Pikantny chlebek na drożdżach pieczony w garnku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantny chlebek na drożdżach pieczony w garnku

ZERO WASTE

Autor: Anna Wąsik

ratingratingratingratingrating

4

140 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

50 osób wydrukowało

Pobierz pdf

112 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

370 gramów

2 łyżeczki

1 łyżeczka

2 łyżeczki

25 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto (10-15 min.)

 Pikantny chlebek na drożdżach pieczony w garnku - Krok 1

Krok 2

Ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy ściereczkę i zostawiamy na ok. 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

 Pikantny chlebek na drożdżach pieczony w garnku - Krok 2

Krok 3

Formujemy bochenek, kładziemy łączeniem do góry na osypanej mąką ścierce i umieszczamy w durszlaku. Przykrywamy ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia ok. 30-40 minut.W tym czasie nagrzewamy piekarnik wraz z garnkiem i pokrywką do możliwie najwyższej temperatury.

 Pikantny chlebek na drożdżach pieczony w garnku - Krok 3

Krok 4

Wyrośnięty chleb delikatnie przenosimy na papier (łączeniem do spodu). Wierzch posypujemy mąką i robimy nacięcia, np; żyletką. Delikatnie wkładamy do nagrzanego garnka, przykrywamy pokrywką, wstawiamy do pieca. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 30 minut.Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 30 minut. Studzimy na kratce.

 Pikantny chlebek na drożdżach pieczony w garnku - Krok 4
Anna Wąsik

Dobra rada:

Po przygotowaniu tego dania możesz zrobić jeszcze Zupę chlebową. ZERO WASTE w kuchni.

5

Opinie o przepisie

  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 02.06.2021

    Ten krok można pominąć. Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki - chlebek i tak wyrośnie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kot

    Kot , 31.05.2021

    A nie powinno się najpierw zrobić rozczynu z drożdży?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Asia Witkowska

    Asia Witkowska , 13.11.2020

    chlebuś jest przepyszny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • wiki kiki

    wiki kiki , 24.07.2020

    Chlebek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela

    Ela , 31.03.2020

    "Tak" Dobrze byłoby zostawić zarobione ciasto chlebowe na 12 godzin w lodówce, w misce owiniętej folią spożywczą. Dopiero po wyjęciu z lodówki przerobić, uformować bochenek i zostawić do wyrośnięcia.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  Pikantny chlebek na drożdżach pieczony w garnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  Pikantny chlebek na drożdżach pieczony w garnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  Pikantny chlebek na drożdżach pieczony w garnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  Pikantny chlebek na drożdżach pieczony w garnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  Pikantny chlebek na drożdżach pieczony w garnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  Pikantny chlebek na drożdżach pieczony w garnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  Pikantny chlebek na drożdżach pieczony w garnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.

Czytaj więcej

Nuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.

Czytaj więcej