
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
100 gramów
20 gramów
500 gramów
200 mililitrów
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
1 sztuka
1 łyżeczka
3 łyżki
50 gramów
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kiełbasę i cebulę pokrój w kostkę, kapustę wypłucz pod bieżąca woda usuwając z niej nadmiar soli.

Krok 2
Ziemniaki obierz pokrój w plastry suszone grzyby pokrusz w ręku zalej szklanką wrzątku odstaw na bok na 10 minut aby grzyby zmiękły.

Krok 3
Na patelni podsmaż kiełbasę dodaj do niej cebule, przyprawę Knorr, smaż chwile następnie dodaj kapustę , kminek szczyptę pieprzu i majeranek całość podlej grzybami z wodą.

Krok 4
Gotuj około 10-15 minut tak aby woda z kapusty zupełnie odparowała. Kapustę przełóż na bok, na tej samej patelni połącz ziemniaki ze śmietaną dodaj gałkę tymianek i szczyptę soli. Wszystko razem gotuj 5 minut, aż ziemniaki zrobią się lepkie wchłaniając część śmietany.

Krok 5
Połowę ziemniaków włóż na dno żaroodpornego naczynia wyłożonego pergaminem, w środek włóż kapustę z kiełbasa przykryj pozostałymi ziemniakami. Całość oprósz serem z wierzchu. Przykryj folia aluminiową. Wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na 40 minut po tym czasie usuń folię piecz jeszcze około 10 minut aż ser zrobi się złocisty.


Dobra rada:
Ziemniaki możesz zastąpić batatami.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z ziemniaków z kiełbasą
Zapiekanki są jedną potraw, które uwielbiają wszyscy. Można je dowolnie komponować, łącząc ulubione składniki warzywne oraz mięso. Co więcej, zapiekanki praktycznie robią się same – wystarczy pokroić składniki, a następnie umieścić je w piekarniku na określony czas. Nie inaczej jest z naszą dzisiejszą propozycją na tradycyjną polską zapiekankę z ziemniaków z kiełbasą. Danie to z pewnością przypadnie wam do gustu, dzięki połączeniu smaków znanych z naszej kuchni, wzbogaconych aromatem kminku, gałki muszkatołowej, tymianku, majeranku oraz suszonych grzybów.
Dla kogo?
Zapiekanka z ziemniaków z kiełbasą to propozycja dla zwolenników polskich, tradycyjnych smaków.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na rodzinny, codzienny obiad.
Czy wiesz, że?
Ziemniak to warzywo, bez którego trudno wyobrazić sobie tradycyjną polską kuchnię. W naszym kraju jest popularny do tego stopnia, że oprócz festiwali ziemniaka doczekał się także swoich pomników. Jeden znajdziecie w Biesiekierzu, a drugi w Poznaniu – znany jako Pomnik Pyry.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcecie przygotować danie w nieco orientalnym stylu, ziemniaki zastąpcie batatami.



































