
Składniki
150 gramów
1 sztuka
4 łyżki
2 łyżki
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso z kurczaka przełóż do rondla, zalej wodą i dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr. Gotuj do miękkości, po czym schłódź.

Krok 2
Zmiksuj z ketchupem, masłem, sokiem z cytryny, pieprzem i ziarenkami zielonego pieprzu.

Krok 3
Jajka ugotuj na twardo, po czym schłódź i obierz.

Krok 4
Mięso i jajka przepuść przez maszynkę.

Krok 5
Masę wymieszaj z majonezem. Schłódź.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pasta litewska
Ten przepis na pastę litewską to świetny sposób na urozmaicenie kolacji – łączy w sobie wyrazisty smak przypraw, połączonych z kurczakiem oraz sokiem z cytryny. Będzie doskonałą alternatywą dla twarożków czy hummusu. Na początek mięso z kurczaka przełóż do garnka, zalej wodą i dodaj bulion. Gotuj do momentu uzyskania pożądanej miękkości i ostudź. W międzyczasie przygotuj jajka na twardo, obierz je i razem z mięsem rozdrobnij za pomocą maszynki do mięsa. Do mieszanki wlej dobrej jakości ketchup, sok z cytryny oraz sugerowane rodzaje pieprzu, wszystko razem dokładnie zmiksuj. Żeby uzyskać bardziej wyrazisty smak, do pasty wsyp odrobinę sproszkowanej papryczki chili lub pieprzu kajeńskiego. Na koniec masę wymieszaj z majonezem, udekoruj gałązką rozmarynu i połówkami pomidorków koktajlowych.
Dla kogo?
Pasta z kurczakiem na kanapki to przykład przepisu, który nie wymaga dużego nakładu pracy. Sprawdzi się więc tym, którzy chcą poświęcić na przygotowanie posiłku maksymalnie jedną godzinę. Jesteś fanem delikatnych, a zarazem wyrazistych smaków? Koniecznie wypróbuj naszą recepturę!
Na jaką okazję?
Jeśli chcesz udoskonalić swoje menu i wzbogacić je o nową pozycję, pasta z kurczakiem na kanapki może być odpowiednim wyborem. Składniki użyte w przepisie zdobędziesz w każdym sklepie spożywczym, a wykonanie nie jest skomplikowane. Do dzieła!
Czy wiesz, że?
Pastę z kurczaka możesz przygotować z podwójnej porcji. Jeśli chcesz zachować jej smak na dłużej, użyć dwukrotnej liczby składników. Dzięki temu zyskasz dodatek do chleba oraz innych potraw na kilka dni.
Dla urozmaicenia:
Pastę litewską serwuj schłodzoną jako dodatek do chrupiącego pieczywa lub aromatycznych grzanek. Sprawdzi się również jako apetyczny dip do świeżych warzyw pokrojonych w słupki. Wykorzystaj ten przepis przy najbliższej okazji.