Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Autor: Patrycja

ratingratingratingratingrating

1

15 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szczypty

2 łyżki

2 szczypty

1 opakowanie

5 łyżek

2 łyżki

2 opakowania

5 łyżek

3 szklanki

2 łyżki

1 szczypta

4 szczypty

3 szczypty

1 opakowanie

15 sztuk

2 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotować na al dente. Następnie po ugotowaniu odcedzić na sitku i zostawić do ostygnięcia. przygotować patelnię z olejem.

Krok 2

Pieczarki obrać i pokroić w kostkę lub w paski. Na rozgrzany olej wrzucić pieczarki i dusić około 5 minut. Mięso mielone wrzucić do duszących się pieczarek i wymieszać. Następnie przyprawić pieprzem, solą, bazylią , ziołami prowansalskimi i wymieszać. Potem dodać przecier pomidorowy i keczup a także kukurydzę i wszystko wymieszać i potrzymać na ogniu około 5 minut.

Krok 3

Sos do zapiekanki: do małego garnka wrzucić 2 łyżki mąki, 2 łyżki roztopionego masła i 3 szklanki mleka. Wszystko wymieszać i postawić na ogień. Następnie przyprawić pieprzem i gałką muszkatołową. Trzymać sos aż będzie ciepły. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub olejem. Następnie włożyć pół makaronu , na to mięso i resztę makaronu . Ser starty na dużych oczkach posypać makaron i zalać sosem. PIEC: 180 stopni na około 20 minut :)

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej