
Składniki
350 gramów
2 łyżki
350 gramów
null
1 szklanka
1 łyżka
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Skrop papryki olejem, opiecz w piekarniku do momentu, aż skórka nie poczernieje (około 15 minut w 200 stopniach).

Krok 2
Następnie wyjmij, włóż do plastikowej torby do sparowania. Namocz żelatynę w wodzie.

Krok 3
Po 5 minutach usuń skórkę z papryk i oczyść z nasion.

Krok 4
Przełóż do garnka, dodaj bulionetkę Knorr, połowę liści bazylii i gotuj około 4 minut.

Krok 5
Czerwoną paprykę zmiksuj na puree.

Krok 6
Dodaj namoczoną wcześniej żelatynę, wymieszaj do rozpuszczenia. To samo powtórz z żółtą papryką.

Krok 7
Kokilki wysmaruj masłem, do każdej wyłóż po połowie puree z żółtej i czerwonej papryki uważając, aby kolory się nie zmieszały. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Wyjmij z kokilek, podawaj udekorowane listkami bazylii.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej