Samosy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Samosy

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

12

191 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

129 osób wydrukowało

Pobierz pdf

276 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

300 gramów

200 gramów

200 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

20 gramów

2 łyżki

1 pęczek

12 listki

1 łyżeczka

2 łyżki

200 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki i marchew obierz, pokrój w kostkę i ugotuj. Czerwoną paprykę i cebulę pokrój w kostkę. Czosnek, chili, natkę kolendry i miętę posiekaj. Zetrzyj na tarce imbir.

Samosy - Krok 1

Krok 2

W dużym garnku z szerokim dnem na rozgrzanym tłuszczu podsmaż cebulę i paprykę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj chili, czosnek oraz imbir. Całość smaż przez chwilę, a następnie dodaj Curry Knorr, Kmin rzymski z Indii Knorr oraz przyprawę Garam Masala Knorr. Smaż chwilę, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Dodaj ziemniaki, marchew, pokrojone na trzy części fasolki oraz groszek. Smaż krótko, cały czas mieszając. Warzywa dopraw do smaku solą oraz posiekaną natką kolendry i miętą. Odstaw na bok do wystygnięcia.

Samosy - Krok 2

Krok 3

Jajka roztrzep w misce. Rozmroź ciasto egg rolls i przekrój je na pół po skosie, tak aby powstały duże trójkąty. Ciasto trzymaj cały czas pod przykryciem, żeby się nie wysuszyło.

Samosy - Krok 3

Krok 4

Pojedynczy prostokąt wycięty z ciasta posmaruj jajkiem, na środek nałóż łyżkę warzywnego farszu. Brzegi ciasta zawiń, zawijając je wokół siebie, aż powstanie trójkątny pierożek.

Samosy - Krok 4

Krok 5

Samosy smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu pierożki układaj na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Samosy - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Pierożki podawaj z raitą z ogórka i jogurtu lub z dowolnym sosem chutney.

2

Opinie o przepisie

  • Krzysztof Naczaj

    Krzysztof Naczaj , 05.02.2019

    Co to tak właściwie jest?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Samosy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Samosy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Samosy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Samosy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Samosy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Samosy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Samosy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Samosy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SamosySamosy

Przekąska na imprezę czy kolacja na sobotni wieczór? Indyjskie samosy będą dobre na każdą okazję. Ciasto nadziewane mnóstwem warzyw, podane z ulubionym sosem to smaczny pomysł na co dzień i od święta.

Dla kogo?

Dla miłośników testowania potraw świata. Oryginalne samosy to smak, który warto poznać i zaprosić na dłużej do swojej kuchni.

Na jaką okazję?

Samosy sprawdzą się jako przekąska, ale będą też pasować na obiad bądź kolację. To danie niezwykle uniwersalne!

Czy wiesz, że?

Samosy wywodzą się z kuchni indyjskiej. Jest to ciasto nadziewane farszem warzywnym lub mięsnym, w kształcie trójkątnego pierożka.

Dla urozmaicenia:

Samosy podawaj z ulubionym sosem. Świetnie sprawdzi się w tej roli dip na bazie jogurtu naturalnego i ogórka.