
Składniki
1 kilogram
2 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
2 łyżeczki
3 łyżki
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Nagrzej piekarnik do 220°C. Podziel czosnek na ząbki i obierz. Nożem zrób wgłębienia w mięsie. Nadziej je ząbkami czosnku.
Krok 2
Połącz Przyprawę do karkówki Knorr z oliwą, tymiankiem i dżemem. Natrzyj dobrze mięso. Wstaw do formy do zapiekania. Wlej wino i 100 ml wody.
Krok 3
Piecz przez ok. 40 min. Przykryj mięso folią aluminiową i pozostaw na 10 min. Podawaj pokrojone w plastry z sosem z pieczenia.
Dobra rada:
Wypróbuj ulubione smaki dżemów np. morelowy lub wiśniowy. Nie zapomnij pozostawić mięso pod przykryciem po upieczeniu. Będzie dzięki temu wyjątkowo soczyste i łatwiejsze do krojenia.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do karkówki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuWiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Soczysta pieczeń z wieprzowiny
Soczysta pieczona wieprzowina sprawdza się jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty lub jako zimne mięso do kanapek na drugie śniadanie.