Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

ratingratingratingratingrating

2

15 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

5 łyżek

5 łyżek

3 szczypty

15 sztuk

2 łyżki

1 szczypta

2 szczypty

3 szklanki

2 łyżki

4 szczypty

1 opakowanie

2 opakowania

2 szczypty

1 opakowanie

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotować na al dente. Następnie po ugotowaniu odcedzić na sitku i zostawić do ostygnięcia. przygotować patelnię z olejem.

Krok 2

Pieczarki obrać i pokroić w kostkę lub w paski. Na rozgrzany olej wrzucić pieczarki i dusić około 5 minut. Mięso mielone wrzucić do duszących się pieczarek i wymieszać. Następnie przyprawić pieprzem, solą, bazylią , ziołami prowansalskimi i wymieszać. Potem dodać przecier pomidorowy i keczup a także kukurydzę i wszystko wymieszać i potrzymać na ogniu około 5 minut.

Krok 3

Sos do zapiekanki: do małego garnka wrzucić 2 łyżki mąki, 2 łyżki roztopionego masła i 3 szklanki mleka. Wszystko wymieszać i postawić na ogień. Następnie przyprawić pieprzem i gałką muszkatołową. Trzymać sos aż będzie ciepły. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub olejem. Następnie włożyć pół makaronu , na to mięso i resztę makaronu . Ser starty na dużych oczkach posypać makaron i zalać sosem. PIEC: 180 stopni na około 20 minut :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Czy szparagi wrzucamy do gotującej wody? Jak je przyrządzić, by wydobyć z nich pełnię smaku? To raptem dwa z wielu pytań, jakie przychodzą na myśl, gdy rozpoczyna się sezon na szparagi, a my nie mamy zbyt wiele doświadczenia w ich przygotowywaniu.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem.

Czytaj więcej