Żeberka w grzybowym sosie

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

40 dekagramów

4 sztuki

3.5 szklanki

5 łyżek

1 łyżeczka

1 łyżeczka

3 sztuki

4 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Namoczyć w małej ilości ciepłej wody suszone grzyby.

Krok 2

Żeberka umyć , osuszyć , pokroić na porcje. Utrzeć pastę do nacierania z 2 łyżek oleju, pieprzu, papryki mielonej , rozkruszonej mini kostki smażona cebulka . Natrzeć pastą przyprawową żeberka . Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim na rumiano żeberka .

Krok 3

Cebule pokroić w piórka i wrzucić do szerokiego garnka . Dołożyć żeberka .Zalać wodą . Dodać kostkę bulionową grzybową i pokrojone w paski namoczone grzyby wraz z wodą w której sie moczyły .

Krok 4

Dusić na małym gazie tak długo aż żeberka będą odchodzić od kości ( ok. 1,5 godziny ). Wyjąć żeberka . Sos doprawić do smaku i zagęścić zasmażką błyskawiczną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka w grzybowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka w grzybowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka w grzybowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka w grzybowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka w grzybowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka w grzybowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka w grzybowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej