
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
1 szklanka
6 sztuk
0.5 szklanki
1 łyżeczka
3 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Formę posmaruj tłuszczem i posypu bułką tarta.
Krok 2
Kalafiora ugotuj w wodzie z dodatkiem soli, cukru oraz łyżeczką masła. Ostudź go, podziel na różyczki i posiekaj.
Krok 3
Mleko wymieszaj z mąką, wylej na rozgrzane masło i zagotuj. Masę trzymaj przez chwilę na niewielkim ogniu.
Krok 4
Żółtka oddziel od białek. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę.
Krok 5
Do kalafiora dodaj masę, cały czas mieszaj i dodawaj po jednym żółtku. Przypraw.
Krok 6
Całość wymieszaj z ubitymi białkami i przelej do formy.
Krok 7
Formę włóż do garnka z wrzącą wodą i gotuj na parze przez około 45 minut pod przykryciem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej