
Składniki
350 gramów
2 łyżki
350 gramów
null
1 szklanka
1 łyżka
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Skrop papryki olejem, opiecz w piekarniku do momentu, aż skórka nie poczernieje (około 15 minut w 200 stopniach).

Krok 2
Następnie wyjmij, włóż do plastikowej torby do sparowania. Namocz żelatynę w wodzie.

Krok 3
Po 5 minutach usuń skórkę z papryk i oczyść z nasion.

Krok 4
Przełóż do garnka, dodaj bulionetkę Knorr, połowę liści bazylii i gotuj około 4 minut.

Krok 5
Czerwoną paprykę zmiksuj na puree.

Krok 6
Dodaj namoczoną wcześniej żelatynę, wymieszaj do rozpuszczenia. To samo powtórz z żółtą papryką.

Krok 7
Kokilki wysmaruj masłem, do każdej wyłóż po połowie puree z żółtej i czerwonej papryki uważając, aby kolory się nie zmieszały. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Wyjmij z kokilek, podawaj udekorowane listkami bazylii.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej