Paprykowa teryna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Paprykowa teryna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

131 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

null

350 gramów

1 szklanka

1 łyżka

null

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrop papryki olejem, opiecz w piekarniku do momentu, aż skórka nie poczernieje (około 15 minut w 200 stopniach).

Paprykowa teryna - Krok 1

Krok 2

Następnie wyjmij, włóż do plastikowej torby do sparowania. Namocz żelatynę w wodzie.

Paprykowa teryna - Krok 2

Krok 3

Po 5 minutach usuń skórkę z papryk i oczyść z nasion.

Paprykowa teryna - Krok 3

Krok 4

Przełóż do garnka, dodaj bulionetkę Knorr, połowę liści bazylii i gotuj około 4 minut.

Paprykowa teryna - Krok 4

Krok 5

Czerwoną paprykę zmiksuj na puree.

Paprykowa teryna - Krok 5

Krok 6

Dodaj namoczoną wcześniej żelatynę, wymieszaj do rozpuszczenia. To samo powtórz z żółtą papryką.

Paprykowa teryna - Krok 6

Krok 7

Kokilki wysmaruj masłem, do każdej wyłóż po połowie puree z żółtej i czerwonej papryki uważając, aby kolory się nie zmieszały. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Wyjmij z kokilek, podawaj udekorowane listkami bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paprykowa teryna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paprykowa teryna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paprykowa teryna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paprykowa teryna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paprykowa teryna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paprykowa teryna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paprykowa teryna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Paprykowa teryna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej