Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i kapustą | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka z ziemniaków z kiełbasą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

11

heart
123 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

154 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

100 gramów

20 gramów

500 gramów

200 mililitrów

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżeczka

3 łyżki

50 gramów

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kiełbasę i cebulę pokrój w kostkę, kapustę wypłucz pod bieżąca woda usuwając z niej nadmiar soli.

Zapiekanka z ziemniaków z kiełbasą - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki obierz pokrój w plastry suszone grzyby pokrusz w ręku zalej szklanką wrzątku odstaw na bok na 10 minut aby grzyby zmiękły.

Zapiekanka z ziemniaków z kiełbasą - Krok 2

Krok 3

Na patelni podsmaż kiełbasę dodaj do niej cebule, przyprawę Knorr, smaż chwile następnie dodaj kapustę , kminek szczyptę pieprzu i majeranek całość podlej grzybami z wodą.

Zapiekanka z ziemniaków z kiełbasą - Krok 3

Krok 4

Gotuj około 10-15 minut tak aby woda z kapusty zupełnie odparowała. Kapustę przełóż na bok, na tej samej patelni połącz ziemniaki ze śmietaną dodaj gałkę tymianek i szczyptę soli. Wszystko razem gotuj 5 minut, aż ziemniaki zrobią się lepkie wchłaniając część śmietany.

Zapiekanka z ziemniaków z kiełbasą - Krok 4

Krok 5

Połowę ziemniaków włóż na dno żaroodpornego naczynia wyłożonego pergaminem, w środek włóż kapustę z kiełbasa przykryj pozostałymi ziemniakami. Całość oprósz serem z wierzchu. Przykryj folia aluminiową. Wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na 40 minut po tym czasie usuń folię piecz jeszcze około 10 minut aż ser zrobi się złocisty.

Zapiekanka z ziemniaków z kiełbasą - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Ziemniaki możesz zastąpić batatami.

1

Opinie o przepisie

  • Iga

    Iga , 13.08.2024

    Jedna z moich ulubionych zapiekanek. Kiełbasę chorizo zastępuję kiełbasą wiejską.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z ziemniaków z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z ziemniaków z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z ziemniaków z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z ziemniaków z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z ziemniaków z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z ziemniaków z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z ziemniaków z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z ziemniaków z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z ziemniaków z kiełbasąZapiekanka z ziemniaków z kiełbasą

Zapiekanki są jedną potraw, które uwielbiają wszyscy. Można je dowolnie komponować, łącząc ulubione składniki warzywne oraz mięso. Co więcej, zapiekanki praktycznie robią się same – wystarczy pokroić składniki, a następnie umieścić je w piekarniku na określony czas. Nie inaczej jest z naszą dzisiejszą propozycją na tradycyjną polską zapiekankę z ziemniaków z kiełbasą. Danie to z pewnością przypadnie wam do gustu, dzięki połączeniu smaków znanych z naszej kuchni, wzbogaconych aromatem kminku, gałki muszkatołowej, tymianku, majeranku oraz suszonych grzybów.

Dla kogo?

Zapiekanka z ziemniaków z kiełbasą to propozycja dla zwolenników polskich, tradycyjnych smaków.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na rodzinny, codzienny obiad.

Czy wiesz, że?

Ziemniak to warzywo, bez którego trudno wyobrazić sobie tradycyjną polską kuchnię. W naszym kraju jest popularny do tego stopnia, że oprócz festiwali ziemniaka doczekał się także swoich pomników. Jeden znajdziecie w Biesiekierzu, a drugi w Poznaniu – znany jako Pomnik Pyry.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcecie przygotować danie w nieco orientalnym stylu, ziemniaki zastąpcie batatami.