Pikantny chlebek na drożdżach pieczony w garnku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantny chlebek na drożdżach pieczony w garnku

ZERO WASTE

Autor: Anna Wąsik

ratingratingratingratingrating

5

heart
144 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

117 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

370 gramów

2 łyżeczki

1 łyżeczka

2 łyżeczki

25 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto (10-15 min.)

 Pikantny chlebek na drożdżach pieczony w garnku - Krok 1

Krok 2

Ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy ściereczkę i zostawiamy na ok. 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

 Pikantny chlebek na drożdżach pieczony w garnku - Krok 2

Krok 3

Formujemy bochenek, kładziemy łączeniem do góry na osypanej mąką ścierce i umieszczamy w durszlaku. Przykrywamy ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia ok. 30-40 minut.W tym czasie nagrzewamy piekarnik wraz z garnkiem i pokrywką do możliwie najwyższej temperatury.

 Pikantny chlebek na drożdżach pieczony w garnku - Krok 3

Krok 4

Wyrośnięty chleb delikatnie przenosimy na papier (łączeniem do spodu). Wierzch posypujemy mąką i robimy nacięcia, np; żyletką. Delikatnie wkładamy do nagrzanego garnka, przykrywamy pokrywką, wstawiamy do pieca. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 30 minut.Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 30 minut. Studzimy na kratce.

 Pikantny chlebek na drożdżach pieczony w garnku - Krok 4
Anna Wąsik

Dobra rada:

Po przygotowaniu tego dania możesz zrobić jeszcze Zupę chlebową. ZERO WASTE w kuchni.

5

Opinie o przepisie

  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 02.06.2021

    Ten krok można pominąć. Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki - chlebek i tak wyrośnie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kot

    Kot , 31.05.2021

    A nie powinno się najpierw zrobić rozczynu z drożdży?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Asia Witkowska

    Asia Witkowska , 13.11.2020

    chlebuś jest przepyszny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • wiki kiki

    wiki kiki , 24.07.2020

    Chlebek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela

    Ela , 31.03.2020

    "Tak" Dobrze byłoby zostawić zarobione ciasto chlebowe na 12 godzin w lodówce, w misce owiniętej folią spożywczą. Dopiero po wyjęciu z lodówki przerobić, uformować bochenek i zostawić do wyrośnięcia.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  Pikantny chlebek na drożdżach pieczony w garnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  Pikantny chlebek na drożdżach pieczony w garnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  Pikantny chlebek na drożdżach pieczony w garnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  Pikantny chlebek na drożdżach pieczony w garnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  Pikantny chlebek na drożdżach pieczony w garnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  Pikantny chlebek na drożdżach pieczony w garnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  Pikantny chlebek na drożdżach pieczony w garnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej