Jajka pod beszamelem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajka pod beszamelem

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

50 dekagramów

1 szklanka

6 sztuk

10 dekagramów

1 łyżka

20 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 2

Na patelni roztop 2 łyżki masła, dodaj mąkę i delikatnie podsmaż. Wlej mleko cały czas mieszając. Wrzuć listek laurowy i dopraw Delikatem Knorr. Gotuj około 5 minut. Zejmij garnek z ognia, wyjmij listek laurowy i odstaw, aby sos ostygł.

Krok 1

Ugotuj jajka na twardo, obierz je i pokrój na połówki.

Krok 3

Umyj i osusz pieczarki, pokrój je w plastry. Lekko je podsmaż na rozgrzanej patelni.

Krok 4

Do posmarowanej formy masłem wyłóż jajka i pieczarki. Wlej sos i posyp orzechami. Formę włóż do nagrzanego piekarnika na 10 minut o temperaturze 180 stopni. Potrawa powinna mieć złocisty kolor.

tommy

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka pod beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka pod beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka pod beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka pod beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka pod beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka pod beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka pod beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka pod beszamelem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej