Dip owocowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dip owocowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

83 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

102 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

50 gramów

1 pęczek

1 pęczek

1 pęczek

3 łyżki

0.3 szklanki

0.5 szklanki

0.3 szklanki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrane jabłka, gruszkę i cebulę zetrzyj na tarce. Następnie skrop sokiem z cytryny.

Dip owocowy - Krok 1

Krok 2

Zioła i oliwki posiekaj.

Dip owocowy - Krok 2

Krok 3

Owoce i cebulę zmiksuj z jogurtem, śmietaną i kefirem. Stopniowo dodawaj pieprz, cukier, sos chili i tabasco.

Dip owocowy - Krok 3

Krok 4

Dopraw Sosem sałatkowym do mizerii Knorr. Wymieszaj z posiekaną zieleniną i oliwkami. Schłódź.

Dip owocowy - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dip owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dip owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dip owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dip owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dip owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dip owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dip owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dip owocowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dip owocowyDip owocowy

Słodkie owoce znakomicie pasują do wytrawnego dipu – przekonaj się o tym, korzystając z poniższego przepisu. Dla kontrastu połącz je z pikantnymi składnikami, takimi jak: sos tabasco, cebula i chili. Do przygotowania dipu użyj winnej odmiany jabłek, np. idared lub granny smith, a także soczystych gruszek, np. konferencji. Owoce obierz ze skórki i – wraz z cebulą – zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a następnie skrop sokiem z cytryny, dzięki czemu nie ściemnieją. Drobno posiekaj świeże zioła, czyli: natkę pietruszki, koperek oraz szczypiorek. Na niewielkie kawałki podziel także czarne oliwki. Starte owoce i cebulę umieść w salaterce i zalej jogurtem naturalnym, kefirem oraz gęstą śmietaną, dzięki której dip nabierze kremowej konsystencji. Wszystko zmiksuj za pomocą blendera ręcznego – tak, aby nie pozostały grudki. Stopniowo dodawaj przyprawy oraz błyskawiczny sos sałatkowy do mizerii. Na koniec z gotowym dipem połącz zioła i oliwki, po czym wstaw go do lodówki. Podawaj schłodzony, najlepiej z kukurydzianymi nachosami lub innymi słonymi przekąskami.