
Składniki
100 gramów
0.5 łyżki
500 gramów
0.5 łyżeczki
200 gramów
1 opakowanie
1 łyżka
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymieszaj drożdże z cukrem i 250 ml ciepłej wody. Odstaw na 15 minut. Dodaj mąkę, sól i zagnieć ciasto. Gotowe przykryj i odstaw na 45 minut.
Krok 2
Oczyść cukinię oraz paprykę. Pokrój w kostkę ok 0,5cm. Czosnek posiekaj.
Krok 3
Podsmaż mięso i po chwili dodaj warzywa. Smaż jeszcze 2-3 minuty. Wlej 150ml wody, dodaj Spaghetti Knorr i całość dokładnie wymieszaj. Duś jeszcze 3-4 minuty i odstaw aby ostygło.
Krok 4
Ciasto rozwałkuj do rozmiarów mnie więcej 40cm x 40cm. Posmaruj duszonym mięsem.
Krok 5
Całość pokrój na 9 pasków. Każdy zwiń jak ślimaczki i układaj w naczyniu foremce keksowej farszem do wierzchu. Odstaw całość w ciepłym miejscu aż ciasto ponownie wyrośnie.
Krok 6
Posyp ziarnami sezamu i piecz w rozgrzanym wcześniej do 180 stopni piekarniku przez 35-45 minut. Podawaj jak lekko ostygnie.

Dobra rada:
Dla wersji wegetariańskiej możesz użyć czerwonej fasoli zamiast mięsa.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chleb piknikowy
Jakie cechy powinno mieć idealne danie na piknik? Przede wszystkim łatwość przygotowania, możliwość zjedzenia bez użycia sztućców i wyjątkowy smak. Te wymagania spełnia proponowany przez nas chleb piknikowy, który przyrządzicie nie tylko na plenerową imprezę, ale także jako codzienną przekąskę. Mielone mięso, ciasto oraz warzywa to połączenie, które sprawdzi się absolutnie zawsze. Wykorzystajcie nasz przepis na chleb piknikowy, aby zaskoczyć rodzinę i gości. Będzie naprawdę smacznie!
Dla kogo?
Dla zwolenników niecodziennych przekąsek, a także dla osób poszukujących inspiracji kulinarnych na potrawy imprezowe.
Na jaką okazję?
Chleb piknikowy sprawdzi się podczas plenerowego przyjęcia, a także jako przekąska podczas uroczystej kolacji czy też lunch zabierany do pracy lub w podróż.
Czy wiesz, że?
Czosnek pochodzi z Azji Środkowej, skąd trafił do Europy, Afryki i w konsekwencji na inne kontynenty. Historycy wskazują, że uprawiany jest od co najmniej 5 tysięcy lat. Dziś stanowi jedną z najczęściej wykorzystywanych przypraw w kuchniach całego świata.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz zrobić chleb piknikowy w wersji wegetariańskiej, zastąp mięso czerwoną fasolą.