Pikantny chlebek na drożdżach pieczony w garnku
ZERO WASTE
łatwe
116 osób zapisało

Składniki
600 gramów
370 gramów
2 łyżeczki
1 łyżeczka
2 łyżeczki
25 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto (10-15 min.)

Krok 2
Ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy ściereczkę i zostawiamy na ok. 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Krok 3
Formujemy bochenek, kładziemy łączeniem do góry na osypanej mąką ścierce i umieszczamy w durszlaku. Przykrywamy ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia ok. 30-40 minut.W tym czasie nagrzewamy piekarnik wraz z garnkiem i pokrywką do możliwie najwyższej temperatury.

Krok 4
Wyrośnięty chleb delikatnie przenosimy na papier (łączeniem do spodu). Wierzch posypujemy mąką i robimy nacięcia, np; żyletką. Delikatnie wkładamy do nagrzanego garnka, przykrywamy pokrywką, wstawiamy do pieca. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 30 minut.Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 30 minut. Studzimy na kratce.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej