Polpettone przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polpettone

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

14 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Po polsku pieczeń rzymska albo mniej wytwornie - klops. Aby było ładniej, mięso można pod koniec pieczenia posypać jakimś ostrym twardym serem, np. tartym parmezanem albo Grana Padano - zrobi się fajna, rumiana skorupka.

Krok 2

Zagnieć oba rodzaje mięsa z cebulą i jajkiem. Dodaj bułkę tartą, trochę natki i bazylii, przypraw do smaku solą i pieprzem. Wyrób jeszcze raz. Oprósz blat lub deskę mąką i połóż na niej masę mięsną. Spłaszcz je dłonią, tak aby powstało koło lub owal o grubości 2 cm. Pośrodku połóż marchewkę i jajka, posyp posiekanymi ziołami (odłóż po łyżce ziół do sosu) oraz startym parmezanem. Złóż boki polpettone do środka, przykrywając nimi nadzienie. Mocno sklej brzegi, posyp mieso mąką, a potem jeszcze przeturlaj je po blacie posypanym resztą mąki. Polpettone podsmaż na oliwie - po półtorej minuty z każdej strony, bo powinno być ładnie przyrumienione. Polpettone ułóż na blasze (nie myj patelni po smażeniu), wstaw do gorącego piekarnika, piecz 30 minut. Zrób sos: do rondelka wlej oliwę, włóż czosnek, zeszklij. Dodaj koncentrat pomidorowy, 1/2 szklanki wody, liść laurowy i 1/2 łyżki cukru. Duś 3-4 minuty na małym ogniu, wymieszaj z 1/2 szklanki zimnej wody i wlej na patelnię, na której smażył się polpettone. Zagotuj, dokładnie wymieszaj, aby zebrać „smak” z dna i boków patelni. Gotuj kilka minut bez pokrywki, mieszając od czasu do czasu. Upieczone mięso pokrój w plastry, posyp resztą natki i bazylii. Podawaj z sosem. Ja gotuję do tego makaron i mieszam go z częścią sosu. Wytworne może to nie jest, za to jakie pyszne!

Krok 3

Uwaga: polpettone można po podsmażeniu udusić w sosie pomidorowym. Będzie jeszcze smaczniejszy, niestety straci nieco na urodzie. No ale coś za coś.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polpettone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polpettone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polpettone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polpettone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polpettone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polpettone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polpettone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polpettone - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej