Litewska pasta serowa - przepis z majonezem | Przepisy.pl pixel

Pasta litewska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

129 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

123 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

141 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 sztuka

4 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso z kurczaka przełóż do rondla, zalej wodą i dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr. Gotuj do miękkości, po czym schłódź.

Pasta litewska - Krok 1

Krok 2

Zmiksuj z ketchupem, masłem, sokiem z cytryny, pieprzem i ziarenkami zielonego pieprzu.

Pasta litewska - Krok 2

Krok 3

Jajka ugotuj na twardo, po czym schłódź i obierz.

Pasta litewska - Krok 3

Krok 4

Mięso i jajka przepuść przez maszynkę.

Pasta litewska - Krok 4

Krok 5

Masę wymieszaj z majonezem. Schłódź.

Pasta litewska - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasta litewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasta litewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasta litewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasta litewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasta litewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasta litewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasta litewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasta litewska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasta litewskaPasta litewska

Ten przepis na pastę litewską to świetny sposób na urozmaicenie kolacji – łączy w sobie wyrazisty smak przypraw, połączonych z kurczakiem oraz sokiem z cytryny. Będzie doskonałą alternatywą dla twarożków czy hummusu. Na początek mięso z kurczaka przełóż do garnka, zalej wodą i dodaj bulion. Gotuj do momentu uzyskania pożądanej miękkości i ostudź. W międzyczasie przygotuj jajka na twardo, obierz je i razem z mięsem rozdrobnij za pomocą maszynki do mięsa. Do mieszanki wlej dobrej jakości ketchup, sok z cytryny oraz sugerowane rodzaje pieprzu, wszystko razem dokładnie zmiksuj. Żeby uzyskać bardziej wyrazisty smak, do pasty wsyp odrobinę sproszkowanej papryczki chili lub pieprzu kajeńskiego. Na koniec masę wymieszaj z majonezem, udekoruj gałązką rozmarynu i połówkami pomidorków koktajlowych.

Dla kogo?

Pasta z kurczakiem na kanapki to przykład przepisu, który nie wymaga dużego nakładu pracy. Sprawdzi się więc tym, którzy chcą poświęcić na przygotowanie posiłku maksymalnie jedną godzinę. Jesteś fanem delikatnych, a zarazem wyrazistych smaków? Koniecznie wypróbuj naszą recepturę!

Na jaką okazję?

Jeśli chcesz udoskonalić swoje menu i wzbogacić je o nową pozycję, pasta z kurczakiem na kanapki może być odpowiednim wyborem. Składniki użyte w przepisie zdobędziesz w każdym sklepie spożywczym, a wykonanie nie jest skomplikowane. Do dzieła!

Czy wiesz, że?

Pastę z kurczaka możesz przygotować z podwójnej porcji. Jeśli chcesz zachować jej smak na dłużej, użyć dwukrotnej liczby składników. Dzięki temu zyskasz dodatek do chleba oraz innych potraw na kilka dni.

Dla urozmaicenia:

Pastę litewską serwuj schłodzoną jako dodatek do chrupiącego pieczywa lub aromatycznych grzanek. Sprawdzi się również jako apetyczny dip do świeżych warzyw pokrojonych w słupki. Wykorzystaj ten przepis przy najbliższej okazji.