Dip owocowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dip owocowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
83 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

102 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

50 gramów

1 pęczek

1 pęczek

1 pęczek

3 łyżki

0.3 szklanki

0.5 szklanki

0.3 szklanki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrane jabłka, gruszkę i cebulę zetrzyj na tarce. Następnie skrop sokiem z cytryny.

Dip owocowy - Krok 1

Krok 2

Zioła i oliwki posiekaj.

Dip owocowy - Krok 2

Krok 3

Owoce i cebulę zmiksuj z jogurtem, śmietaną i kefirem. Stopniowo dodawaj pieprz, cukier, sos chili i tabasco.

Dip owocowy - Krok 3

Krok 4

Dopraw Sosem sałatkowym do mizerii Knorr. Wymieszaj z posiekaną zieleniną i oliwkami. Schłódź.

Dip owocowy - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dip owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dip owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dip owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dip owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dip owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dip owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dip owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dip owocowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dip owocowyDip owocowy

Słodkie owoce znakomicie pasują do wytrawnego dipu – przekonaj się o tym, korzystając z poniższego przepisu. Dla kontrastu połącz je z pikantnymi składnikami, takimi jak: sos tabasco, cebula i chili. Do przygotowania dipu użyj winnej odmiany jabłek, np. idared lub granny smith, a także soczystych gruszek, np. konferencji. Owoce obierz ze skórki i – wraz z cebulą – zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a następnie skrop sokiem z cytryny, dzięki czemu nie ściemnieją. Drobno posiekaj świeże zioła, czyli: natkę pietruszki, koperek oraz szczypiorek. Na niewielkie kawałki podziel także czarne oliwki. Starte owoce i cebulę umieść w salaterce i zalej jogurtem naturalnym, kefirem oraz gęstą śmietaną, dzięki której dip nabierze kremowej konsystencji. Wszystko zmiksuj za pomocą blendera ręcznego – tak, aby nie pozostały grudki. Stopniowo dodawaj przyprawy oraz błyskawiczny sos sałatkowy do mizerii. Na koniec z gotowym dipem połącz zioła i oliwki, po czym wstaw go do lodówki. Podawaj schłodzony, najlepiej z kukurydzianymi nachosami lub innymi słonymi przekąskami.