Pyszny dorsz pieczony przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pyszny dorsz pieczony

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

4

heart
34 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

null

3 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę umyj i osusz.

Krok 2

Czosnek posiekaj drobno i utrzyj razem z oliwą, dodaj sok cytrynowy, dopraw do smaku.

Krok 3

Wsadź rybę w zalewę i marynuj w chłodnym miejscu przez godzinę.

Krok 4

Przygotuj folię aluminiową i wyłóż ją plasterkami pomidora i cebuli na wierzchu połóż dzwonka dorsza i podlej pozostałą marynatą.

Krok 5

Folię zawiń i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pyszny dorsz pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pyszny dorsz pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pyszny dorsz pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pyszny dorsz pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pyszny dorsz pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pyszny dorsz pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pyszny dorsz pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pyszny dorsz pieczony - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej