Szaszłyki z karkówki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki z karkówki

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

12

370 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

257 osób wydrukowało

Pobierz pdf

242 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

2 łyżki

20 dekagramów

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę oczyść, umyj i pokrój w plastry średniej grubości. Każdy z plastrów przekrój jeszcze na połowę.

Szaszłyki z karkówki - Krok 1

Krok 2

Przyprawę Knorr wymieszaj z oliwą. Mięso zamarynuj w marynacie i odstaw na minimum 1 godzinę do lodówki.

Szaszłyki z karkówki - Krok 2

Krok 3

Czosnek obierz, a boczek pokrój w cieniutkie plastry. Na szpadki szaszłykowe nadziewaj w kolejności: mięso, kawałek rozmarynu, zwinięty boczek i czosnek. Na każdej porcji powinny być 3-4 kawałki mięsa.

Szaszłyki z karkówki - Krok 3

Krok 4

Szaszłyki opiekaj na grillu, aż mięso będzie miękkie. Szaszłyki można zrobić dzień wcześniej i pozostawić do zamarynowania. Podawaj z sałatami i opiekanymi ziemniakami.

Szaszłyki z karkówki - Krok 4
4

Opinie o przepisie

  • Mateusz Fąfara

    Mateusz Fąfara , 30.11.2015

    Ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mateusz Fąfara

    Mateusz Fąfara , 30.11.2015

    OK

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ssss Ssss

    Ssss Ssss , 23.04.2015

    Mniam!

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki z karkówki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z karkówkiSzaszłyki z karkówki

Szaszłyki z karkówki to świetna propozycja na danie lub przekąskę w sezonie letnim, gdy potrawy można przyrządzać na świeżym powietrzu. To także doskonały przepis dla fanów mięsnych smaków. Do przygotowania szaszłyków będziesz potrzebować, oczywiście, karkówki – jej smak wydobędzie i podkreśli marynata na bazie oliwy z oliwek oraz przyprawa szlachetna do wieprzowiny. Mięso pokrój na większe kawałki i odstaw w chłodne miejsce, aż poszczególne smaki się przejdą. W międzyczasie możesz przygotować dodatki – sięgnij np. po ząbki czosnku oraz liście rozmarynu. Z karkówką smacznie skomponuje się także chudy boczek pokrojony w cienkie plastry. Szaszłyki opiekaj na grillu lub opcjonalnie na patelni grillowej. Podawaj je na ciepło, z podsmażanymi ziemniakami lub chrupiącym pieczywem i sałatką ze świeżych warzyw – ogórków, pomidorów i papryki. Ich podstawową wersję urozmaicaj, na przykład wykorzystując talarki cebuli, kawałki bakłażana lub cukinii, czy liście innych ziół (bazylii, oregano, tymianku). Zobacz, jak przygotować szaszłyki z karkówki.