie śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka w sosie śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka w sosie śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka w sosie śliwkowymŻeberka w sosie śliwkowym

Żeberka w sosie śliwkowym to doskonałe połączenie mięsa i owoców. Suszone owoce bardzo dobrze podkreślają charakter czerwonych mięs. Będą idealną bazą pachnącej przyprawami korzennymi ciemnoczerwonej glazury, która otoczy mięso, dodając mu wyrazistości i głębi smaku. Zacznij od upieczenia żeberek w piekarniku. W tym czasie przygotuj śliwkowy sos – do jego przyrządzenia potrzebna będzie cebula, czosnek, chili oraz przyprawy, takie jak: goździki, ziele angielskie czy czarny pieprz. Żeby wydobyć z nich jak najwięcej aromatu, utrzyj je w moździerzu. Dodaj również cytrusowo-pikantny imbir, najlepiej świeżo starty. Odpowiedniej konsystencji nadasz glazurze dodatkiem pikantnego ketchupu. Wszystkie te dodatki złagodzisz suszonymi śliwkami kalifornijskimi. Kiedy żeberka się upieką, dokładnie natrzyj je sosem i grilluj. Mięso będzie idealnie odchodziło od kości, a z zewnątrz delikatnie się zarumieni. Żeberka w sosie śliwkowym podawaj z pieczywem i grillowanymi warzywami. Przygotuj to danie przy najbliższej okazji!