
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Po polsku pieczeń rzymska albo mniej wytwornie - klops. Aby było ładniej, mięso można pod koniec pieczenia posypać jakimś ostrym twardym serem, np. tartym parmezanem albo Grana Padano - zrobi się fajna, rumiana skorupka.
Krok 2
Zagnieć oba rodzaje mięsa z cebulą i jajkiem. Dodaj bułkę tartą, trochę natki i bazylii, przypraw do smaku solą i pieprzem. Wyrób jeszcze raz. Oprósz blat lub deskę mąką i połóż na niej masę mięsną. Spłaszcz je dłonią, tak aby powstało koło lub owal o grubości 2 cm. Pośrodku połóż marchewkę i jajka, posyp posiekanymi ziołami (odłóż po łyżce ziół do sosu) oraz startym parmezanem. Złóż boki polpettone do środka, przykrywając nimi nadzienie. Mocno sklej brzegi, posyp mieso mąką, a potem jeszcze przeturlaj je po blacie posypanym resztą mąki. Polpettone podsmaż na oliwie - po półtorej minuty z każdej strony, bo powinno być ładnie przyrumienione. Polpettone ułóż na blasze (nie myj patelni po smażeniu), wstaw do gorącego piekarnika, piecz 30 minut. Zrób sos: do rondelka wlej oliwę, włóż czosnek, zeszklij. Dodaj koncentrat pomidorowy, 1/2 szklanki wody, liść laurowy i 1/2 łyżki cukru. Duś 3-4 minuty na małym ogniu, wymieszaj z 1/2 szklanki zimnej wody i wlej na patelnię, na której smażył się polpettone. Zagotuj, dokładnie wymieszaj, aby zebrać „smak” z dna i boków patelni. Gotuj kilka minut bez pokrywki, mieszając od czasu do czasu. Upieczone mięso pokrój w plastry, posyp resztą natki i bazylii. Podawaj z sosem. Ja gotuję do tego makaron i mieszam go z częścią sosu. Wytworne może to nie jest, za to jakie pyszne!
Krok 3
Uwaga: polpettone można po podsmażeniu udusić w sosie pomidorowym. Będzie jeszcze smaczniejszy, niestety straci nieco na urodzie. No ale coś za coś.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej




























