Dynia pieczona z ziemniakami - zapiekana: przepis | Przepisy.pl pixel

Pieczone ziemniaczki z dynią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
131 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

89 osób wydrukowało

Pobierz pdf

166 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 łyżki

200 gramów

1 sztuka

2 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą. Osusz, a następnie przełóż do woreczka do pieczenia.

Krok 2

Dynię pokrój w duże kawałki, połącz z ziemniakami i przełóż do miski.

Krok 3

Dopraw warzywa miodem, oliwą i przyprawą Knorr.

Krok 4

Dodaj gałązkę rozmarynu i piecz w naczyniu żaroodpornym w 180 °C przez 45 minut. Podawaj jako dodatek do potraw mięsnych.

1

Opinie o przepisie

  • Pola

    Pola , 25.05.2024

    Mega

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone ziemniaczki z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone ziemniaczki z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone ziemniaczki z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone ziemniaczki z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone ziemniaczki z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone ziemniaczki z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone ziemniaczki z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone ziemniaczki z dynią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone ziemniaczki z dyniąPieczone ziemniaczki z dynią

Szukasz alternatywy dla klasycznego purée lub gotowanych ziemniaków? Dobrą propozycją będzie przygotowanie ich w piekarniku z dodatkiem dyni. Nie musisz ich obierać, wystarczy, że dokładnie wyczyścisz je za pomocą szczoteczki. Do potrawy wybierz nieduże ziemniaki lub pokrój większe warzywa na kawałki. Dynię, również rozdrobnioną, posmaruj miodem. Wrzuć składniki razem do woreczka do pieczenia i dodaj do nich rozmaryn oraz inne przyprawy. Pieczone w ten sposób będą wyjątkowo aromatyczne, z delikatną skórką i miękkim wnętrzem. Sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych i nie tylko. Będą również wyśmienite jako ciepła kolacja. Podawaj je wtedy z sosami, na przykład czosnkowym lub musztardowym, i sałatką ze świeżych sezonowych warzyw. Jeśli lubisz delikatnie ciągnący się ser, posyp proponowane danie z ziemniaków startym żółtym serem (np. goudą) lub płatkami parmezanu. Jeśli chcesz wypróbować tę smaczną potrawę i nieco odmienić klasyczną wersję ziemniaków, zapoznaj się z naszym sprawdzonym przepisem.