Lazania z ziemniakami i mięsem mielonym: przepis | Przepisy.pl pixel

Lazania farmera

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

134

heart
504 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

449 osób wydrukowało

Pobierz pdf

744 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

300 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

3 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek i cebulę pokrój w kostkę i przesmaż, dodaj pastę pomidorowa , smaż chwilę. Następnie dodaj mięso, przyprawy i smaż kilka minut na mocnym ogniu.

Krok 2

Dolej wody i dodaj Fix Knorr. Gotuj przez kilka minut.

Krok 3

W naczyniu żaroodpornym układaj na przemian plastry ziemniaków i mięsny farsz.

Krok 4

Wierzch lazanii zakończ warstwą ziemniaków i posyp serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj przez 40 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lazania farmera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lazania farmera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lazania farmera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lazania farmera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lazania farmera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lazania farmera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lazania farmera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lazania farmera - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Klasyczna lasagne
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lazania farmeraLazania farmera

Wyśmienita lazania farmerska różni się od klasycznej tym, że do jej przyrządzenia zamiast makaronu wykorzystuje się ziemniaki. Ta smaczna wersja popularnego dania sprawdzi się jako obiad lub kolacja na ciepło. Jej smak jest delikatnie pikantny i wyrazisty. Mięsny farsz doskonale komponuje się z ziemniakami oraz serem. Przygotowuje się go z boczku, mięsa mielonego, cebuli, koncentratu pomidorowego i przypraw. Wykorzystuje się głównie pieprz i majeranek, ale sprawdzi się też świeża bazylia i wędzona papryka. Nadzienie przekłada się plastrami ziemniaków, a całość posypuje przed włożeniem do piekarnika startym parmezanem lub serem żółtym. Lazania farmera będzie pyszna także z dodatkiem innych warzyw. Dobrym uzupełnieniem będą pieczarki, czerwona papryka lub – jeśli lubisz pikantne potrawy – chili. Świetnie będzie się też komponowała czerwona fasola. Potrawę udekoruj na talerzu listkiem bazylii lub innymi świeżymi ziołami. Serwuj ją w zestawieniu ze świeżymi warzywami. Zapoznaj się z przepisem na wyśmienitą ziemniaczaną lazanię farmera.