
Składniki
30 dekagramów
2 łyżki
20 dekagramów
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karkówkę oczyść, umyj i pokrój w plastry średniej grubości. Każdy z plastrów przekrój jeszcze na połowę.

Krok 2
Przyprawę Knorr wymieszaj z oliwą. Mięso zamarynuj w marynacie i odstaw na minimum 1 godzinę do lodówki.

Krok 3
Czosnek obierz, a boczek pokrój w cieniutkie plastry. Na szpadki szaszłykowe nadziewaj w kolejności: mięso, kawałek rozmarynu, zwinięty boczek i czosnek. Na każdej porcji powinny być 3-4 kawałki mięsa.

Krok 4
Szaszłyki opiekaj na grillu, aż mięso będzie miękkie. Szaszłyki można zrobić dzień wcześniej i pozostawić do zamarynowania. Podawaj z sałatami i opiekanymi ziemniakami.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki z karkówki
Szaszłyki z karkówki to świetna propozycja na danie lub przekąskę w sezonie letnim, gdy potrawy można przyrządzać na świeżym powietrzu. To także doskonały przepis dla fanów mięsnych smaków. Do przygotowania szaszłyków będziesz potrzebować, oczywiście, karkówki – jej smak wydobędzie i podkreśli marynata na bazie oliwy z oliwek oraz przyprawa szlachetna do wieprzowiny. Mięso pokrój na większe kawałki i odstaw w chłodne miejsce, aż poszczególne smaki się przejdą. W międzyczasie możesz przygotować dodatki – sięgnij np. po ząbki czosnku oraz liście rozmarynu. Z karkówką smacznie skomponuje się także chudy boczek pokrojony w cienkie plastry. Szaszłyki opiekaj na grillu lub opcjonalnie na patelni grillowej. Podawaj je na ciepło, z podsmażanymi ziemniakami lub chrupiącym pieczywem i sałatką ze świeżych warzyw – ogórków, pomidorów i papryki. Ich podstawową wersję urozmaicaj, na przykład wykorzystując talarki cebuli, kawałki bakłażana lub cukinii, czy liście innych ziół (bazylii, oregano, tymianku). Zobacz, jak przygotować szaszłyki z karkówki.