
Składniki
100 gramów
0.5 łyżki
500 gramów
0.5 łyżeczki
200 gramów
1 opakowanie
1 łyżka
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymieszaj drożdże z cukrem i 250 ml ciepłej wody. Odstaw na 15 minut. Dodaj mąkę, sól i zagnieć ciasto. Gotowe przykryj i odstaw na 45 minut.
Krok 2
Oczyść cukinię oraz paprykę. Pokrój w kostkę ok 0,5cm. Czosnek posiekaj.
Krok 3
Podsmaż mięso i po chwili dodaj warzywa. Smaż jeszcze 2-3 minuty. Wlej 150ml wody, dodaj Fix Spaghetti Knorr i całość dokładnie wymieszaj. Duś jeszcze 3-4 minuty i odstaw aby ostygło.
Krok 4
Ciasto rozwałkuj do rozmiarów mnie więcej 40cm x 40cm. Posmaruj duszonym mięsem.
Krok 5
Całość pokrój na 9 pasków. Każdy zwiń jak ślimaczki i układaj w naczyniu foremce keksowej farszem do wierzchu. Odstaw całość w ciepłym miejscu aż ciasto ponownie wyrośnie.
Krok 6
Posyp ziarnami sezamu i piecz w rozgrzanym wcześniej do 180 stopni piekarniku przez 35-45 minut. Podawaj jak lekko ostygnie.

Dobra rada:
Dla wersji wegetariańskiej możesz użyć czerwonej fasoli zamiast mięsa.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chleb piknikowy
Jakie cechy powinno mieć idealne danie na piknik? Przede wszystkim łatwość przygotowania, możliwość zjedzenia bez użycia sztućców i wyjątkowy smak. Te wymagania spełnia proponowany przez nas chleb piknikowy, który przyrządzicie nie tylko na plenerową imprezę, ale także jako codzienną przekąskę. Mielone mięso, ciasto oraz warzywa to połączenie, które sprawdzi się absolutnie zawsze. Wykorzystajcie nasz przepis na chleb piknikowy, aby zaskoczyć rodzinę i gości. Będzie naprawdę smacznie!
Dla kogo?
Dla zwolenników niecodziennych przekąsek, a także dla osób poszukujących inspiracji kulinarnych na potrawy imprezowe.
Na jaką okazję?
Chleb piknikowy sprawdzi się podczas plenerowego przyjęcia, a także jako przekąska podczas uroczystej kolacji czy też lunch zabierany do pracy lub w podróż.
Czy wiesz, że?
Czosnek pochodzi z Azji Środkowej, skąd trafił do Europy, Afryki i w konsekwencji na inne kontynenty. Historycy wskazują, że uprawiany jest od co najmniej 5 tysięcy lat. Dziś stanowi jedną z najczęściej wykorzystywanych przypraw w kuchniach całego świata.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz zrobić chleb piknikowy w wersji wegetariańskiej, zastąp mięso czerwoną fasolą.



































