Chłodnik po generalsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chłodnik po generalsku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

50 gramów

500 gramów

100 gramów

1 łyżka

1 łyżka

1 litr

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki umyj, obierz i opłucz.

Krok 2

Migdały sparz wrzącą wodą, obierz ze skórki, posiekaj i obłóż nimi burakami.

Krok 3

Zawiń w folię i upiecz. Następnie wystudź i zetrzyj.

Krok 4

Szynkę pokrój w paski.

Krok 5

Mleko połącz ze śmietaną, roztrzep trzepaczką i dodaj buraki, raki, szynkę i zieleninę. Dopraw. Podawaj schłodzony.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik po generalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik po generalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik po generalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik po generalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik po generalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik po generalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik po generalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chłodnik po generalsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej