
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
100 mililitrów
1 łyżka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kalafiora podziel na różyczki. Cebulę oraz czosnek posiekaj.
Krok 2
Na rozgrzanym oleju przesmaż cebulę oraz czosnek. Dodaj curry i smaż chwilę razem.
Krok 3
Po tym czasie dodaj pokrojonego kalafiora. Całość zalej litrem wrzącej wody, garnek przykryj i gotuj do momentu, aż kalafior będzie miękki.
Krok 4
Następnie zupę zmiksuj, dodaj śmietanę i dopraw Bulionetką Knorr. Wierzch posyp posiekaną natką.

Dobra rada:
Taką zupę możesz podać z opieczoną, chrupiącą bagietką.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa kalafiorowa krem
Kalafiora w takiej odsłonie jeszcze nie próbowaliście! Dość podawania go jedynie w formie gotowanego warzywa z bułką tartą. Mamy nowy i pyszny przepis! Nasza kremowa zupa kalafiorowa to doskonały pomysł na prosty i smaczny obiad lub lunch do pracy. Zupa krem z kalafiora? Miej zawsze pod ręką ten przepis!
Dla kogo?
Dla wszystkich osób, które nie wyobrażają sobie obiadu bez zupy. Mowa o Tobie?
Na jaką okazję?
Na co dzień! Przygotowanie zupy kalafiorowej w formie kremu zajmie Ci niecałą godzinę, a to, co zostanie Ci z obiadu, możesz zabrać ze sobą kolejnego dnia do pracy.
Czy wiesz, że?
Kupując kalafiora, zwróć uwagę na to, czy jego główka jest biała lub kremowa i ciężka, twarda oraz zwarta. Może on także występować w innych odmianach kolorystycznych – od jasnozielonej po fioletową. Nigdy nie gotuj go pod przykryciem – może to bowiem spowodować pogorszenie smaku potrawy. Jeżeli nie przepadasz za gęstymi zupami typu krem, zrezygnuj z miksowania składników.
Dla urozmaicenia:
Dzięki dodatkowi przyprawy curry zupa krem z kalafiora zyskuje orientalny charakter i piękny kolor, a także świetnie rozgrzewa w chłodne, ponure dni. Na koniec potrawę możesz posypać drobno posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Podawaj ją solo, z grzankami albo z bagietką.