
Składniki
4 sztuki
2 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
200 gramów
100 mililitrów
1 łyżeczka
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety drobiowe pokrój na porcje i oprósz Marynatą do kurczaka Knorr. Wstaw do lodówki na ok 1 h.
Krok 2
Filety drobiowe obsmaż z każdej strony na złoty kolor. Wyjmij z tłuszczu.
Krok 3
Duś pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Kilka minut przed końcem duszenia posyp serem żółtym startym na tarce o grubych oczkach.
Krok 4
Białą część pora pokrój w grube plasterki. Paprykę pokrój w paski. Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na oleju.
Krok 5
Na tej samej patelni podsmaż paprykę i pora. Wymieszaj z cebulą.
Krok 6
W garnku ułóż kawałki fileta. Przykryj warzywami, podlej wodą. Obłóż wiórkami masła.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej