Budyń z kalafiora przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Budyń z kalafiora

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

1 szklanka

6 sztuk

0.5 szklanki

1 łyżeczka

3 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Formę posmaruj tłuszczem i posypu bułką tarta.

Krok 2

Kalafiora ugotuj w wodzie z dodatkiem soli, cukru oraz łyżeczką masła. Ostudź go, podziel na różyczki i posiekaj.

Krok 3

Mleko wymieszaj z mąką, wylej na rozgrzane masło i zagotuj. Masę trzymaj przez chwilę na niewielkim ogniu.

Krok 4

Żółtka oddziel od białek. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę.

Krok 5

Do kalafiora dodaj masę, cały czas mieszaj i dodawaj po jednym żółtku. Przypraw.

Krok 6

Całość wymieszaj z ubitymi białkami i przelej do formy.

Krok 7

Formę włóż do garnka z wrzącą wodą i gotuj na parze przez około 45 minut pod przykryciem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Budyń z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Budyń z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Budyń z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Budyń z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Budyń z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Budyń z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Budyń z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Zupa serowa z grzankami
czas przygotowania
70 min.
stopień trudności

łatwe

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej