Dynia pieczona z ziemniakami - zapiekana: przepis | Przepisy.pl pixel

Pieczone ziemniaczki z dynią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
131 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

90 osób wydrukowało

Pobierz pdf

167 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 łyżki

200 gramów

1 sztuka

2 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą. Osusz, a następnie przełóż do woreczka do pieczenia.

Krok 2

Dynię pokrój w duże kawałki, połącz z ziemniakami i przełóż do miski.

Krok 3

Dopraw warzywa miodem, oliwą i przyprawą Knorr.

Krok 4

Dodaj gałązkę rozmarynu i piecz w naczyniu żaroodpornym w 180 °C przez 45 minut. Podawaj jako dodatek do potraw mięsnych.

1

Opinie o przepisie

  • Pola

    Pola , 25.05.2024

    Mega

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone ziemniaczki z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone ziemniaczki z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone ziemniaczki z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone ziemniaczki z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone ziemniaczki z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone ziemniaczki z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone ziemniaczki z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone ziemniaczki z dynią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone ziemniaczki z dyniąPieczone ziemniaczki z dynią

Szukasz alternatywy dla klasycznego purée lub gotowanych ziemniaków? Dobrą propozycją będzie przygotowanie ich w piekarniku z dodatkiem dyni. Nie musisz ich obierać, wystarczy, że dokładnie wyczyścisz je za pomocą szczoteczki. Do potrawy wybierz nieduże ziemniaki lub pokrój większe warzywa na kawałki. Dynię, również rozdrobnioną, posmaruj miodem. Wrzuć składniki razem do woreczka do pieczenia i dodaj do nich rozmaryn oraz inne przyprawy. Pieczone w ten sposób będą wyjątkowo aromatyczne, z delikatną skórką i miękkim wnętrzem. Sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych i nie tylko. Będą również wyśmienite jako ciepła kolacja. Podawaj je wtedy z sosami, na przykład czosnkowym lub musztardowym, i sałatką ze świeżych sezonowych warzyw. Jeśli lubisz delikatnie ciągnący się ser, posyp proponowane danie z ziemniaków startym żółtym serem (np. goudą) lub płatkami parmezanu. Jeśli chcesz wypróbować tę smaczną potrawę i nieco odmienić klasyczną wersję ziemniaków, zapoznaj się z naszym sprawdzonym przepisem.