Żeberka w grzybowym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żeberka w grzybowym sosie

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3.5 szklanki

40 dekagramów

4 sztuki

1 sztuka

4 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

5 łyżek

3 łyżki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Namoczyć w małej ilości ciepłej wody suszone grzyby.

Krok 2

Żeberka umyć , osuszyć , pokroić na porcje. Utrzeć pastę do nacierania z 2 łyżek oleju, pieprzu, papryki mielonej , rozkruszonej mini kostki smażona cebulka . Natrzeć pastą przyprawową żeberka . Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim na rumiano żeberka .

Krok 3

Cebule pokroić w piórka i wrzucić do szerokiego garnka . Dołożyć żeberka .Zalać wodą . Dodać kostkę bulionową grzybową i pokrojone w paski namoczone grzyby wraz z wodą w której sie moczyły .

Krok 4

Dusić na małym gazie tak długo aż żeberka będą odchodzić od kości ( ok. 1,5 godziny ). Wyjąć żeberka . Sos doprawić do smaku i zagęścić zasmażką błyskawiczną.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka w grzybowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka w grzybowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka w grzybowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka w grzybowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka w grzybowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka w grzybowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka w grzybowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka w grzybowym sosie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Żeberka w glazurze
czas przygotowania
150 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej