Cebularz z czosnkiem i majerankiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cebularz z czosnkiem i majerankiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

79

290 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

494 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2302 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 sztuki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

40 gramów

ciasto:

2 szklanki

1 sztuka

4 gramy

1 szklanka

30 mililitrów

1 szczypta

1 łyżeczka

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania ciasta. Drożdże połącz z ciepłym mlekiem, dodaj cukier, sól, olej jajko i wymieszaj.

Cebularz z czosnkiem i majerankiem - Krok 1

Krok 2

Teraz wsyp mąkę i ponownie dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto odstaw w ciepłe miejsce na ok 30 minut aż zwiększy dwukrotnie swoją objętość.

Cebularz z czosnkiem i majerankiem - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie zagnieć ponownie ciasto, zrób małe kulki, spłaszcz je w dłoniach i ułóż na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

Cebularz z czosnkiem i majerankiem - Krok 3

Krok 4

Cebulkę oraz czosnek zeszklij na patelni z masłem. Dodaj Majeranek oraz Kminek Knorr i pozostałe przyprawy.

Cebularz z czosnkiem i majerankiem - Krok 4

Krok 5

Usmażoną cebulkę połóż na każdym placuszku drożdżowym i piecz w rozgrzanym wcześniej do 180 stopni piekarniku przez ok 20-25 minut. Podawaj jako przekąskę.

Cebularz z czosnkiem i majerankiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Domowe cebularze możesz podać z dowolnym nadzieniem. Np. z przesmażonym boczkiem lub grzybami.

2

Opinie o przepisie

  • Kasia Pach

    Kasia Pach , 18.11.2020

    4g drożdży świeżych? Czy 40? Bo na zdjęciu widać jakby było dużo... 4 gramy to prawie nic

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Moniqa Luka

    Moniqa Luka , 04.06.2020

    chyba 40 g drożdży...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cebularz z czosnkiem i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cebularz z czosnkiem i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cebularz z czosnkiem i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cebularz z czosnkiem i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cebularz z czosnkiem i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cebularz z czosnkiem i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cebularz z czosnkiem i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cebularz z czosnkiem i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Placuszki z cukinii
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cebularz z czosnkiem i majerankiemCebularz z czosnkiem i majerankiem

Cebularz to placek pszenny, znany i lubiany od dziesięcioleci. Jest częstym wyborem, gdy jesteśmy poza domem i mamy ochotę na jakąś przekąskę. Charakterystyczny smak placka z makiem i cebulą nigdy się nie nudzi, ale czasem można coś w nim zmienić. Cebularz z czosnkiem i majerankiem będzie równie pyszny!

Dla kogo?

Dla fanów tradycyjnych przekąsek, którzy lubią modyfikować klasyczne przepisy. Przekonasz się, że cebularz daje wiele możliwości. Do dzieła!

Na jaką okazję?

Cebularz to znakomita przekąska w ciągu dnia. Można zjeść go w domu, na mieście i w pracy. Zawsze gotowy w momencie, gdy masz ochotę zjeść coś smacznego.

Czy wiesz, że?

Cebularz to jeden z najpopularniejszych produktów w województwie lubelskim. Jego tradycja sięga XIX wieku, a jako pierwsi zaczęli go wypiekać Żydzi z lubelskiego Starego Miasta.

Dla urozmaicenia

Do przygotowania domowych cebularzy możesz użyć dowolnych dodatków. Świetnie pasuje do nich smażony boczek bądź grzyby.