
Składniki
250 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
50 gramów
500 gramów
100 gramów
1 łyżka
1 łyżka
1 litr
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraki umyj, obierz i opłucz.
Krok 2
Migdały sparz wrzącą wodą, obierz ze skórki, posiekaj i obłóż nimi burakami.
Krok 3
Zawiń w folię i upiecz. Następnie wystudź i zetrzyj.
Krok 4
Szynkę pokrój w paski.
Krok 5
Mleko połącz ze śmietaną, roztrzep trzepaczką i dodaj buraki, raki, szynkę i zieleninę. Dopraw. Podawaj schłodzony.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej