Szaszłyki z karkówki i boczku – w marynacie | Przepisy.pl pixel

Szaszłyki z karkówki

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

12

heart
393 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

284 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

290 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

2 łyżki

20 dekagramów

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę oczyść, umyj i pokrój w plastry średniej grubości. Każdy z plastrów przekrój jeszcze na połowę.

Szaszłyki z karkówki - Krok 1

Krok 2

Przyprawę Knorr wymieszaj z oliwą. Mięso zamarynuj w marynacie i odstaw na minimum 1 godzinę do lodówki.

Szaszłyki z karkówki - Krok 2

Krok 3

Czosnek obierz, a boczek pokrój w cieniutkie plastry. Na szpadki szaszłykowe nadziewaj w kolejności: mięso, kawałek rozmarynu, zwinięty boczek i czosnek. Na każdej porcji powinny być 3-4 kawałki mięsa.

Szaszłyki z karkówki - Krok 3

Krok 4

Szaszłyki opiekaj na grillu, aż mięso będzie miękkie. Szaszłyki można zrobić dzień wcześniej i pozostawić do zamarynowania. Podawaj z sałatami i opiekanymi ziemniakami.

Szaszłyki z karkówki - Krok 4
4

Opinie o przepisie

  • Mateusz Fąfara

    Mateusz Fąfara , 30.11.2015

    Ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mateusz Fąfara

    Mateusz Fąfara , 30.11.2015

    OK

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ssss Ssss

    Ssss Ssss , 23.04.2015

    Mniam!

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki z karkówki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Klasyczny burger wołowy
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z karkówkiSzaszłyki z karkówki

Szaszłyki z karkówki to świetna propozycja na danie lub przekąskę w sezonie letnim, gdy potrawy można przyrządzać na świeżym powietrzu. To także doskonały przepis dla fanów mięsnych smaków. Do przygotowania szaszłyków będziesz potrzebować, oczywiście, karkówki – jej smak wydobędzie i podkreśli marynata na bazie oliwy z oliwek oraz przyprawa szlachetna do wieprzowiny. Mięso pokrój na większe kawałki i odstaw w chłodne miejsce, aż poszczególne smaki się przejdą. W międzyczasie możesz przygotować dodatki – sięgnij np. po ząbki czosnku oraz liście rozmarynu. Z karkówką smacznie skomponuje się także chudy boczek pokrojony w cienkie plastry. Szaszłyki opiekaj na grillu lub opcjonalnie na patelni grillowej. Podawaj je na ciepło, z podsmażanymi ziemniakami lub chrupiącym pieczywem i sałatką ze świeżych warzyw – ogórków, pomidorów i papryki. Ich podstawową wersję urozmaicaj, na przykład wykorzystując talarki cebuli, kawałki bakłażana lub cukinii, czy liście innych ziół (bazylii, oregano, tymianku). Zobacz, jak przygotować szaszłyki z karkówki.