Lekach - aromatyczne ciasto świąteczne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lekach - aromatyczne ciasto świąteczne

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
334 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

68 osób wydrukowało

Pobierz pdf

133 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 mililitrów

150 gramów

100 gramów

200 gramów

4 sztuki

3 łyżki

250 gramów

1 szklanka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

3 łyżeczki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnuszku wymieszaj kawę z miodem. Zagotuj, pozostaw do ostygnięcia, następnie wlej koniak.

Lekach - aromatyczne ciasto świąteczne - Krok 1

Krok 2

W dużym naczyniu wymieszaj jajka z cukrem i olejem.

Lekach - aromatyczne ciasto świąteczne - Krok 2

Krok 3

W osobnym naczyniu zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, goździkami, imbirem, orzechami i rodzynkami.

Lekach - aromatyczne ciasto świąteczne - Krok 3

Krok 4

Do naczynia z jajkami, cukrem i olejem dokładaj stopniowo mąkę z dodatkami oraz kawę z miodem i ucieraj, aż powstanie gładkie ciasto (można mikserem).

Lekach - aromatyczne ciasto świąteczne - Krok 4

Krok 5

Gotowe ciasto włóż do natłuszczonej formy i piecz przez godzinę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Lekach - aromatyczne ciasto świąteczne - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

1

Opinie o przepisie

  • Szymon Śniosek

    Szymon Śniosek , 07.02.2017

    fajne ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lekach - aromatyczne ciasto świąteczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lekach - aromatyczne ciasto świąteczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lekach - aromatyczne ciasto świąteczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lekach - aromatyczne ciasto świąteczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lekach - aromatyczne ciasto świąteczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lekach - aromatyczne ciasto świąteczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lekach - aromatyczne ciasto świąteczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lekach - aromatyczne ciasto świąteczne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej