Budyń z kalafiora przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Budyń z kalafiora

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

1 szklanka

6 sztuk

0.5 szklanki

1 łyżeczka

3 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Formę posmaruj tłuszczem i posypu bułką tarta.

Krok 2

Kalafiora ugotuj w wodzie z dodatkiem soli, cukru oraz łyżeczką masła. Ostudź go, podziel na różyczki i posiekaj.

Krok 3

Mleko wymieszaj z mąką, wylej na rozgrzane masło i zagotuj. Masę trzymaj przez chwilę na niewielkim ogniu.

Krok 4

Żółtka oddziel od białek. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę.

Krok 5

Do kalafiora dodaj masę, cały czas mieszaj i dodawaj po jednym żółtku. Przypraw.

Krok 6

Całość wymieszaj z ubitymi białkami i przelej do formy.

Krok 7

Formę włóż do garnka z wrzącą wodą i gotuj na parze przez około 45 minut pod przykryciem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Budyń z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Budyń z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Budyń z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Budyń z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Budyń z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Budyń z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Budyń z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Budyń z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa z jajkiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej