Dip owocowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dip owocowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
83 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

102 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

50 gramów

1 pęczek

1 pęczek

1 pęczek

3 łyżki

0.3 szklanki

0.5 szklanki

0.3 szklanki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrane jabłka, gruszkę i cebulę zetrzyj na tarce. Następnie skrop sokiem z cytryny.

Dip owocowy - Krok 1

Krok 2

Zioła i oliwki posiekaj.

Dip owocowy - Krok 2

Krok 3

Owoce i cebulę zmiksuj z jogurtem, śmietaną i kefirem. Stopniowo dodawaj pieprz, cukier, sos chili i tabasco.

Dip owocowy - Krok 3

Krok 4

Dopraw Sosem sałatkowym do mizerii Knorr. Wymieszaj z posiekaną zieleniną i oliwkami. Schłódź.

Dip owocowy - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dip owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dip owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dip owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dip owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dip owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dip owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dip owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dip owocowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dip owocowyDip owocowy

Słodkie owoce znakomicie pasują do wytrawnego dipu – przekonaj się o tym, korzystając z poniższego przepisu. Dla kontrastu połącz je z pikantnymi składnikami, takimi jak: sos tabasco, cebula i chili. Do przygotowania dipu użyj winnej odmiany jabłek, np. idared lub granny smith, a także soczystych gruszek, np. konferencji. Owoce obierz ze skórki i – wraz z cebulą – zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a następnie skrop sokiem z cytryny, dzięki czemu nie ściemnieją. Drobno posiekaj świeże zioła, czyli: natkę pietruszki, koperek oraz szczypiorek. Na niewielkie kawałki podziel także czarne oliwki. Starte owoce i cebulę umieść w salaterce i zalej jogurtem naturalnym, kefirem oraz gęstą śmietaną, dzięki której dip nabierze kremowej konsystencji. Wszystko zmiksuj za pomocą blendera ręcznego – tak, aby nie pozostały grudki. Stopniowo dodawaj przyprawy oraz błyskawiczny sos sałatkowy do mizerii. Na koniec z gotowym dipem połącz zioła i oliwki, po czym wstaw go do lodówki. Podawaj schłodzony, najlepiej z kukurydzianymi nachosami lub innymi słonymi przekąskami.