Drożdże to podstawowy składnik wielu tradycyjnych przepisów: od ciast z obowiązkowym dodatkiem kruszonki, poprzez domowe pieczywo, aż do własnoręcznie przygotowanej pizzy. Co jednak zrobić, gdy okazuje się, że w zapasach kuchennych zabrakło tego składnika? Czym zastąpić drożdże, jeśli nie możemy ich znaleźć w pobliskim sklepie? Sposobów na poradzenie sobie z tym problemem jest co najmniej kilka.
Drożdże – dlaczego są tak ważne?
W kuchniach stosowane są zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej. Ich dodatek sprawia, że w cieście tworzą się pęcherzyki dwutlenku węgla, które pod wpływem ciepła rozszerzają się. Dzięki nim wypieki pięknie wyrastają i cieszą podniebienia wyjątkową puszystością. Czy taki efekt można uzyskać bez użycia tego składnika? Oczywiście, że tak. Dowiedzcie się, czym można zastąpić drożdże, by ich brak nie przeszkodził w waszych kulinarnych staraniach.
Co zamiast drożdży do chleba?
Samodzielne wypiekanie pieczywa przechodzi od jakiegoś czasu renesans. Pozwala nie tylko zdobyć nowe umiejętności, ale też przygotować chleb i bułki z wszystkimi ulubionymi składnikami – orzechami, nasionami, żurawiną, a nawet kawałkami sera. Wszystko przygotowane i nagle okazuje się, że zapomnieliście o drożdżach? Nie warto panikować, dużo rozsądniej jest sprawdzić, czym zastąpić drożdże w chlebie.
Zakwas nie ma sobie równych
To zdecydowanie jeden z najlepszych zamienników drożdży w pieczywie, lecz trzeba wziąć pod uwagę, że jego przygotowanie zajmuje co najmniej kilka dni. Czym jest zakwas do chleba? Zakwas to mieszanina wody i mąki (najczęściej żytniej lub żytnio-pszennej), którą poddajemy procesowi fermentacji. Mieszanina jest źródłem dzikich drożdży oraz kultur bakteryjnych.
Choć zrobienie zakwasu wymaga cierpliwości, nie jest skomplikowane. Najważniejsze okazuje się zaplanowanie pracy z odpowiednim wyprzedzeniem.
Czym zastąpić drożdże w pizzy?
Oto smakołyk, który również cieszy się ogromną popularnością wśród szefów kuchni. Brak drożdży nie musi być przeszkodą, uniemożliwiającą przyrządzenie pizzy w domowym zaciszu. Prezentujemy kilka alternatyw, bazujących na podstawowych składnikach, które zwykle obecne są w kuchennych szafkach. Nie wymagają kilkudniowych przygotowań, jak w przypadku tworzenia zakwasu od postaw. Można wykorzystać je również w przypadku wypieku pieczywa.
- Proszek do pieczenia
Choć efekty nie będą aż tak spektakularne, jak byłoby to przy zastosowaniu drożdży, proszek do pieczenia również umożliwi uzyskanie wyrośniętego ciasta. Należy zachować takie same proporcje, jak w przypadku drożdży.
- Soda oczyszczona plus kwaśny produkt
Sodę połączyć można z sokiem z cytryny, maślanką, kefirem lub jogurtem naturalnym w proporcji 1:1. Waga gotowej mieszanki powinna odpowiadać wadze drożdży podanej w przepisie.
- Soda oczyszczona z mlekiem i octem
Kombinacja odrobinę bardziej złożona, ale też dająca pożądane rezultaty. Powinna składać się z tych samych ilości poszczególnych składników. Ponownie finalna waga musi odpowiadać porcji drożdży z receptury, z której korzystacie.
Zamienniki drożdży w praktyce
Co zamiast drożdży – łatwo powiedzieć, trudniej zrobić? Czas sprawdzić wszystkie informacje na kuchennym polu bitwy. Nie musicie wybierać jednej konkretnej metody – eksperymentujcie, by sprawdzić, która odpowiada wam najbardziej. Nasze porady przydadzą się zarówno podczas przygotowania cebularza z czosnkiem i majerankiem, jak i bułek drożdżowych. Do jedzenia w domowym zaciszu i do wzięcia na wynos! Miłośnicy roślin strączkowych będą z dużym apetytem zajadać się bułkami drożdżowymi faszerowanymi soczewicą.
Sposoby na zastąpienie drożdży przydadzą się też w porze obiadu albo kolacji, kiedy postanowicie podać słodką i pikantną pizzę z idealnie wyważonymi smakami. W pizzy wegetariańskiej nie brakuje warzywnych dodatków, więc jest idealnym pomysłem na kolorowy posiłek. Przepis na focaccię z pomidorami umożliwi jeszcze dokładniejsze poznanie sekretów kuchni włoskiej.
Komentarze (0)