Budyń z kalafiora przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Budyń z kalafiora

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

1 szklanka

6 sztuk

0.5 szklanki

1 łyżeczka

3 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Formę posmaruj tłuszczem i posypu bułką tarta.

Krok 2

Kalafiora ugotuj w wodzie z dodatkiem soli, cukru oraz łyżeczką masła. Ostudź go, podziel na różyczki i posiekaj.

Krok 3

Mleko wymieszaj z mąką, wylej na rozgrzane masło i zagotuj. Masę trzymaj przez chwilę na niewielkim ogniu.

Krok 4

Żółtka oddziel od białek. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę.

Krok 5

Do kalafiora dodaj masę, cały czas mieszaj i dodawaj po jednym żółtku. Przypraw.

Krok 6

Całość wymieszaj z ubitymi białkami i przelej do formy.

Krok 7

Formę włóż do garnka z wrzącą wodą i gotuj na parze przez około 45 minut pod przykryciem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Budyń z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Budyń z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Budyń z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Budyń z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Budyń z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Budyń z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Budyń z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Budyń z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pomidory z mozzarellą
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej