Pasta z bakłażana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasta z bakłażana

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

4 sztuki

0.5 szklanki

2 sztuki

2 łyżki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i osusz bakłażany, a następnie upiecz je w piekarniku.

Krok 2

Czosnek obierz, zmiażdż i rozetrzyj z solą. Dodaj do bakłażanów i zmiksuj.

Krok 3

Cały czas miksując, dodawaj stopniowo sok z cytryny i pastę sezamową.

Krok 4

Pomidora sparz wrzącą wodą, zdejmij skórkę i pokrój w drobną kostkę.

Krok 5

Pastę wymieszaj z pomidorem i natką pietruszki.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasta z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasta z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasta z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasta z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasta z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasta z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasta z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasta z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej