Dip owocowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

77 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

76 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

50 gramów

1 pęczek

1 pęczek

1 pęczek

0.3 szklanki

0.5 szklanki

0.3 szklanki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrane jabłka, gruszkę i cebulę zetrzyj na tarce. Następnie skrop sokiem z cytryny.

Dip owocowy - Krok 1

Krok 2

Zioła i oliwki posiekaj.

Dip owocowy - Krok 2

Krok 3

Owoce i cebulę zmiksuj z jogurtem, śmietaną i kefirem. Stopniowo dodawaj pieprz, cukier, sos chili i tabasco.

Dip owocowy - Krok 3

Krok 4

Dopraw Sosem sałatkowym do mizerii Knorr. Wymieszaj z posiekaną zieleniną i oliwkami. Schłódź.

Dip owocowy - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dip owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dip owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dip owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dip owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dip owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dip owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dip owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dip owocowyDip owocowy

Słodkie owoce znakomicie pasują do wytrawnego dipu – przekonaj się o tym, korzystając z poniższego przepisu. Dla kontrastu połącz je z pikantnymi składnikami, takimi jak: sos tabasco, cebula i chili. Do przygotowania dipu użyj winnej odmiany jabłek, np. idared lub granny smith, a także soczystych gruszek, np. konferencji. Owoce obierz ze skórki i – wraz z cebulą – zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a następnie skrop sokiem z cytryny, dzięki czemu nie ściemnieją. Drobno posiekaj świeże zioła, czyli: natkę pietruszki, koperek oraz szczypiorek. Na niewielkie kawałki podziel także czarne oliwki. Starte owoce i cebulę umieść w salaterce i zalej jogurtem naturalnym, kefirem oraz gęstą śmietaną, dzięki której dip nabierze kremowej konsystencji. Wszystko zmiksuj za pomocą blendera ręcznego – tak, aby nie pozostały grudki. Stopniowo dodawaj przyprawy oraz błyskawiczny sos sałatkowy do mizerii. Na koniec z gotowym dipem połącz zioła i oliwki, po czym wstaw go do lodówki. Podawaj schłodzony, najlepiej z kukurydzianymi nachosami lub innymi słonymi przekąskami.