Składniki
ciasto:
2 szklanki
0.5 szklanki
10 gramów
0.5 sztuki
1 szczypta
farsz:
400 gramów
1 sztuka
3 sztuki
150 gramów
1 sztuka
150 gramów
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z mąki, margaryny i drożdży rozkruszonych w śmietanie zagnieć ciasto. Piecz w temperaturze 180 stopni w foremkach do babeczek wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą.
Krok 2
Cebulę pokrój i podsmaż. Bułkę namocz.
Krok 3
Mięso ugotuj, przepuść przez maszynkę, pomieszaj z namoczoną i odciśniętą bułką, żółtkiem i cebulą. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 4
Gotowe babeczki napełniaj farszem, paprykę i ogórki pokrój w kostkę, udekoruj babeczki.
Krok 5
Posyp startym serem żółtym, zapiekaj w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 15 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej