Lekach - aromatyczne ciasto świąteczne
średnie
135 osób zapisało

Składniki
250 mililitrów
150 gramów
100 gramów
200 gramów
4 sztuki
3 łyżki
250 gramów
1 szklanka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
3 łyżeczki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnuszku wymieszaj kawę z miodem. Zagotuj, pozostaw do ostygnięcia, następnie wlej koniak.

Krok 2
W dużym naczyniu wymieszaj jajka z cukrem i olejem.

Krok 3
W osobnym naczyniu zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, goździkami, imbirem, orzechami i rodzynkami.

Krok 4
Do naczynia z jajkami, cukrem i olejem dokładaj stopniowo mąkę z dodatkami oraz kawę z miodem i ucieraj, aż powstanie gładkie ciasto (można mikserem).

Krok 5
Gotowe ciasto włóż do natłuszczonej formy i piecz przez godzinę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej





























