Soczysta pieczeń z wieprzowiny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Soczysta pieczeń z wieprzowiny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

heart
129 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

212 osób wydrukowało

Pobierz pdf

443 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżeczki

3 łyżki

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nagrzej piekarnik do 220°C. Podziel czosnek na ząbki i obierz. Nożem zrób wgłębienia w mięsie. Nadziej je ząbkami czosnku.

Soczysta pieczeń  z wieprzowiny - Krok 1

Krok 2

Połącz Przyprawę do karkówki Knorr z oliwą, tymiankiem i dżemem. Natrzyj dobrze mięso. Wstaw do formy do zapiekania. Wlej wino i 100 ml wody.

Soczysta pieczeń  z wieprzowiny - Krok 2

Krok 3

Piecz przez ok. 40 min. Przykryj mięso folią aluminiową i pozostaw na 10 min. Podawaj pokrojone w plastry z sosem z pieczenia.

Soczysta pieczeń  z wieprzowiny - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Wypróbuj ulubione smaki dżemów np. morelowy lub wiśniowy. Nie zapomnij pozostawić mięso pod przykryciem po upieczeniu. Będzie dzięki temu wyjątkowo soczyste i łatwiejsze do krojenia.

1

Opinie o przepisie

  • marceli szczepanek

    marceli szczepanek , 01.12.2016

    łatwe no i smaczne! dziękuję!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczysta pieczeń  z wieprzowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczysta pieczeń  z wieprzowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczysta pieczeń  z wieprzowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczysta pieczeń  z wieprzowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczysta pieczeń  z wieprzowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczysta pieczeń  z wieprzowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczysta pieczeń  z wieprzowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczysta pieczeń  z wieprzowiny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Soczysta pieczeń  z wieprzowinySoczysta pieczeń z wieprzowiny

Soczysta pieczona wieprzowina sprawdza się jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty lub jako zimne mięso do kanapek na drugie śniadanie.