Lazania z ziemniakami i mięsem mielonym: przepis | Przepisy.pl pixel

Lazania farmera

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

132

heart
504 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

448 osób wydrukowało

Pobierz pdf

741 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

300 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

3 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek i cebulę pokrój w kostkę i przesmaż, dodaj pastę pomidorowa , smaż chwilę. Następnie dodaj mięso, przyprawy i smaż kilka minut na mocnym ogniu.

Krok 2

Dolej wody i dodaj Fix Knorr. Gotuj przez kilka minut.

Krok 3

W naczyniu żaroodpornym układaj na przemian plastry ziemniaków i mięsny farsz.

Krok 4

Wierzch lazanii zakończ warstwą ziemniaków i posyp serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj przez 40 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lazania farmera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lazania farmera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lazania farmera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lazania farmera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lazania farmera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lazania farmera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lazania farmera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lazania farmera - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lazania farmeraLazania farmera

Wyśmienita lazania farmerska różni się od klasycznej tym, że do jej przyrządzenia zamiast makaronu wykorzystuje się ziemniaki. Ta smaczna wersja popularnego dania sprawdzi się jako obiad lub kolacja na ciepło. Jej smak jest delikatnie pikantny i wyrazisty. Mięsny farsz doskonale komponuje się z ziemniakami oraz serem. Przygotowuje się go z boczku, mięsa mielonego, cebuli, koncentratu pomidorowego i przypraw. Wykorzystuje się głównie pieprz i majeranek, ale sprawdzi się też świeża bazylia i wędzona papryka. Nadzienie przekłada się plastrami ziemniaków, a całość posypuje przed włożeniem do piekarnika startym parmezanem lub serem żółtym. Lazania farmera będzie pyszna także z dodatkiem innych warzyw. Dobrym uzupełnieniem będą pieczarki, czerwona papryka lub – jeśli lubisz pikantne potrawy – chili. Świetnie będzie się też komponowała czerwona fasola. Potrawę udekoruj na talerzu listkiem bazylii lub innymi świeżymi ziołami. Serwuj ją w zestawieniu ze świeżymi warzywami. Zapoznaj się z przepisem na wyśmienitą ziemniaczaną lazanię farmera.