
Składniki
30 dekagramów
2 łyżki
20 dekagramów
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karkówkę oczyść, umyj i pokrój w plastry średniej grubości. Każdy z plastrów przekrój jeszcze na połowę.

Krok 2
Przyprawę Knorr wymieszaj z oliwą. Mięso zamarynuj w marynacie i odstaw na minimum 1 godzinę do lodówki.

Krok 3
Czosnek obierz, a boczek pokrój w cieniutkie plastry. Na szpadki szaszłykowe nadziewaj w kolejności: mięso, kawałek rozmarynu, zwinięty boczek i czosnek. Na każdej porcji powinny być 3-4 kawałki mięsa.

Krok 4
Szaszłyki opiekaj na grillu, aż mięso będzie miękkie. Szaszłyki można zrobić dzień wcześniej i pozostawić do zamarynowania. Podawaj z sałatami i opiekanymi ziemniakami.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki z karkówki
Szaszłyki z karkówki to świetna propozycja na danie lub przekąskę w sezonie letnim, gdy potrawy można przyrządzać na świeżym powietrzu. To także doskonały przepis dla fanów mięsnych smaków. Do przygotowania szaszłyków będziesz potrzebować, oczywiście, karkówki – jej smak wydobędzie i podkreśli marynata na bazie oliwy z oliwek oraz przyprawa szlachetna do wieprzowiny. Mięso pokrój na większe kawałki i odstaw w chłodne miejsce, aż poszczególne smaki się przejdą. W międzyczasie możesz przygotować dodatki – sięgnij np. po ząbki czosnku oraz liście rozmarynu. Z karkówką smacznie skomponuje się także chudy boczek pokrojony w cienkie plastry. Szaszłyki opiekaj na grillu lub opcjonalnie na patelni grillowej. Podawaj je na ciepło, z podsmażanymi ziemniakami lub chrupiącym pieczywem i sałatką ze świeżych warzyw – ogórków, pomidorów i papryki. Ich podstawową wersję urozmaicaj, na przykład wykorzystując talarki cebuli, kawałki bakłażana lub cukinii, czy liście innych ziół (bazylii, oregano, tymianku). Zobacz, jak przygotować szaszłyki z karkówki.