Dynia pieczona z ziemniakami - zapiekana: przepis | Przepisy.pl pixel

Pieczone ziemniaczki z dynią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
131 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

90 osób wydrukowało

Pobierz pdf

169 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 łyżki

200 gramów

1 sztuka

2 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą. Osusz, a następnie przełóż do woreczka do pieczenia.

Krok 2

Dynię pokrój w duże kawałki, połącz z ziemniakami i przełóż do miski.

Krok 3

Dopraw warzywa miodem, oliwą i przyprawą Knorr.

Krok 4

Dodaj gałązkę rozmarynu i piecz w naczyniu żaroodpornym w 180 °C przez 45 minut. Podawaj jako dodatek do potraw mięsnych.

1

Opinie o przepisie

  • Pola

    Pola , 25.05.2024

    Mega

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone ziemniaczki z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone ziemniaczki z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone ziemniaczki z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone ziemniaczki z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone ziemniaczki z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone ziemniaczki z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone ziemniaczki z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone ziemniaczki z dynią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sarmale
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone ziemniaczki z dyniąPieczone ziemniaczki z dynią

Szukasz alternatywy dla klasycznego purée lub gotowanych ziemniaków? Dobrą propozycją będzie przygotowanie ich w piekarniku z dodatkiem dyni. Nie musisz ich obierać, wystarczy, że dokładnie wyczyścisz je za pomocą szczoteczki. Do potrawy wybierz nieduże ziemniaki lub pokrój większe warzywa na kawałki. Dynię, również rozdrobnioną, posmaruj miodem. Wrzuć składniki razem do woreczka do pieczenia i dodaj do nich rozmaryn oraz inne przyprawy. Pieczone w ten sposób będą wyjątkowo aromatyczne, z delikatną skórką i miękkim wnętrzem. Sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych i nie tylko. Będą również wyśmienite jako ciepła kolacja. Podawaj je wtedy z sosami, na przykład czosnkowym lub musztardowym, i sałatką ze świeżych sezonowych warzyw. Jeśli lubisz delikatnie ciągnący się ser, posyp proponowane danie z ziemniaków startym żółtym serem (np. goudą) lub płatkami parmezanu. Jeśli chcesz wypróbować tę smaczną potrawę i nieco odmienić klasyczną wersję ziemniaków, zapoznaj się z naszym sprawdzonym przepisem.