Składniki
600 gramów
2 łyżki
200 gramów
1 sztuka
2 łyżki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą. Osusz, a następnie przełóż do woreczka do pieczenia.
Krok 2
Dynię pokrój w duże kawałki, połącz z ziemniakami i przełóż do miski.
Krok 3
Dopraw warzywa miodem, oliwą i przyprawą Knorr.
Krok 4
Dodaj gałązkę rozmarynu i piecz w naczyniu żaroodpornym w 180 °C przez 45 minut. Podawaj jako dodatek do potraw mięsnych.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczone ziemniaczki z dynią
Szukasz alternatywy dla klasycznego purée lub gotowanych ziemniaków? Dobrą propozycją będzie przygotowanie ich w piekarniku z dodatkiem dyni. Nie musisz ich obierać, wystarczy, że dokładnie wyczyścisz je za pomocą szczoteczki. Do potrawy wybierz nieduże ziemniaki lub pokrój większe warzywa na kawałki. Dynię, również rozdrobnioną, posmaruj miodem. Wrzuć składniki razem do woreczka do pieczenia i dodaj do nich rozmaryn oraz inne przyprawy. Pieczone w ten sposób będą wyjątkowo aromatyczne, z delikatną skórką i miękkim wnętrzem. Sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych i nie tylko. Będą również wyśmienite jako ciepła kolacja. Podawaj je wtedy z sosami, na przykład czosnkowym lub musztardowym, i sałatką ze świeżych sezonowych warzyw. Jeśli lubisz delikatnie ciągnący się ser, posyp proponowane danie z ziemniaków startym żółtym serem (np. goudą) lub płatkami parmezanu. Jeśli chcesz wypróbować tę smaczną potrawę i nieco odmienić klasyczną wersję ziemniaków, zapoznaj się z naszym sprawdzonym przepisem.