Zupa kalafiorowa krem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

13

538 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

374 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

401 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 mililitrów

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

3 łyżki

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafiora podziel na różyczki. Cebulę oraz czosnek posiekaj.

Krok 2

Na rozgrzanym oleju przesmaż cebulę oraz czosnek. Dodaj curry i smaż chwilę razem.

Krok 3

Po tym czasie dodaj pokrojonego kalafiora. Całość zalej litrem wrzącej wody, garnek przykryj i gotuj do momentu, aż kalafior będzie miękki.

Krok 4

Następnie zupę zmiksuj, dodaj śmietanę i dopraw Bulionetką Knorr. Wierzch posyp posiekaną natką.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Taką zupę możesz podać z opieczoną, chrupiącą bagietką.

2

Opinie o przepisie

  • Ola Jeżewska

    Ola Jeżewska

    Ta zupa zrobiła furorę podczas wczorajszego obiadu! Cały garnek zniknął dosłownie w chwilę :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Golebiewska

    Barbara Golebiewska

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa kalafiorowa kremZupa kalafiorowa krem

Kalafiora w takiej odsłonie jeszcze nie próbowaliście! Dość podawania go jedynie w formie gotowanego warzywa z bułką tartą. Mamy nowy i pyszny przepis! Nasza kremowa zupa kalafiorowa to doskonały pomysł na prosty i smaczny obiad lub lunch do pracy. Zupa krem z kalafiora? Miej zawsze pod ręką ten przepis!

Dla kogo?

Dla wszystkich osób, które nie wyobrażają sobie obiadu bez zupy. Mowa o Tobie?

Na jaką okazję?

Na co dzień! Przygotowanie zupy kalafiorowej w formie kremu zajmie Ci niecałą godzinę, a to, co zostanie Ci z obiadu, możesz zabrać ze sobą kolejnego dnia do pracy.

Czy wiesz, że?

Kupując kalafiora, zwróć uwagę na to, czy jego główka jest biała lub kremowa i ciężka, twarda oraz zwarta. Może on także występować w innych odmianach kolorystycznych – od jasnozielonej po fioletową. Nigdy nie gotuj go pod przykryciem – może to bowiem spowodować pogorszenie smaku potrawy. Jeżeli nie przepadasz za gęstymi zupami typu krem, zrezygnuj z miksowania składników.

Dla urozmaicenia:

Dzięki dodatkowi przyprawy curry zupa krem z kalafiora zyskuje orientalny charakter i piękny kolor, a także świetnie rozgrzewa w chłodne, ponure dni. Na koniec potrawę możesz posypać drobno posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Podawaj ją solo, z grzankami albo z bagietką.