Lekach - aromatyczne ciasto świąteczne
średnie
133 osoby zapisały

Składniki
250 mililitrów
150 gramów
100 gramów
200 gramów
4 sztuki
3 łyżki
250 gramów
1 szklanka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
3 łyżeczki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnuszku wymieszaj kawę z miodem. Zagotuj, pozostaw do ostygnięcia, następnie wlej koniak.

Krok 2
W dużym naczyniu wymieszaj jajka z cukrem i olejem.

Krok 3
W osobnym naczyniu zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, goździkami, imbirem, orzechami i rodzynkami.

Krok 4
Do naczynia z jajkami, cukrem i olejem dokładaj stopniowo mąkę z dodatkami oraz kawę z miodem i ucieraj, aż powstanie gładkie ciasto (można mikserem).

Krok 5
Gotowe ciasto włóż do natłuszczonej formy i piecz przez godzinę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej