Dip owocowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dip owocowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

80 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

87 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

50 gramów

1 pęczek

1 pęczek

1 pęczek

3 łyżki

0.3 szklanki

0.5 szklanki

0.3 szklanki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrane jabłka, gruszkę i cebulę zetrzyj na tarce. Następnie skrop sokiem z cytryny.

Dip owocowy - Krok 1

Krok 2

Zioła i oliwki posiekaj.

Dip owocowy - Krok 2

Krok 3

Owoce i cebulę zmiksuj z jogurtem, śmietaną i kefirem. Stopniowo dodawaj pieprz, cukier, sos chili i tabasco.

Dip owocowy - Krok 3

Krok 4

Dopraw Sosem sałatkowym do mizerii Knorr. Wymieszaj z posiekaną zieleniną i oliwkami. Schłódź.

Dip owocowy - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dip owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dip owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dip owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dip owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dip owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dip owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dip owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dip owocowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dip owocowyDip owocowy

Słodkie owoce znakomicie pasują do wytrawnego dipu – przekonaj się o tym, korzystając z poniższego przepisu. Dla kontrastu połącz je z pikantnymi składnikami, takimi jak: sos tabasco, cebula i chili. Do przygotowania dipu użyj winnej odmiany jabłek, np. idared lub granny smith, a także soczystych gruszek, np. konferencji. Owoce obierz ze skórki i – wraz z cebulą – zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a następnie skrop sokiem z cytryny, dzięki czemu nie ściemnieją. Drobno posiekaj świeże zioła, czyli: natkę pietruszki, koperek oraz szczypiorek. Na niewielkie kawałki podziel także czarne oliwki. Starte owoce i cebulę umieść w salaterce i zalej jogurtem naturalnym, kefirem oraz gęstą śmietaną, dzięki której dip nabierze kremowej konsystencji. Wszystko zmiksuj za pomocą blendera ręcznego – tak, aby nie pozostały grudki. Stopniowo dodawaj przyprawy oraz błyskawiczny sos sałatkowy do mizerii. Na koniec z gotowym dipem połącz zioła i oliwki, po czym wstaw go do lodówki. Podawaj schłodzony, najlepiej z kukurydzianymi nachosami lub innymi słonymi przekąskami.