Pasta litewska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

107 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

94 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

68 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 sztuka

4 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso z kurczaka przełóż do rondla, zalej wodą i dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr. Gotuj do miękkości po czym schłódź.

Pasta litewska - Krok 1

Krok 2

Jajka ugotuj na twardo po czym schłódź i obierz.

Pasta litewska - Krok 2

Krok 3

Mięso i jajka przepuść przez maszynkę.

Pasta litewska - Krok 3

Krok 4

Zmiksuj z ketchupem, masłem, sokiem z cytryny, pieprzem i ziarenkami zielonego pieprzu.

Pasta litewska - Krok 4

Krok 5

Masę wymieszaj z majonezem. Schłódź.

Pasta litewska - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasta litewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasta litewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasta litewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasta litewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasta litewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasta litewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasta litewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasta litewskaPasta litewska

Ten przepis na pastę litewską to świetny sposób na urozmaicenie kolacji – łączy w sobie wyrazisty smak przypraw, połączonych z kurczakiem oraz sokiem z cytryny. Będzie doskonałą alternatywą dla twarożków czy hummusu. Na początek mięso z kurczaka przełóż do garnka, zalej wodą i dodaj bulion. Gotuj do momentu uzyskania pożądanej miękkości i ostudź. W międzyczasie przygotuj jajka na twardo, obierz je i razem z mięsem rozdrobnij za pomocą maszynki do mięsa. Do mieszanki wlej dobrej jakości ketchup, sok z cytryny oraz sugerowane rodzaje pieprzu, a wszystko razem dokładnie zmiksuj. Żeby uzyskać bardziej wyrazisty smak, do pasty wsyp odrobinę sproszkowanej papryczki chili lub pieprzu kajeńskiego. Na koniec masę wymieszaj z majonezem, udekoruj gałązką rozmarynu i połówkami pomidorków koktajlowych. Pastę litewską serwuj schłodzoną, jako dodatek do chrupiącego pieczywa lub aromatycznych grzanek. Sprawdzi się również jako apetyczny dip do świeżych warzyw pokrojonych w słupki. Wykorzystaj ten przepis przy najbliższej okazji.