Szynka pieczona świąteczna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

44

157 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

751 osób wydrukowało

Pobierz pdf

584 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 opakowanie

3 łyżki

3 łyżki

2 sztuki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szynkę natrzyj Przyprawą do wieprzowiny Knorr oraz solą peklującą. Przyprawa nada wieprzowinie wyrazistego smaku. Mięso odstaw na dwa dni do lodówki.

Szynka pieczona świąteczna - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie mięso obsmaż na patelni i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz pod folią aluminiowa przez około 60 minut.

Szynka pieczona świąteczna - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie mięso posmaruj z wierzchu miodem z cynamonem i goździkami, otartą skórką z pomarańczy oraz wyciśniętym z nich sokiem. Piecz przez kolejne 30 minut, aż mięso będzie idealnie dopieczone, a miód na powierzchni delikatnie zkarmelizuje się. Tak przygotowana szynka będzie soczysta w środku.

Szynka pieczona świąteczna - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szynka pieczona świąteczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szynka pieczona świąteczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szynka pieczona świąteczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szynka pieczona świąteczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szynka pieczona świąteczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szynka pieczona świąteczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szynka pieczona świąteczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szynka pieczona świątecznaSzynka pieczona świąteczna

Bożonarodzeniowy stół z pewnością uświetni pieczona szynka. Co ciekawe, do jej przyrządzenia nie potrzebujesz wcale wielu składników. Podstawę tego dania stanowi, oczywiście, mięso – świetnie sprawdzi się wieprzowe. Odpowiednio doprawione specjalną mieszanką przypraw, odstaw do lodówki. Po upływie sugerowanego czasu należy je podsmażyć na patelni, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec pod folią aluminiową. Gdy będzie już gotowe, posmaruj je miodem wymieszanym ze zmielonymi goździkami, cynamonem oraz startą skórką i sokiem z pomarańczy. Taką szynkę należy ponownie wstawić do piekarnika i piec do momentu, w którym miód się skarmelizuje. Gotową podawaj z pieczonymi ziemniakami lub pieczywem i ulubionymi surówkami. Dobrym wyborem będą te, przygotowywane na bazie świeżej kapusty. Smak potrawy możesz dodatkowo podkreślić owocowymi konfiturami: wypróbuj żurawinowej lub pomarańczowej. Sprawdź nasz przepis na smaczne danie świąteczne i nie zapomnij podzielić się swoją opinią. Życzymy smacznego!