Dip meksykański - przepis na dip z kurczakiem | Przepisy.pl pixel

Dip meksykański

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
295 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

88 osób wydrukowało

Pobierz pdf

234 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

1 mililitr

1 sztuka

50 gramów

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso z kurczaka przełóż do rondla, zalej wodą i dodaj Rosół z kury Knorr. Gotuj do miękkości po czym schłódź.

Dip meksykański - Krok 1

Krok 2

Kurczaka drobno pokrój.

Dip meksykański - Krok 2

Krok 3

Następnie rozetrzyj czosnek i zmiksuj wraz z majonezem i wódką. Dopraw pieprzem i papryką.

Dip meksykański - Krok 3

Krok 4

Pokrojone mięso z kurczaka połącz z doprawionym majonezem.

Dip meksykański - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dip meksykański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dip meksykański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dip meksykański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dip meksykański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dip meksykański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dip meksykański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dip meksykański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dip meksykański - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dip meksykańskiDip meksykański

Jeśli smakują ci potrawy o ostrzejszym smaku, ten dip na pewno przypadnie ci do gustu. W dodatku znajdziesz tam składnik, który cię zaskoczy. Dip meksykański to nie tylko majonez i przyprawy. Jest w nim także kurczak, czosnek i… wódka. Sos jest bardzo wyrazisty i treściwy, dlatego najlepiej podać go z dodatkami, które mają łagodny smak, na przykład z macą, krakersami lub chlebem. Ugotuj pierś z kurczaka i drobno ją pokrój, najlepiej w małą kostkę. Pozostałe składniki zmiksuj ze sobą, aż sos będzie jednolitą masą. Dodaj mięso i delikatnie wymieszaj, żeby dip nie stracił puszystości. Możesz do smaku dodać soli i pieprzu. Chociaż czosnek i wódka powinny wystarczyć. Gęsty dip połóż od razu na kromkach chleba lub podaj osobno w małych miseczkach, przystrojone kawałkiem pomidorka koktajlowego.