Pikantny chlebek na drożdżach pieczony w garnku

Autor: Anna Wąsik

ratingratingratingratingrating

3

51 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

370 gramów

2 łyżeczki

1 łyżeczka

2 łyżeczki

25 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto (10-15 min.)

 Pikantny chlebek na drożdżach pieczony w garnku - Krok 1

Krok 2

Ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy ściereczkę i zostawiamy na ok. 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

 Pikantny chlebek na drożdżach pieczony w garnku - Krok 2

Krok 3

Formujemy bochenek, kładziemy łączeniem do góry na osypanej mąką ścierce i umieszczamy w durszlaku. Przykrywamy ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia ok. 30-40 minut.W tym czasie nagrzewamy piekarnik wraz z garnkiem i pokrywką do możliwie najwyższej temperatury.

 Pikantny chlebek na drożdżach pieczony w garnku - Krok 3

Krok 4

Wyrośnięty chleb delikatnie przenosimy na papier (łączeniem do spodu). Wierzch posypujemy mąką i robimy nacięcia, np; żyletką. Delikatnie wkładamy do nagrzanego garnka, przykrywamy pokrywką, wstawiamy do pieca. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 30 minut.Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 30 minut. Studzimy na kratce.

 Pikantny chlebek na drożdżach pieczony w garnku - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • wiki kiki

    wiki kiki , 24.07.2020

    Chlebek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela

    Ela , 31.03.2020

    "Tak" Dobrze byłoby zostawić zarobione ciasto chlebowe na 12 godzin w lodówce, w misce owiniętej folią spożywczą. Dopiero po wyjęciu z lodówki przerobić, uformować bochenek i zostawić do wyrośnięcia.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  Pikantny chlebek na drożdżach pieczony w garnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  Pikantny chlebek na drożdżach pieczony w garnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  Pikantny chlebek na drożdżach pieczony w garnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  Pikantny chlebek na drożdżach pieczony w garnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  Pikantny chlebek na drożdżach pieczony w garnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  Pikantny chlebek na drożdżach pieczony w garnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  Pikantny chlebek na drożdżach pieczony w garnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej