Wieprzowa rolada przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wieprzowa rolada

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
18 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

0.5 kilograma

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

100 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szynkę pokrój w plastry (pamiętaj, by ciąć w poprzek włókien), po czym rozbij je tłuczkiem.

Krok 2

Jabłko obierz i pokrój w plastry. Ułóż je na mięsie wraz ze śliwkami (pozbawionymi pestek). Mięso zawiń w rulon i zwiąż sznurkiem lub zepnij wykałaczkami.

Krok 4

Rozgrzej margarynę i obsmaż roladki. Zalej rosołem i duś na wolnym ogniu do momentu, gdy stanie się miękka.

Krok 5

Mąkę rozrób ze śmietaną i zapraw potrawę. Całość zagotuj. Roladę podawaj pokrojoną w grube plastry.

Krok 3

W rondelku zagotuj 250 mililitrów wody i rozpuść w niej Rosół szlachetny drobiowo-wołowy Knorr.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wieprzowa rolada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wieprzowa rolada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wieprzowa rolada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wieprzowa rolada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wieprzowa rolada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wieprzowa rolada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wieprzowa rolada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wieprzowa rolada - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
9 osób ogląda przepis:
Grochówka wojskowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej