
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
1 szklanka
6 sztuk
0.5 szklanki
1 łyżeczka
3 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Formę posmaruj tłuszczem i posypu bułką tarta.
Krok 2
Kalafiora ugotuj w wodzie z dodatkiem soli, cukru oraz łyżeczką masła. Ostudź go, podziel na różyczki i posiekaj.
Krok 3
Mleko wymieszaj z mąką, wylej na rozgrzane masło i zagotuj. Masę trzymaj przez chwilę na niewielkim ogniu.
Krok 4
Żółtka oddziel od białek. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę.
Krok 5
Do kalafiora dodaj masę, cały czas mieszaj i dodawaj po jednym żółtku. Przypraw.
Krok 6
Całość wymieszaj z ubitymi białkami i przelej do formy.
Krok 7
Formę włóż do garnka z wrzącą wodą i gotuj na parze przez około 45 minut pod przykryciem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej