Pikantny chlebek na drożdżach pieczony w garnku
ZERO WASTE
łatwe
117 osób zapisało

Składniki
600 gramów
370 gramów
2 łyżeczki
1 łyżeczka
2 łyżeczki
25 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto (10-15 min.)

Krok 2
Ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy ściereczkę i zostawiamy na ok. 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Krok 3
Formujemy bochenek, kładziemy łączeniem do góry na osypanej mąką ścierce i umieszczamy w durszlaku. Przykrywamy ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia ok. 30-40 minut.W tym czasie nagrzewamy piekarnik wraz z garnkiem i pokrywką do możliwie najwyższej temperatury.

Krok 4
Wyrośnięty chleb delikatnie przenosimy na papier (łączeniem do spodu). Wierzch posypujemy mąką i robimy nacięcia, np; żyletką. Delikatnie wkładamy do nagrzanego garnka, przykrywamy pokrywką, wstawiamy do pieca. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 30 minut.Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 30 minut. Studzimy na kratce.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej