Jajka pod beszamelem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajka pod beszamelem

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

50 dekagramów

1 szklanka

6 sztuk

10 dekagramów

1 łyżka

20 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 2

Na patelni roztop 2 łyżki masła, dodaj mąkę i delikatnie podsmaż. Wlej mleko cały czas mieszając. Wrzuć listek laurowy i dopraw Delikatem Knorr. Gotuj około 5 minut. Zejmij garnek z ognia, wyjmij listek laurowy i odstaw, aby sos ostygł.

Krok 1

Ugotuj jajka na twardo, obierz je i pokrój na połówki.

Krok 3

Umyj i osusz pieczarki, pokrój je w plastry. Lekko je podsmaż na rozgrzanej patelni.

Krok 4

Do posmarowanej formy masłem wyłóż jajka i pieczarki. Wlej sos i posyp orzechami. Formę włóż do nagrzanego piekarnika na 10 minut o temperaturze 180 stopni. Potrawa powinna mieć złocisty kolor.

tommy

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka pod beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka pod beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka pod beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka pod beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka pod beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka pod beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka pod beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka pod beszamelem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej