
Składniki
600 gramów
2 łyżki
200 gramów
1 sztuka
2 łyżki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą. Osusz, a następnie przełóż do woreczka do pieczenia.
Krok 2
Dynię pokrój w duże kawałki, połącz z ziemniakami i przełóż do miski.
Krok 3
Dopraw warzywa miodem, oliwą i przyprawą Knorr.
Krok 4
Dodaj gałązkę rozmarynu i piecz w naczyniu żaroodpornym w 180 °C przez 45 minut. Podawaj jako dodatek do potraw mięsnych.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do ziemniaków Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
 Pieczone ziemniaczki z dynią
Pieczone ziemniaczki z dynią
Szukasz alternatywy dla klasycznego purée lub gotowanych ziemniaków? Dobrą propozycją będzie przygotowanie ich w piekarniku z dodatkiem dyni. Nie musisz ich obierać, wystarczy, że dokładnie wyczyścisz je za pomocą szczoteczki. Do potrawy wybierz nieduże ziemniaki lub pokrój większe warzywa na kawałki. Dynię, również rozdrobnioną, posmaruj miodem. Wrzuć składniki razem do woreczka do pieczenia i dodaj do nich rozmaryn oraz inne przyprawy. Pieczone w ten sposób będą wyjątkowo aromatyczne, z delikatną skórką i miękkim wnętrzem. Sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych i nie tylko. Będą również wyśmienite jako ciepła kolacja. Podawaj je wtedy z sosami, na przykład czosnkowym lub musztardowym, i sałatką ze świeżych sezonowych warzyw. Jeśli lubisz delikatnie ciągnący się ser, posyp proponowane danie z ziemniaków startym żółtym serem (np. goudą) lub płatkami parmezanu. Jeśli chcesz wypróbować tę smaczną potrawę i nieco odmienić klasyczną wersję ziemniaków, zapoznaj się z naszym sprawdzonym przepisem.




































