Pieczone ziemniaczki z dynią przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pieczone ziemniaczki z dynią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

64 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

63 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

120 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 łyżki

200 gramów

1 sztuka

2 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą. Osusz, a następnie przełóż do woreczka do pieczenia.

Krok 2

Dynię pokrój w duże kawałki, połącz z ziemniakami i przełóż do miski.

Krok 3

Dopraw warzywa miodem, oliwą i przyprawą Knorr.

Krok 4

Dodaj gałązkę rozmarynu i piecz w naczyniu żaroodpornym w 180 °C przez 45 minut. Podawaj jako dodatek do potraw mięsnych.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone ziemniaczki z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone ziemniaczki z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone ziemniaczki z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone ziemniaczki z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone ziemniaczki z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone ziemniaczki z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone ziemniaczki z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Kalafior zapiekany
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone ziemniaczki z dyniąPieczone ziemniaczki z dynią

Szukasz alternatywy dla klasycznego purée lub gotowanych ziemniaków? Dobrą propozycją będzie przygotowanie ich w piekarniku z dodatkiem dyni. Nie musisz ich obierać, wystarczy, że dokładnie wyczyścisz je za pomocą szczoteczki. Do potrawy wybierz nieduże ziemniaki lub pokrój większe warzywa na kawałki. Dynię, również rozdrobnioną, posmaruj miodem. Wrzuć składniki razem do woreczka do pieczenia i dodaj do nich rozmaryn oraz inne przyprawy. Pieczone w ten sposób będą wyjątkowo aromatyczne, z delikatną skórką i miękkim wnętrzem. Sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych i nie tylko. Będą również wyśmienite jako ciepła kolacja. Podawaj je wtedy z sosami, na przykład czosnkowym lub musztardowym, i sałatką ze świeżych sezonowych warzyw. Jeśli lubisz delikatnie ciągnący się ser, posyp proponowane danie z ziemniaków startym żółtym serem (np. goudą) lub płatkami parmezanu. Jeśli chcesz wypróbować tę smaczną potrawę i nieco odmienić klasyczną wersję ziemniaków, zapoznaj się z naszym sprawdzonym przepisem.