Szynka świąteczna pieczona – przepis: wieprzowa | Przepisy.pl pixel

Szynka pieczona świąteczna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

65

heart
279 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

944 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

894 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 opakowanie

3 łyżki

2 sztuki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szynkę natrzyj Przyprawą do wieprzowiny Knorr. Przyprawa nada wieprzowinie wyrazistego smaku. Mięso odstaw na dwa dni do lodówki.

Szynka pieczona świąteczna - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie mięso obsmaż na patelni i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz pod folią aluminiowa przez około 60 minut.

Szynka pieczona świąteczna - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie mięso posmaruj z wierzchu miodem z cynamonem i goździkami, otartą skórką z pomarańczy oraz wyciśniętym z nich sokiem. Piecz przez kolejne 30 minut, aż mięso będzie idealnie dopieczone, a miód na powierzchni delikatnie zkarmelizuje się. Tak przygotowana szynka będzie soczysta w środku.

Szynka pieczona świąteczna - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szynka pieczona świąteczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szynka pieczona świąteczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szynka pieczona świąteczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szynka pieczona świąteczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szynka pieczona świąteczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szynka pieczona świąteczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szynka pieczona świąteczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szynka pieczona świąteczna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szynka pieczona świątecznaSzynka pieczona świąteczna

Bożonarodzeniowy stół z pewnością uświetni pieczona szynka. Co ciekawe, do jej przyrządzenia nie potrzebujesz wcale wielu składników. Podstawę tego dania stanowi, oczywiście, mięso – świetnie sprawdzi się wieprzowe. Odpowiednio doprawione specjalną mieszanką przypraw, odstaw do lodówki. Po upływie sugerowanego czasu należy je podsmażyć na patelni, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec pod folią aluminiową. Gdy będzie już gotowe, posmaruj je miodem wymieszanym ze zmielonymi goździkami, cynamonem oraz startą skórką i sokiem z pomarańczy. Taką szynkę należy ponownie wstawić do piekarnika i piec do momentu, w którym miód się skarmelizuje. Gotową podawaj z pieczonymi ziemniakami lub pieczywem i ulubionymi surówkami. Dobrym wyborem będą te, przygotowywane na bazie świeżej kapusty. Smak potrawy możesz dodatkowo podkreślić owocowymi konfiturami: wypróbuj żurawinowej lub pomarańczowej. Sprawdź nasz przepis na smaczne danie świąteczne i nie zapomnij podzielić się swoją opinią. Życzymy smacznego!