Drożdże to podstawowy składnik wielu tradycyjnych przepisów: od ciast z obowiązkowym dodatkiem kruszonki, poprzez domowe pieczywo, aż do własnoręcznie przygotowanej pizzy. Co jednak zrobić, gdy okazuje się, że w zapasach kuchennych zabrakło tego składnika? Czym zastąpić drożdże, jeśli nie możemy ich znaleźć w pobliskim sklepie? Sposobów na poradzenie sobie z tym problemem jest co najmniej kilka.

Drożdże – dlaczego są tak ważne?

W kuchniach stosowane są zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej. Ich dodatek sprawia, że w cieście tworzą się pęcherzyki dwutlenku węgla, które pod wpływem ciepła rozszerzają się. Dzięki nim wypieki pięknie wyrastają i cieszą podniebienia wyjątkową puszystością. Czy taki efekt można uzyskać bez użycia tego składnika? Oczywiście, że tak. Dowiedzcie się, czym można zastąpić drożdże, by ich brak nie przeszkodził w waszych kulinarnych staraniach.

Co zamiast drożdży do chleba?

Samodzielne wypiekanie pieczywa przechodzi od jakiegoś czasu renesans. Pozwala nie tylko zdobyć nowe umiejętności, ale też przygotować chleb i bułki z wszystkimi ulubionymi składnikami – orzechami, nasionami, żurawiną, a nawet kawałkami sera. Wszystko przygotowane i nagle okazuje się, że zapomnieliście o drożdżach? Nie warto panikować, dużo rozsądniej jest sprawdzić, czym zastąpić drożdże w chlebie.

Zakwas nie ma sobie równych

To zdecydowanie jeden z najlepszych zamienników drożdży w pieczywie, lecz trzeba wziąć pod uwagę, że jego przygotowanie zajmuje co najmniej kilka dni. Czym jest zakwas do chleba? Zakwas to mieszanina wody i mąki (najczęściej żytniej lub żytnio-pszennej), którą poddajemy procesowi fermentacji. Mieszanina jest źródłem dzikich drożdży oraz kultur bakteryjnych.

Choć zrobienie zakwasu wymaga cierpliwości, nie jest skomplikowane. Najważniejsze okazuje się zaplanowanie pracy z odpowiednim wyprzedzeniem.

Czym zastąpić drożdże w pizzy?

Oto smakołyk, który również cieszy się ogromną popularnością wśród szefów kuchni. Brak drożdży nie musi być przeszkodą, uniemożliwiającą przyrządzenie pizzy w domowym zaciszu. Prezentujemy kilka alternatyw, bazujących na podstawowych składnikach, które zwykle obecne są w kuchennych szafkach. Nie wymagają kilkudniowych przygotowań, jak w przypadku tworzenia zakwasu od postaw. Można wykorzystać je również w przypadku wypieku pieczywa.

  1. Proszek do pieczenia

Choć efekty nie będą aż tak spektakularne, jak byłoby to przy zastosowaniu drożdży, proszek do pieczenia również umożliwi uzyskanie wyrośniętego ciasta. Należy zachować takie same proporcje, jak w przypadku drożdży.

  1. Soda oczyszczona plus kwaśny produkt

Sodę połączyć można z sokiem z cytryny, maślanką, kefirem lub jogurtem naturalnym w proporcji 1:1. Waga gotowej mieszanki powinna odpowiadać wadze drożdży podanej w przepisie.

  1. Soda oczyszczona z mlekiem i octem

Kombinacja odrobinę bardziej złożona, ale też dająca pożądane rezultaty. Powinna składać się z tych samych ilości poszczególnych składników. Ponownie finalna waga musi odpowiadać porcji drożdży z receptury, z której korzystacie.

Zamienniki drożdży w praktyce

Co zamiast drożdży – łatwo powiedzieć, trudniej zrobić? Czas sprawdzić wszystkie informacje na kuchennym polu bitwy. Nie musicie wybierać jednej konkretnej metody – eksperymentujcie, by sprawdzić, która odpowiada wam najbardziej. Nasze porady przydadzą się zarówno podczas przygotowania cebularza z czosnkiem i majerankiem, jak i bułek drożdżowych. Do jedzenia w domowym zaciszu i do wzięcia na wynos! Miłośnicy roślin strączkowych będą z dużym apetytem zajadać się bułkami drożdżowymi faszerowanymi soczewicą.

Sposoby na zastąpienie drożdży przydadzą się też w porze obiadu albo kolacji, kiedy postanowicie podać słodką i pikantną pizzę z idealnie wyważonymi smakami. W pizzy wegetariańskiej nie brakuje warzywnych dodatków, więc jest idealnym pomysłem na kolorowy posiłek. Przepis na focaccię z pomidorami umożliwi jeszcze dokładniejsze poznanie sekretów kuchni włoskiej.