Zupa krem z kalafiora - szybka i pyszna | Przepisy.pl pixel

Zupa kalafiorowa krem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

17

heart
728 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

478 osób wydrukowało

Pobierz pdf

580 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

100 mililitrów

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafiora podziel na różyczki. Cebulę oraz czosnek posiekaj.

Krok 2

Na rozgrzanym oleju przesmaż cebulę oraz czosnek. Dodaj curry i smaż chwilę razem.

Krok 3

Po tym czasie dodaj pokrojonego kalafiora. Całość zalej litrem wrzącej wody, garnek przykryj i gotuj do momentu, aż kalafior będzie miękki.

Krok 4

Następnie zupę zmiksuj, dodaj śmietanę i dopraw Bulionetką Knorr. Wierzch posyp posiekaną natką.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Taką zupę możesz podać z opieczoną, chrupiącą bagietką.

3

Opinie o przepisie

  • To ja kuchcik z Bożej Łaski

    To ja kuchcik z Bożej Łaski , 29.06.2021

    Zupa Mega, No gorąco polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola Jeżewska

    Ola Jeżewska , 29.06.2016

    Ta zupa zrobiła furorę podczas wczorajszego obiadu! Cały garnek zniknął dosłownie w chwilę :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Golebiewska

    Barbara Golebiewska , 10.01.2016

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa kalafiorowa krem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa kalafiorowa krem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa kalafiorowa krem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa kalafiorowa krem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa kalafiorowa krem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa kalafiorowa krem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa kalafiorowa krem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa kalafiorowa krem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa kalafiorowa kremZupa kalafiorowa krem

Kalafiora w takiej odsłonie jeszcze nie próbowaliście! Dość podawania go jedynie w formie gotowanego warzywa z bułką tartą. Mamy nowy i pyszny przepis! Nasza kremowa zupa kalafiorowa to doskonały pomysł na prosty i smaczny obiad lub lunch do pracy. Zupa krem z kalafiora? Miej zawsze pod ręką ten przepis!

Dla kogo?

Dla wszystkich osób, które nie wyobrażają sobie obiadu bez zupy. Mowa o Tobie?

Na jaką okazję?

Na co dzień! Przygotowanie zupy kalafiorowej w formie kremu zajmie Ci niecałą godzinę, a to, co zostanie Ci z obiadu, możesz zabrać ze sobą kolejnego dnia do pracy.

Czy wiesz, że?

Kupując kalafiora, zwróć uwagę na to, czy jego główka jest biała lub kremowa i ciężka, twarda oraz zwarta. Może on także występować w innych odmianach kolorystycznych – od jasnozielonej po fioletową. Nigdy nie gotuj go pod przykryciem – może to bowiem spowodować pogorszenie smaku potrawy. Jeżeli nie przepadasz za gęstymi zupami typu krem, zrezygnuj z miksowania składników.

Dla urozmaicenia:

Dzięki dodatkowi przyprawy curry zupa krem z kalafiora zyskuje orientalny charakter i piękny kolor, a także świetnie rozgrzewa w chłodne, ponure dni. Na koniec potrawę możesz posypać drobno posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Podawaj ją solo, z grzankami albo z bagietką.