Budyń z kalafiora

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

1 szklanka

6 sztuk

0.5 szklanki

1 łyżeczka

3 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Formę posmaruj tłuszczem i posypu bułką tarta.

Krok 2

Kalafiora ugotuj w wodzie z dodatkiem soli, cukru oraz łyżeczką masła. Ostudź go, podziel na różyczki i posiekaj.

Krok 3

Mleko wymieszaj z mąką, wylej na rozgrzane masło i zagotuj. Masę trzymaj przez chwilę na niewielkim ogniu.

Krok 4

Żółtka oddziel od białek. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę.

Krok 5

Do kalafiora dodaj masę, cały czas mieszaj i dodawaj po jednym żółtku. Przypraw.

Krok 6

Całość wymieszaj z ubitymi białkami i przelej do formy.

Krok 7

Formę włóż do garnka z wrzącą wodą i gotuj na parze przez około 45 minut pod przykryciem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Budyń z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Budyń z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Budyń z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Budyń z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Budyń z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Budyń z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Budyń z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej