Soczysta pieczeń z wieprzowiny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Soczysta pieczeń z wieprzowiny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

heart
129 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

213 osób wydrukowało

Pobierz pdf

444 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżeczki

3 łyżki

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nagrzej piekarnik do 220°C. Podziel czosnek na ząbki i obierz. Nożem zrób wgłębienia w mięsie. Nadziej je ząbkami czosnku.

Soczysta pieczeń  z wieprzowiny - Krok 1

Krok 2

Połącz Przyprawę do karkówki Knorr z oliwą, tymiankiem i dżemem. Natrzyj dobrze mięso. Wstaw do formy do zapiekania. Wlej wino i 100 ml wody.

Soczysta pieczeń  z wieprzowiny - Krok 2

Krok 3

Piecz przez ok. 40 min. Przykryj mięso folią aluminiową i pozostaw na 10 min. Podawaj pokrojone w plastry z sosem z pieczenia.

Soczysta pieczeń  z wieprzowiny - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Wypróbuj ulubione smaki dżemów np. morelowy lub wiśniowy. Nie zapomnij pozostawić mięso pod przykryciem po upieczeniu. Będzie dzięki temu wyjątkowo soczyste i łatwiejsze do krojenia.

1

Opinie o przepisie

  • marceli szczepanek

    marceli szczepanek , 01.12.2016

    łatwe no i smaczne! dziękuję!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczysta pieczeń  z wieprzowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczysta pieczeń  z wieprzowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczysta pieczeń  z wieprzowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczysta pieczeń  z wieprzowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczysta pieczeń  z wieprzowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczysta pieczeń  z wieprzowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczysta pieczeń  z wieprzowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczysta pieczeń  z wieprzowiny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Soczysta pieczeń  z wieprzowinySoczysta pieczeń z wieprzowiny

Soczysta pieczona wieprzowina sprawdza się jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty lub jako zimne mięso do kanapek na drugie śniadanie.