Cebularz z czosnkiem i majerankiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

77

138 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

461 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2035 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szczypta

4 sztuki

0.5 łyżeczki

40 gramów

ciasto:

1 sztuka

1 szklanka

1 garść

4 gramy

2 szklanki

1 łyżeczka

1 szczypta

30 mililitrów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania ciasta. Drożdże połącz z ciepłym mlekiem, dodaj cukier, sól, olej jajko i wymieszaj.

Cebularz z czosnkiem i majerankiem - Krok 1

Krok 2

Teraz wsyp mąkę i ponownie dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto odstaw w ciepłe miejsce na ok 30 minut aż zwiększy dwukrotnie swoją objętość.

Cebularz z czosnkiem i majerankiem - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie zagnieć ponownie ciasto, zrób małe kulki, spłaszcz je w dłoniach i ułóż na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

Cebularz z czosnkiem i majerankiem - Krok 3

Krok 4

Cebulkę oraz czosnek zeszklij na patelni z masłem. Dodaj Majeranek oraz Kminek Knorr i pozostałe przyprawy.

Cebularz z czosnkiem i majerankiem - Krok 4

Krok 5

Usmażoną cebulkę połóż na każdym placuszku drożdżowym i piecz w rozgrzanym wcześniej do 180 stopni piekarniku przez ok 20-25 minut. Podawaj jako przekąskę.

Cebularz z czosnkiem i majerankiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Domowe cebularze możesz podać z dowolnym nadzieniem. Np. z przesmażonym boczkiem lub grzybami.

0

Opinie o przepisie

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cebularz z czosnkiem i majerankiemCebularz z czosnkiem i majerankiem

Cebularz to placek pszenny, znany i lubiany od dziesięcioleci. Jest częstym wyborem, gdy jesteśmy poza domem i mamy ochotę na jakąś przekąskę. Charakterystyczny smak placka z makiem i cebulą nigdy się nie nudzi, ale czasem można coś w nim zmienić. Cebularz z czosnkiem i majerankiem będzie równie pyszny!

Dla kogo?

Dla fanów tradycyjnych przekąsek, którzy lubią modyfikować klasyczne przepisy. Przekonasz się, że cebularz daje wiele możliwości. Do dzieła!

Na jaką okazję?

Cebularz to znakomita przekąska w ciągu dnia. Można zjeść go w domu, na mieście i w pracy. Zawsze gotowy w momencie, gdy masz ochotę zjeść coś smacznego.

Czy wiesz, że?

Cebularz to jeden z najpopularniejszych produktów w województwie lubelskim. Jego tradycja sięga XIX wieku, a jako pierwsi zaczęli go wypiekać Żydzi z lubelskiego Starego Miasta.

Dla urozmaicenia

Do przygotowania domowych cebularzy możesz użyć dowolnych dodatków. Świetnie pasuje do nich smażony boczek bądź grzyby.