Pasta jajeczna z bazylią i orzeszkami
ZERO WASTE
łatwe
986 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżka
1 szczypta
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ugotuj na twardo, następnie wystudź i obierz ze skorupek. Pamiętaj, aby jajek nie gotować zbyt długo – wtedy żółtka nabiorą sinego koloru.

Krok 2
Jajka posiekaj drobno lub zmiksuj, następnie wymieszaj z majonezem, jogurtem oraz pesto. Całość dopraw do smaku pieprzem. Orzeszki upraż na rozgrzanej suchej patelnii.

Krok 3
Pomidory pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z pastą. Gotową pastę przełóż do miseczki i posyp uprażonymi orzeszkami.


Dobra rada:
Aby przygotować inny rodzaj pasty, zamiast bazyliowego pesto, użyj pesto z suszonych pomidorów. Jeśli zostały Ci składniki z tego przepisu wykorzystaj je do przygotowania Wyjątkowych jajek z majonezem. Gotowanie ZERO WASTE
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pasta jajeczna z bazylią i orzeszkami
Pasta jajeczna to niezwykle prosta w wykonaniu przekąska. Nadaje się jako dodatek do chleba, wędlin oraz przygotowania mini-kanapek. Średniej wielkości jajka ugotuj na twardo, uważając, by ich nie przegotować. Ostudź dokładnie w zimnej wodzie, aby łatwiej je było obrać. Dodaj bazyliowe pesto. Pamiętaj jednak o tym, że ma ono bardzo mocny smak. Próbuj zatem pasty w trakcie przygotowywania, tak by aromat bazylii nie zdominował jej zbyt mocno. Wymieszaj wszystkie dodatki. Jeśli okaże się zbyt sucha, dodaj do niej więcej majonezu albo nieco jogurtu greckiego. Dopraw całość do smaku, np. pieprzem lub papryką. Orzeszki pinii podpraż na suchej patelni, aż zbrązowieją. Staną się wtedy bardziej chrupiące. Zamiast nich, pasować będą także orzechy nerkowca albo ziarna słonecznika. Posyp nimi pastę. Udekoruj listkami bazylii. Podawaj do pieczywa, krakersów, nachosów albo pokrojonych warzyw. Dobrym pomysłem jest także wykorzystanie jej jako nadzienia do wydrążonych pomidorów albo jaj faszerowanych. Wypróbuj tego sposobu!
























